• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Najglupsze bledy jakie popelniliscie w programowaniu/informatyce

+12 głosów
905 wizyt
pytanie zadane 6 września 2017 w Offtop przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
edycja 7 września 2017 przez Alex.Ironside
Wczoraj spedzilem 3h probujac rozkminic dlaczego git push nie dziala z dodanym kluczem ssh. Po czym okazalo sie ze zapomnialem zrobic git commit...

Jakie sa najglupsze bledy jakie popelniliscie? Ale takie ze az sie mieliscie ochote w leb palnac lopata

 

Edit: Dobra dzieki wszystkim. Juz nie czuje sie jak debil xD
komentarz 23 września 2017 przez kompowiec2 Mądrala (5,380 p.)
hah to samo.

Ja pamiętam jak przez 5h miałem problem by w osclass dochodziły linki aktywacyjne na mejla. Wystarczyło wyłączyć SSL czy coś podobnego... oczywiście w dokumentacji ani na forum tego nie bylo.

19 odpowiedzi

+29 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez tls01 Nałogowiec (43,510 p.)
Wyłączyłem kiedyś kartę sieciową na zdalnym serwerze.
5
komentarz 6 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
No to jest ambitne xD
+15 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Ehlert VIP (131,520 p.)
  1. Błąd, który popełniałem przez ponad 2 lata polegał na braku skupienia: uczyłem się różnych języków, technologii. W wyniku tego po długim czasie nie umiałem nic na konkretnym poziomie. Dopiero rok temu ukierunkowałem się, zacząłem uczyć się tego, co rzeczywiście jest wykorzystywane w praktyce przez firmy(frameworki, biblioteki, git, testy, package managery). 
  2. Poprzedni punkt spowodował, że nie skończyłem żadnego większego projektu do końca.
  3. Przez długi czas chciałem programować wiele rzeczy po swojemu. Byłem zamknięty na dostępne już rozwiązania, funkcje i podpowiedzi dokumentacji. Nie ma sensu wymyślać koła od początku

Polecam przeanalizować tym, którzy zaczynają i nie tylko cool 

komentarz 6 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
Mam tak samo z nauka back endu ;) Najbardziej mi sie podobal ASP.NET, ale skacze miedzy tym, PHP, Go, Pythonem, nawet Meteor probowalem... Jakos nie moge sie skupic na jednym jezyku do back endu
1
komentarz 7 września 2017 przez manjaro Pasjonat (24,740 p.)
Dobrze że tylko 2 lata straciłeś. U mnie to już będzie ze 20 lat i jakoś końca nie widać.
+13 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Benek Maniak (56,800 p.)

Jakie sa najglupsze bledy jakie popelniliscie?

Zbyt późne odkrycie Linuxa i strach przed zrezygnowaniem z Windowsa.

komentarz 7 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
Podobnie
+9 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Wiciorny Maniak (53,000 p.)
Poszedłem na studia- informatyczne.
komentarz 7 września 2017 przez ChuZZZta Bywalec (2,520 p.)
Skąd ja to znam...
komentarz 7 września 2017 przez Wiciorny Maniak (53,000 p.)
Haha, dobrze- żę mam za sobą, ale z biegiem czasu powiem, że nie było wartoi ten czas mogłem poświęcić na programowanie, tylko że wtedy też nie wiedziałem że będę programistą :D
+6 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez manjaro Pasjonat (24,740 p.)
Kiedyś wykasowałem połowę systemu bankowego w największym banku w naszym mieście. Zlecieli się wszyscy dyrektor, kierownicy, kasjerki, masakra ogólnie. Bank zamknięto na godzinę. A skutki mojego błędu w systemie ciągnęły się jeszcze tygodniami. Zamiast w środowisku testowym to puściłem rm * w głównym systemie.
5
komentarz 6 września 2017 przez mbabane Nałogowiec (41,860 p.)
+5 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez webster Użytkownik (980 p.)
Miałem kod na 20 000 lini i w ifie zamiast == napisałem=
komentarz 23 września 2017 przez Jakub 0 Dyskutant (9,790 p.)
Z tego powodu najcześciej mam błędy ;)
+5 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez DragonCoder Stary wyjadacz (11,900 p.)
1. Proba napisania wiekszego projektu w jednym pliku, po 50k linii kodu wywalilem caly proejkt, bo nie moglem sie znalzec :D

2. usuniecie systemu, przez przypadek
6
komentarz 6 września 2017 przez tls01 Nałogowiec (43,510 p.)
Komu nie zdarzyło się usunąć systemu operacyjnego, albo jakichś krytycznych bibliotek podczas pierwszych przygód z komputerem... (-:

