• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Najglupsze bledy jakie popelniliscie w programowaniu/informatyce

VPS Starter Arubacloud
+11 głosów
1,637 wizyt
pytanie zadane 6 września 2017 w Offtop przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
edycja 7 września 2017 przez Alex.Ironside
Wczoraj spedzilem 3h probujac rozkminic dlaczego git push nie dziala z dodanym kluczem ssh. Po czym okazalo sie ze zapomnialem zrobic git commit...

Jakie sa najglupsze bledy jakie popelniliscie? Ale takie ze az sie mieliscie ochote w leb palnac lopata

 

Edit: Dobra dzieki wszystkim. Juz nie czuje sie jak debil xD
komentarz 23 września 2017 przez kompowiec2 Mądrala (6,380 p.)
hah to samo.

Ja pamiętam jak przez 5h miałem problem by w osclass dochodziły linki aktywacyjne na mejla. Wystarczyło wyłączyć SSL czy coś podobnego... oczywiście w dokumentacji ani na forum tego nie bylo.

19 odpowiedzi

+28 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez niezalogowany
Wyłączyłem kiedyś kartę sieciową na zdalnym serwerze.
5
komentarz 6 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
No to jest ambitne xD
+14 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
  1. Błąd, który popełniałem przez ponad 2 lata polegał na braku skupienia: uczyłem się różnych języków, technologii. W wyniku tego po długim czasie nie umiałem nic na konkretnym poziomie. Dopiero rok temu ukierunkowałem się, zacząłem uczyć się tego, co rzeczywiście jest wykorzystywane w praktyce przez firmy(frameworki, biblioteki, git, testy, package managery). 
  2. Poprzedni punkt spowodował, że nie skończyłem żadnego większego projektu do końca.
  3. Przez długi czas chciałem programować wiele rzeczy po swojemu. Byłem zamknięty na dostępne już rozwiązania, funkcje i podpowiedzi dokumentacji. Nie ma sensu wymyślać koła od początku

Polecam przeanalizować tym, którzy zaczynają i nie tylko cool 

komentarz 6 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Mam tak samo z nauka back endu ;) Najbardziej mi sie podobal ASP.NET, ale skacze miedzy tym, PHP, Go, Pythonem, nawet Meteor probowalem... Jakos nie moge sie skupic na jednym jezyku do back endu
1
komentarz 7 września 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Dobrze że tylko 2 lata straciłeś. U mnie to już będzie ze 20 lat i jakoś końca nie widać.
+13 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Benek Szeryf (90,690 p.)

Jakie sa najglupsze bledy jakie popelniliscie?

Zbyt późne odkrycie Linuxa i strach przed zrezygnowaniem z Windowsa.

komentarz 7 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Podobnie
+9 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Poszedłem na studia- informatyczne.
komentarz 7 września 2017 przez ChuZZZta Bywalec (2,540 p.)
Skąd ja to znam...
komentarz 7 września 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Haha, dobrze- żę mam za sobą, ale z biegiem czasu powiem, że nie było wartoi ten czas mogłem poświęcić na programowanie, tylko że wtedy też nie wiedziałem że będę programistą :D
+5 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Zer0AlmostNull Obywatel (1,060 p.)
Miałem kod na 20 000 lini i w ifie zamiast == napisałem=
komentarz 23 września 2017 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
Z tego powodu najcześciej mam błędy ;)
+5 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Proba napisania wiekszego projektu w jednym pliku, po 50k linii kodu wywalilem caly proejkt, bo nie moglem sie znalzec :D

2. usuniecie systemu, przez przypadek
6
komentarz 6 września 2017 przez niezalogowany
Komu nie zdarzyło się usunąć systemu operacyjnego, albo jakichś krytycznych bibliotek podczas pierwszych przygód z komputerem... (-:

 

