• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Którą ścieżkę wybrać w moim przypadku: Programowanie Java Android czy PC/urządzenia w C++?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
502 wizyt
pytanie zadane 7 września 2017 w Android, Swift, Symbian przez niezalogowany
Witam
Od dłuższego czasu nie mogę podjąć decyzji w czym powinienem się rozwijać. Studiuję elektronikę i telekomunikację, podczas tych studiów spodobało mi się programowanie, mieliśmy obiektowe C++ i C pod mikrokontrolery. Ponadto sam na własną rękę uczyłem się C++ i Javy gdyż spodobało mi się tworzenie aplikacji na androida. Zarówno w C++ jak i w Javie zrobiłem kilka swoich projektów. Jednak mam dylemat którą z tych technologii powinienem wybrać jeśli chodzi o pracę i karierę. Dla obu jest praca w moim mieście(Kraków), jednak co do wymagań to trochę gorzej bo dla Androida to muszę lepiej poznać API i inne kwestie związane z tworzeniem aplikacji na tą platformę(oczywistość), i niestety rzeczy związane ze sieciami (SQL, JSON, pewnie trochę backendu). Dla C++ to sam język i nowości, standardy w nim wprowadzane np.C++ 17 są trudnoscią samą w sobie, ponadto czasem wymagają QT creatora czy innego frameworka.

Podsumowując, mam ograniczony czas i chcę wybrać jeden język i kierunek, by się w tym dalej rozwijać. Bardziej podoba mi się programowanie na Androida, lecz prawdopodobnie oprócz samego tworzenia aplikacji na androida będę musiał się uczyć wiele innych rzeczy związanych z sieciami. Czy ktoś kto nie był na studiach informatycznych da radę to ogarnąć (kwestie sieciowe dla aplikacji na andka)?

Z góry dziękuje za pomoc :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 września 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Wybierz to co lubisz, czyli Java, moim zadniem Twoje martwienie sie o "trudnosc" Javy jest przesadzony; STUDIA NIC NIE DAJA, nauka protokolow itp. to kwestia paru miesiecy, wiec spokojnie dasz rade w pol roku, a nie w 3,5 roku
komentarz 7 września 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
jak nie lubisz az tak zarzadzac kodem, to java bedzie spoko, rob to co lubisz, najlepiej na tym wyjdziesz
komentarz 7 września 2017 przez niezalogowany
Patrzę na to co mi sprawi większą przyjemność, fajnie mi się pisze zarówno aplikacje mobilne jak i rożne bardziej złożone algorytmy w c++ tylko staram sie patrzyć na to jak w pracy będzie to wyglądać, bo zapewne inaczej jest jak się tworzy cos samemu dla zabawy a inaczej jak trzeba to zrobić w pracy.
komentarz 7 września 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
raczej system pracy bedzie wygladal tak samo w obu przypadkach, dostajesz z gory nalozone wymagnia i masz je spelnic
komentarz 7 września 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
http://i.imgur.com/bB5DK1f.jpg moze Ci pomoze, ale watpie
komentarz 7 września 2017 przez niezalogowany
edycja 7 września 2017
dzieki za ikonografike, szukałem jej:) Jeszcze przemyślę co wybrać ale raczej pójdę w javę i androida
0 głosów
odpowiedź 7 września 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Bardziej podoba mi się programowanie na Androida

Tu masz odpowiedź co robić.

prawdopodobnie oprócz samego tworzenia aplikacji na androida będę musiał się uczyć wiele innych rzeczy związanych z sieciami

W innych technologiach też będziesz musiał, bo rzadko się zdarza, że obecny soft nie korzysta z sieci w żaden sposób.

Czy ktoś kto nie był na studiach informatycznych da radę to ogarnąć (kwestie sieciowe dla aplikacji na andka)?

Teoria jest w sieci (anglojęzyczne materiały polecam) + dokumentacja do Androida (https://developer.android.com/index.html). 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 125 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 655 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 420 wizyt
pytanie zadane 5 września 2020 w Android, Swift, Symbian przez Zaqu93 Gaduła (4,850 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...