 

Pamiętam, że jak miałem pierwszego PC i nie potrafiłem tworzyć folderów, to przenosiłem pliki z podfolderów w system32 do nadrzędnego katalogu. A te puste foldery wiciągałem sobie na pulpit. I było spoko - do pierwszego restartu. :D
1
komentarz 6 września 2017 przez jpacanowski Szeryf (96,270 p.)
Na prawdę, znam się na komputerach i w ogóle, ale nawet moja kreatywność i wyobraźnia nie może sobie poradzić z tym w jaki sposób można usunąć system operacyjny...
1
komentarz 6 września 2017 przez DragonCoder Stary wyjadacz (11,900 p.)
Majac 6 lat i grzebiac w moj kompuer da sie wszystko :D Dziecieca kreatywnosc jest wieksza niz wiedza :)
1
komentarz 6 września 2017 przez Avernis Nałogowiec (27,030 p.)
Mi kiedyś kolega rozwalił windowsa tym, że instalował moda do minecrafta
komentarz 19 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
HAHA dobre
+5 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez CzikaCarry Maniak (74,890 p.)
  • Zapomniałem zdjąć folię z radiatora i zamontowałem chłodzenie na procesorze. Po zamontowaniu reszty podzespołów mi się przypomniało...
  • Kiedyś zdezintetrowałem projekt w sadziednim katalogu używając PHP (ścieżki mi się pomyliły :D, rmdir)
  • Jednym z największych błędów było podjęcie się zlecenia poprawienia czyjegoś kodu, nie polecam xD
komentarz 7 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
Ostatnie tez przerabialem xD Ciekawe przezycie
+4 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (216,870 p.)
A to i ja się pochwalę co ostatnio zrobiłem... Pomyliłem localhosty!

Podczas testowania nowego dodatku dla forum w postaci serwera websocketów odpaliłem go u siebie na komputerze i ustawiłem na localhost. Podobnie włączyłem forum przez Vagranta i tam też ustawiłem lokalizację serwera websocketów na localhost. Kto zna Vagranta ten pewnie już rozumie - Vagrant stawia wirtualną maszynę, a więc to były dwa inne localhosty... Dobrych kilkanaście minut zajęło mi dojście do tej głupoty :P

Sorki jeszcze raz Argeento, że zmarnowałem Ci wtedy tyle czasu na szukanie problemu ;D
1
komentarz 7 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
A to z dwoma roznymi localhostami tez juz przerabialem xD
+2 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,480 p.)

Na świeżo zainstalowanym linuksie (już teraz nie papiętam co to był za Mandrake):

su chmod -R 777 /

 

komentarz 6 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
Uuuu
komentarz 6 września 2017 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,480 p.)
Teraz za to mogę powiedzieć, że jestem doświadczonym użytkownikiem :P. Na chwilę obecną używam linuksa od 18 lat :D.
+2 głosów
odpowiedź 7 września 2017 przez adrian313 Bywalec (2,890 p.)
  • Usunąłem partycję z Ubuntu, i GRUB nie chciał wstać. Najadłem się strachu bo miałem dużo ważnych plików wtedy na dysku :D 
  • Edytowałem pliki web service nie w środowisku tylko na szybko w vimie i usunąłem linie z importem biblioteki, a potem pół dnia spędziłem nad tym gdzie jest błąd. Byłem przekonany, że namieszałem w logice, dopiero później spojrzałem na logi serwera i zobaczyłem, że nie importowałem bibliotek :D
  • Parę błędów z klamrami tzn. dodawałem jakąś funkcje, która powinna być poza pętlą a wykonywała się w pętli (to był projekt gry i sprawdzanie kolizji więc fajne kwiatki wychodziły ;D )
  • Na gitcie też raz tak namieszałem, że straciłem cały postęp :D uratowała mnie historia pliku z Intelijj IDEA 
  • Aaa i wczorajsze usypiałem wątek "onUiThread" 

Im głupsze błędy robimy tym lepiej. Chyba nic nie wspomaga tak kreatywności jak błąd z du... i szukanie przyczyny :D 

+1 głos
odpowiedź 6 września 2017 przez efiku Maniak (73,820 p.)
== zamiast === w warunku.
komentarz 6 września 2017 przez Avernis Nałogowiec (27,030 p.)
A nie = zamiast ==?
1
komentarz 6 września 2017 przez amb00 Obywatel (1,940 p.)
W np. JS jest operator ===.
komentarz 7 września 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,590 p.)
w php rowniez
+1 głos
odpowiedź 23 września 2017 przez pewolt Mądrala (6,000 p.)
chmod 0 -R /