Pamiętam, że jak miałem pierwszego PC i nie potrafiłem tworzyć folderów, to przenosiłem pliki z podfolderów w system32 do nadrzędnego katalogu. A te puste foldery wiciągałem sobie na pulpit. I było spoko - do pierwszego restartu. :D
1
komentarz 6 września 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Na prawdę, znam się na komputerach i w ogóle, ale nawet moja kreatywność i wyobraźnia nie może sobie poradzić z tym w jaki sposób można usunąć system operacyjny...
1
komentarz 6 września 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Majac 6 lat i grzebiac w moj kompuer da sie wszystko :D Dziecieca kreatywnosc jest wieksza niz wiedza :)
1
komentarz 6 września 2017 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Mi kiedyś kolega rozwalił windowsa tym, że instalował moda do minecrafta
komentarz 19 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
HAHA dobre
+5 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
  • Zapomniałem zdjąć folię z radiatora i zamontowałem chłodzenie na procesorze. Po zamontowaniu reszty podzespołów mi się przypomniało...
  • Kiedyś zdezintetrowałem projekt w sadziednim katalogu używając PHP (ścieżki mi się pomyliły :D, rmdir)
  • Jednym z największych błędów było podjęcie się zlecenia poprawienia czyjegoś kodu, nie polecam xD
komentarz 7 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Ostatnie tez przerabialem xD Ciekawe przezycie
+5 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Kiedyś wykasowałem połowę systemu bankowego w największym banku w naszym mieście. Zlecieli się wszyscy dyrektor, kierownicy, kasjerki, masakra ogólnie. Bank zamknięto na godzinę. A skutki mojego błędu w systemie ciągnęły się jeszcze tygodniami. Zamiast w środowisku testowym to puściłem rm * w głównym systemie.
4
komentarz 6 września 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
+3 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
A to i ja się pochwalę co ostatnio zrobiłem... Pomyliłem localhosty!

Podczas testowania nowego dodatku dla forum w postaci serwera websocketów odpaliłem go u siebie na komputerze i ustawiłem na localhost. Podobnie włączyłem forum przez Vagranta i tam też ustawiłem lokalizację serwera websocketów na localhost. Kto zna Vagranta ten pewnie już rozumie - Vagrant stawia wirtualną maszynę, a więc to były dwa inne localhosty... Dobrych kilkanaście minut zajęło mi dojście do tej głupoty :P

Sorki jeszcze raz Argeento, że zmarnowałem Ci wtedy tyle czasu na szukanie problemu ;D
1
komentarz 7 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
A to z dwoma roznymi localhostami tez juz przerabialem xD
+2 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)

Na świeżo zainstalowanym linuksie (już teraz nie papiętam co to był za Mandrake):

su chmod -R 777 /

 

komentarz 6 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Uuuu
komentarz 6 września 2017 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)
Teraz za to mogę powiedzieć, że jestem doświadczonym użytkownikiem :P. Na chwilę obecną używam linuksa od 18 lat :D.
+1 głos
odpowiedź 6 września 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
== zamiast === w warunku.
komentarz 6 września 2017 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
A nie = zamiast ==?
1
komentarz 6 września 2017 przez amb00 Bywalec (2,000 p.)
W np. JS jest operator ===.
komentarz 7 września 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
w php rowniez
+1 głos
odpowiedź 7 września 2017 przez adrian313 Bywalec (2,850 p.)
  • Usunąłem partycję z Ubuntu, i GRUB nie chciał wstać. Najadłem się strachu bo miałem dużo ważnych plików wtedy na dysku :D 
  • Edytowałem pliki web service nie w środowisku tylko na szybko w vimie i usunąłem linie z importem biblioteki, a potem pół dnia spędziłem nad tym gdzie jest błąd. Byłem przekonany, że namieszałem w logice, dopiero później spojrzałem na logi serwera i zobaczyłem, że nie importowałem bibliotek :D
  • Parę błędów z klamrami tzn. dodawałem jakąś funkcje, która powinna być poza pętlą a wykonywała się w pętli (to był projekt gry i sprawdzanie kolizji więc fajne kwiatki wychodziły ;D )
  • Na gitcie też raz tak namieszałem, że straciłem cały postęp :D uratowała mnie historia pliku z Intelijj IDEA 
  • Aaa i wczorajsze usypiałem wątek "onUiThread" 

