• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zamiana tablicy intów na napisy / c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
431 wizyt
pytanie zadane 8 września 2017 w C i C++ przez Artur Szczypta Nowicjusz (160 p.)
Czesc, moj problem polega na tym, ze majac tablice, powiedzmy:

int tablica[4]

i zapisane w niej wartosci liczbowe tablica[0]=1, tablica[1]=2 itd, chce zeby np

tablica[1]=za duza wartosc!

Innymi slowy chce zamienic te tablice intow na tablice stringow zachowujac nazwe "tablica". Jak to zrobic?
komentarz 8 września 2017 przez excavelty Bywalec (2,480 p.)
Nie do końca rozumiem pytanie, chyba przecież możesz mieć dwie tablice o tych samych nazwach jedna stringów, druga intów. Inna sprawa, czy nie wystąpi jakiś konflikt nazw.

Właściwie, co dokładnie ma się stać?
komentarz 8 września 2017 przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)

Nie można mieć dwóch tablic o tych samych nazwach.

Wystąpi konflikt nazw przy deklarowaniu drugiej tablicy.

Poza tym zobacz:

int tab[4];
std::string tab[4];

std::cout << tab[2] << std::endl;

execavelty kompilator wróżka ?

komentarz 8 września 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Dlaczego chcesz zachować tą samą nazwe dla innego typu wartości?
1
komentarz 8 września 2017 przez Molester Bywalec (2,920 p.)
Wydaję mi się że możesz to zrobić po prostu używając przestrzeni nazw. Będziesz miał wtedy te 2. Ale czy to jest optymalne wyjście, to nie powiedziałbym.
komentarz 9 września 2017 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
Średnio rozumiem co chcesz zrobić. Chcesz żeby w jednej tablicy znajdowały się dwa równe typy danych ?

"Innymi slowy chce zamienic te tablice intow na tablice stringow zachowujac nazwe "tablica". Jak to zrobic"

Usuń tablice intów i stwórz tablice stringów o tej samej nazwie.

 

Ale jeśli chcesz umieszczać w jednej tablicy różne typy danych to w c++ jest to niemożliwe. Takie rzeczy można robić w c# z kontenerem list<>.

Jednak jeśli zależy Ci żeby umieścić dwa typy danych w jednej tablicy napisz do mnie na PW bo mam pewien pomysł jak to zrobić i wspólnie możemy się tego podjąć .

 

 

PS albo ktokolwiek inny kto chce stworzyć wspólny projekt niech sie odezwie

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 września 2017 przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
Można stworzyć klasę z polami int i std::string. Następnie przeciążyć operator <<, albo coś innego w zależności co chcesz robić.
0 głosów
odpowiedź 8 września 2017 przez januszprogramowania Bywalec (2,840 p.)
W języku C/C++ nie można zmienić typu raz zadeklarowanej zmiennej

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 145 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2020 w C i C++ przez j.cob_21 Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 427 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2016 w C i C++ przez ijo Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 811 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2015 w JavaScript przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...