• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie informacji z API

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
851 wizyt
pytanie zadane 10 września 2017 w Nasze projekty przez savespace Nowicjusz (150 p.)
Witam! Chciałbym pobrać informacje z api githuba  by wyświetlić poszczególne na stronie. Informacje dotyczyć mają nazw repozytorium i powinny wyświetlać się w konkretnej klasie (html).

https://api.github.com/users/savespace/repos

Wiecie może jak się za to zabrać?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 września 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
wybrane 10 września 2017 przez savespace
 
Najlepsza

Możesz to zrobić przy pomocy dowolnego języka webowego. Jeśli chcesz te dane tylko wyświetlić, to najlepszy będzie JavaScript. Jeśli chcesz je dalej przetwarzać, czy zapisywać w bazie itp. to możesz użyć jakiegoś backendowego języka. Poszukaj za pomocą frazy:

parse json api {język programowania}

 

komentarz 10 września 2017 przez savespace Nowicjusz (150 p.)

mam taki kod: 

var xmlhttp = new XMLHttpRequest();
xmlhttp.onreadystatechange = function() {
    if (this.readyState == 4 && this.status == 200) {
        var myObj = JSON.parse(this.responseText);
        document.getElementById("demo").innerHTML = myObj.full_name;
    }
};
xmlhttp.open("GET", "https://api.github.com/users/savespace/repos", true);
xmlhttp.send();

 

Chciałbym zrobić instrukcje warunkową która będzie sortować nazwy np "html". Problem w tym że pod tym linkiem wszystko się dubluje: https://api.github.com/users/savespace/repos

Jak wybrać dany element kiedy wszystkie inne mają tę samą nazwę? np. "description"

komentarz 10 września 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
To API zwraca tablicę obiektów. Żeby odczytać same opisy, musisz iterować po tablicy i wyświetlić dany parametr z każdego obiektu:

https://jsfiddle.net/oa6dLycf/
0 głosów
odpowiedź 10 września 2017 przez bartek-koduje Bywalec (2,490 p.)
ajax, json

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 732 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 453 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2021 w Java przez janyczek Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 525 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2021 w Inne języki przez mat19 Obywatel (1,580 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...