• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Połączenie programu c++ z aplikacją.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
964 wizyt
pytanie zadane 6 września 2017 w C i C++ przez fipooo Bywalec (2,880 p.)
Mam prosty program w c++ z inkrementacją. Kiedy i będzie liczbą parzystą czyli co 2 chciałbym aby na tel wyskakiwało mi powiadomienie. Tylko nie wiem jak połączyć program w c++ z powiadomieniami na androida. Trzeba jakoś wrzucić na serwer i połączyć czy coś w tym stylu? I nie nie wrzucę tego do aplikacji, bo chciałbym potem zrobić większy projekt w c++ i połączyć go z aplikacją. Dlatego teraz chcę się tego nauczyć na prostym przykładzie :)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 września 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Musiałbyś utworzyć jakiś kanał komunikacji pomiędzy programem, a aplikacją na androida, która wyświetla owe notyfikacje. Do tego najbardziej nadawałby się PHP/Node, przy czym należy pamiętać, że warto korzystać z jakiegoś cache'u skoro program napisany przez Ciebie wykonuje tak proste zadanie (jak na ten moment).
komentarz 6 września 2017 przez fipooo Bywalec (2,880 p.)
A jak? Podesłał byś jakiś link  bo w php to trochę zielony jak nie całkowicie.
+1 głos
odpowiedź 6 września 2017 przez Michał Kozłowski Obywatel (1,440 p.)
Chciałbym byś doprecyzował pytanie.
Program w C++ jest uruchomiony na tym samym urządzeniu ?
Czy mówisz o sytuacji, w której np. napisałeś w jakimś IDE kod, skompilowałeś - działa w konsoli systemu windows i chciałbyś by komórka reagowała na sygnały wysyłane z tego programu?
komentarz 6 września 2017 przez fipooo Bywalec (2,880 p.)
Dokładnie chodzi mi o to 2. Czyli program jest na win ale chciałbym stworzyć połączenie pomiędzy aplikacją na telefonie.
0 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez karolinka777 Początkujący (380 p.)
Jeśli jesteś w pobliżu komputera to możesz wykorzystać Bluetooth, a jeśli przez internet to tworzysz serwer w Node.js i łączysz go z c++, tylko może pojawić się problem z powiadomieniami( bo wibracje, push info to muszą być aplikacje zainstalowane na telefonie)
komentarz 6 września 2017 przez fipooo Bywalec (2,880 p.)
A jeżeli połączę to z aplikacją na tel aby ona dostawała sygnał to wtedy sama wysyłała powiadomienie to wszystkie powinny działać. Tylko mógłbym prosić o jakieś linki związane z łączeniem c++ z serwerem?
1
komentarz 6 września 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Po stronie C++ możesz użyć "surowych" socketów (link), ewentualnie użyć jakiejś przyjaźniejszej biblioteki do obsługi sieci, np. POCO. To "łączenie C++ z serwerem" IMO jest bez sensu. Niech aplikacja napisana w C++ robi za serwer, a aplikacja na androida za klienta.

komentarz 6 września 2017 przez fipooo Bywalec (2,880 p.)
No dobra tylko jak? Chętnie poczytam tylko nie za bardzo mogę znaleźć jak połączyć aplikację w c++ z aplikacją na androidzie. Jeżeli podesłał byś jakiś link będę zobowiązany.
1
komentarz 7 września 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Link, który podałem, wystarczy do tego, żeby zrozumieć, czym są sockety i jak generalnie wygląda komunikacja przez sieć. Aplikację na androida będziesz pisał w Javie, tam też są sockety, których używa się bardzo podobnie do tych z C/C++. Zapoznaj się z podstawami, wtedy odpowiedzi na niektóre pytania same przyjdą.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 188 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2018 w Java przez mikoh81 Obywatel (1,260 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 671 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2017 w Java przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 878 wizyt
pytanie zadane 11 października 2017 w Android, Swift, Symbian przez rolskiam Nowicjusz (120 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...