• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca Tester - szanse

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
2,246 wizyt
pytanie zadane 7 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Krzysztof92 Początkujący (290 p.)

Witam,

Czy mam szansę dostać pracę w zawodzie testera manualnego, bez posiadania certyfikatu ISTQB? Uczę się materiałów i próbne testy rozwiązuje z sukcesem. Mam wykształcenie informatyczne magisterskie. Główne języki programowania wykorzystywane przeze mnie PHP, C++, C#. Moje umiejętności jedynie w PHP przewyższają to co nauczyłem się na studiach, lecz nie jest to wystarczające w zawodzie programisty. Doświadczenie zawodowe, które mógłbym jedynie zaznaczyć, to praca przez rok w serwisie IT. 

komentarz 7 września 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
jaki rodzaj testwo Cie interesuje?
komentarz 7 września 2017 przez Krzysztof92 Początkujący (290 p.)
Testowanie aplikacji webowych. A konkretnie jakich to ciężko mi powiedzieć. Dużo materiałów odnośnie testowania i raportowania przejrzałem na youtube, a sam kilka aplikacji z Mr Buggy i QTP przerobiłem.
nie to mialem na mysli, chcesz testowac kod czy GUI?
Na chwilę obecną GUI, bo jeśli chodzi o pisanie testów, to musiałbym poświęcić trochę czasu na naukę frameworków. W Selenium tylko 2 przypadki napisałem z youtube, więc jest to za mało. Oczywiście chciałbym zostać w następnej kolejności testerem automatycznym, co by mnie przybliżyło do zostania programistą.
o nieee, tak to nie dziala, albo tester, albo progrmista, doroga do programisty przez testera to szkoda czasu
Praca testera ma mi posłużyć, jako wejście w świat IT. W tym czasie będę prywatnie szlifował swoje umiejętności programistyczne, a jako tester nauczę się jak poprawnie pisać swoje aplikacje. Kiedy będę pewny swoich umiejętności, to przejdę rekrutacje na inne stanowisko. Na chwilę obecną chcę po prostu stabilizacji. Więc staram się teraz o pracę testera.
komentarz 8 września 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
ale to nie ma sensu, to sa 2 kompletnie inne swiaty, nie dasz rady jednoczesnie uczyc sie progrmowania i testowania, za malo czasu
komentarz 12 września 2017 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
Znam gościa, który najpierw był testerem manualnym, później automatycznym i później przeskoczył na programistę, ale był to raczej wyjątek. Nie ma sensu czegoś takiego robić, bo to strata czasu
komentarz 12 września 2017 przez Krzysztof92 Początkujący (290 p.)
No ale jeśli mam większe szanse, by zostać testerem teraz to zacznę pracować jako tester. Lepiej to, niż zostać bezrobotnym magistrem. W wolnym czasie, będę pracował nad zleceniami i wzbogacę swoje portfolio. Moje założenie jest takie, że w pracy będę się uczył tego co mi tam jest potrzebne, a w wolnym czasie będę się uczył nowych rzeczy, które później mi się przydadzą.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 września 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Proponuję przejrzeć oferty pracy, bo nie w każdej wymagają. A nawet jak wymagają to i tak warto aplikować, bo może zabłyśniesz na rozmowie i ktoś przymknie oko.
komentarz 7 września 2017 przez niezalogowany
ISTQB pojawia się zazwyczaj w kategorii "mile widziane", więc nie jest to warunek konieczny. Wiedzą z sylabusa można pochwalić się na rozmowie kwalifikacyjnej.
Na chwilę obecną szukam pracy w Warszawie i było bardzo mało ofert dla juniorów. Nawet rocznego doświadczenia na tym stanowisku wymagali. Będę próbował się odwoływać do mojego doświadczenia z programowaniem, oraz do pracy magisterskiej. W obu przypadkach poniekąd testy zachodziły.
Spróbuje się odwołać do posiadanej wiedzy. Za dwa tygodnie będę na targach pracy IT w Warszawie. Może prędzej znajdą się tam oferty pracy dla juniorów.
komentarz 17 listopada 2017 przez Krzysztof92 Początkujący (290 p.)
Dzięki, ale wycofałem się już z szukania pracy jako tester. Po prostu jest ciężko znaleźć mi w tym pracę.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 815 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 1,809 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Linlin Nowicjusz (130 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 900 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2020 w Inne języki przez gmcode Gaduła (3,140 p.)

93,437 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,669 komentarzy

62,801 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...