• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Chłodzenie Karty Graficznej

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
601 wizyt
pytanie zadane 7 września 2017 w Sprzęt komputerowy przez Luna Cognita Dyskutant (8,130 p.)

Witam!

Chciałem zakupić nowy radiator wraz z wiatrakiem do karty AMD Radeon HD 6700 Series, może ktoś mi powiedzieć jaki mam kupić?

Nigdzie na necie nie mogę znaleźć odpowiedniego rodzaju, rozmiaru itd. Jeśli jest taka opcja interesowałbym się również samym wiatrakiem bez radiatora, lecz jak wcześniej wspomniałem nie wiem jaki zamówić.

Screen karty graficznej:  

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 września 2017 przez niezalogowany

Bez dokładnego modelu karty możemy tylko strzelać, czy otwory montażowe będą pasować. Budżetu również nie znamy.

Arctic Accelero L2 Plus, czy Arctic Accelero Mono Plus powinny pasować, chyba, że producent karty coś zmienił.

interesowałbym się również samym wiatrakiem bez radiatora

Nie ma takiej opcji, sam wentylator nie odprowadzi takiej ilości ciepła z układu.

komentarz 7 września 2017 przez Luna Cognita Dyskutant (8,130 p.)
To jest dokładny model karty, gdzie mogę sprawdzić bardziej specyficzne dane karty? Pozdrawiam :)
1
komentarz 7 września 2017 przez niezalogowany
Nie jest, HD 6700 to seria kart. Model sprawdzisz na przykład w GPU-Z, producenta (Msi, Asus, i tak dalej) na naklejce (na karcie graficznej, ew. gdzieś będzie logo), albo na pudełku.

Oto zdjęcie z programu GPU-Z:

komentarz 7 września 2017 przez niezalogowany
To może inaczej - jak zdejmiesz radiator, to zmierz rozstaw otworów. Powyższy Accelero L2 Plus ma taki rozstaw: 53.2x53.2 mm, 45.7x45.7 mm lub 43.2x43.2 mm.
0 głosów
odpowiedź 7 września 2017 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)

A ten portal nie ma nic?

Z ciekawości, a czemu chcesz zmieniać to chłodzenie?

M.

Karta nie dawno straciła lata gwarancji, i o dziwo po upływie gwarancji 3-5 miesiącach smar w wentylatorze zastygł, że wiatrak praktycznie się nie kręci. Niestety jest to jednorazowy wiatrak, przez co demontaż jak i wymiana smaru jest nie możliwa, bo nie można dostać się do środka.

Pozdrawiam
1
komentarz 7 września 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Zdemontuj to chłodzenie,odkręć wentylator od radiatora(jakieś 3 śrubki).

Wentylator umieść w pojemniku z spirytusem izopropylowym lub benzyną ekstrakcyjną.Brud się rozpuści.Po wyjęciu,wysusz dokładnie wentylator.

Zetrzyj ostrożnie starą,pastę z chipsetu i radiatora,nałóż nową,nie za dużo.Zmontuj wszystko do kupy ;)

Jeśli wentylator po czyszczeniu nadal szwankuje.Udaj się do najbliższego serwisu z prośbą o pomoc.Możliwe że znajdą taki w swoich zbiorach.

Pozdrawiam :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 463 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 133 wizyt
pytanie zadane 5 października w Sprzęt komputerowy przez mateusz45 Gaduła (3,280 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 83 wizyt
pytanie zadane 8 września 2023 w Sprzęt komputerowy przez Ysiek Nowicjusz (120 p.)

93,158 zapytań

142,171 odpowiedzi

321,881 komentarzy

62,487 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 224p. - nidomika
  2. 224p. - Marcin Putra
  3. 223p. - dia-Chann
  4. 221p. - ssynowiec
  5. 217p. - Mikbac
  6. 216p. - CC PL
  7. 215p. - Łukasz Piwowar
  8. 212p. - zmmz89
  9. 210p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 208p. - rafalszastok
  11. 206p. - Michal Drewniak
  12. 204p. - Łukasz Eckert
  13. 202p. - rucin93
  14. 200p. - robwarsz
  15. 198p. - TheLukaszNs
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...