• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP - Tablica asocjacyjna - SQL

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,005 wizyt
pytanie zadane 10 września 2017 w SQL, bazy danych przez bromba Nowicjusz (180 p.)

Witam, mam 'problemy początkującego' z z takim kodem:

formularz:

<html>
    <head>
        <meta charset="UTF-8">
        <title></title>
    </head>
    <body>
        <h3> Pokaż dane z danego okresu: </h3>
        <p> Od 2014.01.01 do 2014.12.31 </p>
        
        <form action="skrypt.php" method="get">
       
            <input type="date" name="data1" value="">  <br /><br />
            <input type="date" name="data2" value="">  <br /><br />
      
      <input type="submit" name="wyslij" value="Wyślij" />
    </form>
    </body>
</html>

skrypt PHP:

<?php
        $data1 = $_POST['data1'];
        $data2 = $_POST['data2'];
   try
   {
      $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=gaz', 'root', 'mysql');
      $pdo->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
      
      $stmt = $pdo -> query("SELECT * FROM gas_counter_reads WHERE date > '".$data1."' AND date < '".$data2."'");
      echo '<ul>';
      foreach($stmt as $row)
      {
          echo '<li>'.$row['Odczyt'].': '.$row['Data'].'</li>';
      }
      $stmt->closeCursor();
      echo '</ul>';
   }
   catch(PDOException $e)
   {
      echo 'Połączenie nie mogło zostać utworzone: ' . $e->getMessage();
   }
?>

Ale za każdym razem wyrzuca mi błąd:

  • Notice: Undefined index: nazwa in C:\xampp\htdocs\Cwiczenia\skrypt.php on line 15

    Notice: Undefined index: opis in C:\xampp\htdocs\Cwiczenia\skrypt.php on line 15

Co robię źle?

komentarz 10 września 2017 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
To jest cały kod?
komentarz 10 września 2017 przez bromba Nowicjusz (180 p.)
Cały kod, póki co chcę tylko wyciągnąć rekordy z danego okresu przesyłanego formularzem i to wszystko

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 września 2017 przez marcin99b Szeryf (82,080 p.)
Na pewno dobre nazwy kolumn wyciągasz z bazy?

Pobaw sie print_r() + var_dump() i posprawdzaj co dokładnie w czym siedzi
0 głosów
odpowiedź 10 września 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
<form action="skrypt.php" method="GET">

W formularzu masz ustawione na przesyłanie danych metodą GET, a ty je odbierasz w PHP metodą POST. Zamień, więc albo metodę na POST w <form <!-- ... -->></form> albo zmień w PHP na GET.

Przykład:

<form action="skrypt.php" method="POST">

Lub

$data1 = $_GET['data1'];
$data2 = $_GET['data2'];

 

 

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 850 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2017 w SQL, bazy danych przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 420 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2018 w PHP przez y3zus Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,862 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2016 w SQL, bazy danych przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...