• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Nowo złożony komputer nie daje znaku życia!

0 głosów
1,660 wizyt
pytanie zadane 5 września 2017 w Sprzęt komputerowy przez Krupenz Początkujący (360 p.)
zamknięte 6 września 2017 przez Krupenz
Cześć, przyszło mi dzisiaj składać komputer z nowiutkich części, podłączyłem wszystko jak należy, klikam przycisk Power - nic. Komputer nie daje znaku życia. Z resztką optymizmu szukam na forach co to może być. Padło na złe oznaczenia z kabelków obudowy. Mówili, żeby pozamieniać miejscami i posprawdzać, to tak też zrobiłem. Jedyny sukces to zapalenie się hdd leda na obudowie kiedy wpiąłem go w miejsce rzekomego POWER SW. Wentylatory nie drgnęły ani razu.

komponenty :
Płyta główna MSI B250M PRO-VD
Procesor Intel Pentium G4600
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W
Pamięć HyperX Fury Black DDR4 (2x4GB) 2400MHz CL15
Dysk SSD w złączu M2 Crucial MX300 275GB
Obudowa SilentiumPC Gladius M20 Pure Black
GPU - brak

P.S. Nie pierwszy raz przyszło mi składać PC od zera i nigdy nie miałem takiego przypadku, jedyną nowością dla mnie jest dysk w złączu M2, ale myślę, że to nie ma znaczenia w moim problemie.

@Edit/Rozwiązanie: Zły kabel podłączony do zasilania procesora, do 8-pinowego slotu wpiąłem kabel 6+2 (do GPU) zamiast 4+4. Nie pokapowałem się ze względu na brak karty graficznej. Dzięki za pomoc, zamykam.
komentarz zamknięcia: rozwiąłem problem sam

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 września 2017 przez komarkmk Początkujący (280 p.)
Zewrzyj piny na płycie głównej od powera i zobacz czy wystartuje. Może uszkodzony jest kabelek od przycisku power.
0 głosów
odpowiedź 5 września 2017 przez madpl1239 Użytkownik (600 p.)
Sprawdź zasilacz jeśli potrafisz. Najpierw odłącz zasilacz od sieci ( 220 V AC :)) ) potem odłącz wszystkie wtyki zasilacza od płyty głównej i we wtyce 20 pin-owej połącz zielony z czarnym jakimkolwiek (czarny to masa) jeśli zasilacz zacznie pracować to prawdopodobnie płyta walnięta. Oczywiście gdy będziesz łączył pin zielony z czarnym musisz mieć izolację na drucie, którym łączysz, żeby cię nie kopnęło:)) w razie tego eksperymentu no i najlepiej nie trzymaj tego "łącznika" gołymi palcami tylko np: kombinerkami:))

Przyjrzyj się kondensatorom elektrolitycznym na płycie, czy przypadkiem , który nie jest wybulony co oznacza, że może robić zwarcie i stąd płyta nie rusza, ale nawet gdy kondensator zwiera płyta może ruszyć.

pozdrawiam i jesli nie czujesz się na siłach to lepiej daj kompa do serwisu:))
komentarz 5 września 2017 przez Krupenz Początkujący (360 p.)
Zostawię to jeszcze na jutro, odebrałem dzisiaj te części z netpunktu morele. Może dałoby się je oddać ? :/
komentarz 5 września 2017 przez madpl1239 Użytkownik (600 p.)
masz takie prawo: do 10 dni możesz zwrócić towar i zerwać każdą umowę - to twoje prawa konsumenta:))) więc nie ma obawy - a jak nie będą chcieli przyjąć to postrasz rzecznikiem praw konsumenta:)))
komentarz 6 września 2017 przez Krupenz Początkujący (360 p.)
Przeanalizowałem wszystko, i już wiem gdzie popełniłem błąd, boję się, że duży i głupi błąd. Podłaczyłem pod zasilanie procesora pin 6+2, a nie 4+4 ( btw nie znalazlem takie w zasilaczu ale mogę się mylić). Czy przy takim podłączeniu i wielu próbach włączenia kompa mogłem coś zepsuć?
komentarz 6 września 2017 przez Zer0AlmostNull Obywatel (1,060 p.)
Raczej tak
0 głosów
odpowiedź 6 września 2017 przez xandros Nałogowiec (29,420 p.)
Ja bym

1. Sprawił raz jeszczę, czy wszystko jest podłączone (wraz z zasilaniem cpu)

2. Sprawdził, czy pamięci są w dobrych slotach. (pusty | pełny | pusty | pełny), powinieneś mieć to w instrukcji.

3. Reset biosa. Wpierw zworką/guzikiem, jak to nie da rady, reset na baterii. Po wyjęciu odczekaj z 1h.

4. sprobować odpalic z wkrętaka. Zwierasz jedynie miejsce power switch.

Na razie tyle.
komentarz 6 września 2017 przez Krupenz Początkujący (360 p.)
myślisz, że podłączenie do CPU pinów od GPU (6+2) mogło uszkodzić procesor lub płyte główną? Taki oto głupi błąd popełniłem.
komentarz 6 września 2017 przez xandros Nałogowiec (29,420 p.)
Teoretycznie tak, ale praktycznie i tam linia 12v i tam linia 12v. Rozumiem, że i piny pasowały?
komentarz 6 września 2017 przez niezalogowany

myślisz, że podłączenie do CPU pinów od GPU (6+2) mogło uszkodzić procesor lub płyte główną?

Nie. To ta sama linia +12V o takiej samej obciążalności.

zapalenie się hdd leda na obudowie kiedy wpiąłem go w miejsce rzekomego POWER SW

Geez, podłącz to tak, jak powinno być. To nie jest żaden sukces, tylko informacja o braku wiedzy. Zajrzyj do manuala, jeżeli oznaczenia pinów na płycie głównej nie są do końca jasne.

Rozumiem, że i piny pasowały?

Piny pasują i nie da się tego wpiąć odwrotnie bez wystrugania plastiku ze złącza. 

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 3,190 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 585 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,072 wizyt

93,733 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,295 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...