Im głupsze błędy robimy tym lepiej. Chyba nic nie wspomaga tak kreatywności jak błąd z du... i szukanie przyczyny :D 

+1 głos
odpowiedź 23 września 2017 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
chmod 0 -R /

Gdzieś ścieżke wyparowało i wszystko się wysypało.
+1 głos
odpowiedź 24 września 2017 przez niezalogowany
Notorycznie zapominam średnika na końcu linii, a zorientowanie się, że go nie dałem, zajmuje mi czasem z 10minut...
komentarz 24 września 2017 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
Mi kiedyś zajmowało to nawet kilka godzin. Zakładając że po krótkim czasie zniechęcony odchodziłem od kompa to można powiedzieć że kilka dni.
0 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez niezalogowany
edycja 27 września 2017

1. Niedokładne czytanie dokumentacji - przykład.
2. Ustawienie timera w CLI na interwał 100ms. Kilka innych sytuacji - link1, link2
3. Zbyt słabe podejść do kwestii matematyki: link2, link3

programowanie

0 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez amb00 Bywalec (2,000 p.)
Mój główny błąd podczas ponad dwuletniej nauki programowania, to skupianie się za bardzo na teorii a zbyt mało na praktyce tzn. na pisaniu własnych projektów czy robieniu bardziej złożonych praktycznych zadań. Drugi późniejszy błąd, to wybranie przestarzałego C++ Buildera 6 do pisania aplikacji okienkowych, zamiast nowszego, darmowego i bardziej przenośnego między platformami QtCreatora i ogólnie biblioteki Qt.
0 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Kodeman Gaduła (4,480 p.)
Dawno temu podłączałem drugi monitor. Nie działał, więc postanowiłem poszukać w biosie. Nie pamiętam dokładnie, ale koniec końców przywróciłem ustawienia domyślne biosu i komputer nie mógł załadować windowsa. Dużo strachu się najadłem.
1
komentarz 6 września 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Czy komputer się wtedy resetował? To prawdopodobnie tryb SATA Ci się zmienił podczas przywracania ustawień domyślnych - zamiast AHCI miałeś IDE. laugh

Wiem, że już pewnie zbyt późno mówię, ale na przyszłość warto znać jedną z przyczyn.

komentarz 7 września 2017 przez Kodeman Gaduła (4,480 p.)
Dzięki, ale to było tak dawno temu, że już nie pamiętam szczegółów :)
3
komentarz 19 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
Za dzieciaka bawiłem się overclockingiem spaliłem kompa :) był wtedy już tylko do kosza na nic więcej się nie nadawał.
0 głosów
odpowiedź 23 września 2017 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
Mój najgłupszy błąd to przy połączeniu ajax, w php dałem "json_decode" zamiast "json_encode". Pół nocy szukałem błędu czemu mi skrypt nie działa hahaha
komentarz 23 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Zapamietam zeby to sprawdzac xD
0 głosów
odpowiedź 23 września 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Miałem zaimplementowac sito retlejewa. Stworzyłem tablicę po przez New arraylist ...w c++ ... podczas technical interview... a moje wypociny było widać na wielkim ekranie.

 

Zgadnijcie czy mnie zatrudniono? :x
komentarz 23 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Co to za sito? Bo Google nie znalazlo nic xD
komentarz 23 września 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Ogólnie sprawdź czy liczba n jest pierwszą. Nie pamiętam dokładnie to było parę lat temu.
komentarz 23 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Yhm. No cos mniej wiecej kminie
1
komentarz 23 września 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
To chyba sito erastonesa a nie retlejewa xD.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 102 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 191 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,080 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2020 w Offtop przez Igorek Mądrala (6,290 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...