• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zdalne wylogowanie użytkownika

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,273 wizyt
pytanie zadane 7 września 2017 w PHP przez kevin Mądrala (5,010 p.)
Witam!

Szukam informacji jak działa mechanizm zarządzania zalogowaniami z różnych komputerów do danego konta na stronie. Jest takie coś np. na Facebooku "Aktywne sesje" i tam możemy wylogować się z komputera na którym się zalogowaliśmy ale zapomnieliśmy się wylogować, np. u kolegi etc. Jak coś takiego zaimplementować ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 września 2017 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)

Można na przykład tak, że wykorzystując JWT generuje się tokeny, które w zależności od potrzeb można wciągnąć na czarną listę blokując dostęp. Naturalnie wystarczy samo id takiego tokena, no ale trzeba sobie rejestrować ich dystrybucję tak czy siak.

M.

komentarz 7 września 2017 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Więc… nie są to już tokeny JWT. Główne założenie JWT jest takie, że nie musi istnieć żadna informacja o nich po stronie serwera.

W przypadku FB, faktycznie, są tokeny dostępowe, lecz są to "tradycyjne" tokeny OAuth 2.0 lub po prostu ciasteczka z losowym identyfikatorem.
komentarz 7 września 2017 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)
Raz korzystałem z JWT i właśnie z implementacją blacklist czyli cofaniem uprawnień wydanym tokenom. Faktycznie nie wczytywałem się w ideę JWT o której wspomniałeś, a po prostu skorzystałem z możliwości jakie udostępnia.

M.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 290 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,279 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 552 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2019 w PHP przez borygooo Początkujący (320 p.)

93,395 zapytań

142,388 odpowiedzi

322,566 komentarzy

62,753 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...