Gdzieś ścieżke wyparowało i wszystko się wysypało.
+1 głos
odpowiedź 24 września 2017 przez Stefanowsky Mądrala (5,640 p.)
Notorycznie zapominam średnika na końcu linii, a zorientowanie się, że go nie dałem, zajmuje mi czasem z 10minut...
1
komentarz 24 września 2017 przez Jakub 0 Dyskutant (9,790 p.)
Mi kiedyś zajmowało to nawet kilka godzin. Zakładając że po krótkim czasie zniechęcony odchodziłem od kompa to można powiedzieć że kilka dni.
0 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Hipcio Maniak (58,000 p.)
edycja 27 września 2017 przez Hipcio

1. Niedokładne czytanie dokumentacji - przykład.
2. Ustawienie timera w CLI na interwał 100ms. Kilka innych sytuacji - link1, link2
3. Zbyt słabe podejść do kwestii matematyki: link2, link3

programowanie

0 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez amb00 Obywatel (1,940 p.)
Mój główny błąd podczas ponad dwuletniej nauki programowania, to skupianie się za bardzo na teorii a zbyt mało na praktyce tzn. na pisaniu własnych projektów czy robieniu bardziej złożonych praktycznych zadań. Drugi późniejszy błąd, to wybranie przestarzałego C++ Buildera 6 do pisania aplikacji okienkowych, zamiast nowszego, darmowego i bardziej przenośnego między platformami QtCreatora i ogólnie biblioteki Qt.
0 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez Kodeman Gaduła (4,430 p.)
Dawno temu podłączałem drugi monitor. Nie działał, więc postanowiłem poszukać w biosie. Nie pamiętam dokładnie, ale koniec końców przywróciłem ustawienia domyślne biosu i komputer nie mógł załadować windowsa. Dużo strachu się najadłem.
1
komentarz 6 września 2017 przez Eryk Andrzejewski VIP (143,560 p.)

Czy komputer się wtedy resetował? To prawdopodobnie tryb SATA Ci się zmienił podczas przywracania ustawień domyślnych - zamiast AHCI miałeś IDE. laugh

Wiem, że już pewnie zbyt późno mówię, ale na przyszłość warto znać jedną z przyczyn.

komentarz 7 września 2017 przez Kodeman Gaduła (4,430 p.)
Dzięki, ale to było tak dawno temu, że już nie pamiętam szczegółów :)
3
komentarz 19 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
Za dzieciaka bawiłem się overclockingiem spaliłem kompa :) był wtedy już tylko do kosza na nic więcej się nie nadawał.
0 głosów
odpowiedź 23 września 2017 przez Marchiew Mądrala (5,160 p.)
Mój najgłupszy błąd to przy połączeniu ajax, w php dałem "json_decode" zamiast "json_encode". Pół nocy szukałem błędu czemu mi skrypt nie działa hahaha
komentarz 23 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
Zapamietam zeby to sprawdzac xD
0 głosów
odpowiedź 23 września 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (39,580 p.)
Miałem zaimplementowac sito retlejewa. Stworzyłem tablicę po przez New arraylist ...w c++ ... podczas technical interview... a moje wypociny było widać na wielkim ekranie.

 

Zgadnijcie czy mnie zatrudniono? :x
komentarz 23 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
Co to za sito? Bo Google nie znalazlo nic xD
komentarz 23 września 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (39,580 p.)
Ogólnie sprawdź czy liczba n jest pierwszą. Nie pamiętam dokładnie to było parę lat temu.
komentarz 23 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,130 p.)
Yhm. No cos mniej wiecej kminie
1
komentarz 23 września 2017 przez CzikaCarry Maniak (74,890 p.)
To chyba sito erastonesa a nie retlejewa xD.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 32 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 93 wizyt
pytanie zadane 23 lutego w PHP, Symfony, Zend przez Janusz Pierzchalski Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 70 wizyt
pytanie zadane 6 września 2017 w PHP, Symfony, Zend przez Q_Nick Gaduła (4,820 p.)
Porady nie od parady
Komentarze do pytań nie służą do odpowiadania, od tego jest wydzielona sekcja odpowiedzi. Funkcją komentarzy jest natomiast możliwość uzyskania dodatkowych informacji na temat samego posta.Komentarze

51,903 zapytań

94,667 odpowiedzi

192,976 komentarzy

25,303 pasjonatów

Przeglądających: 314
Pasjonatów: 18 Gości: 296

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...