• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

system wiadomości, jak działa

0 głosów
716 wizyt
pytanie zadane 4 września 2017 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)
Witam, dziś mam kolejne pytaniem mianowicie jak działają systemy wiadomości na różnego rodzaju portalach? tzn. użytkownik A wysyła wiadomość do użytkownika B, ten ma ją na swoim koncie w folderze "odebrane" i może na tą wiadomość odpowiedzieć, odpowiedź trafia do użytkownika A. Wygląda to trochę jak poczta email ale czy działa na tej samej zasadzie? Wiadomości są zapisywane w bazie danych? Jak to wszystko działa, na jakiej zasadzie?

Z góry dzięki za odpowiedzi
1
komentarz 4 września 2017 przez cyklop123 Bywalec (2,790 p.)
Wykorzystuje się do tego websocket albo AJAX Long Polling. Przykładowo to forum wykorzystuje websocke,t a facebook wykorzystuje ALP
1
komentarz 4 września 2017 przez Mariusz08 Maniak (62,280 p.)
Jeżeli jest to chat to można użyć websocketa albo AJAX. Gdy piszemy wiadomość bardziej oficjalną (system firmowy) to można użyć zwykłego formularza.
1
komentarz 4 września 2017 przez cyklop123 Bywalec (2,790 p.)
Forumlarze kontaktowe najczęściej działają tak że wysyłają mail do odbiorcy
1
komentarz 4 września 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
SSE jest lepszym rozwiązaniem niż long pooling. Tyle, że nie każda przeglądarka go jeszcze obsługuje.
1
komentarz 4 września 2017 przez Mariusz08 Maniak (62,280 p.)

Forumlarze kontaktowe najczęściej działają tak że wysyłają mail do odbiorcy

Nie formularz kontaktowy a formularz w tagach html <form>...</form> po czym wysyła dane do bazy 

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 4 września 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
wybrane 4 września 2017 przez mi-20

Najlepsza

Tak, działają na tej samej zasadzie. Wszystko jest trzymane w bazie. W zależności od wymagań struktura może być mniej lub bardziej skomplikowana. 

Masz tu przykład dosyć skomplikowanego systemu dla symfony fosMessageBundle. Pozwala tworzyć wątki, odpowiadać w nich. Przenosić do kosza i przywracać. 

+1 głos
odpowiedź 4 września 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Najprościej można zrobić to za pomocą dwóch tabel. Jedna tabela reprezentuje użytkownika, a druga wiadomość, z tym, że w drugiej tabeli rozróżniasz odbiorcę i nadawcę wiadomości żeby np. użytkownik, który wysyła wiadomość miał ją w folderze "wysłane", a drugi w "odebrane". Wszystko oczywiście jest do rozbudowania, w zależności od Twoich potrzeb.
komentarz 4 września 2017 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)
W jaki sposób mogę rozróżnić nadawcę od odbiorcy? To ma być dość prosty system, nadawca->odbiorca->nadawca no i oczywiście kasowanie wiadomości. Myślę że tabelą użytkowników może być już obecna tabela, prawda? Są w niej imiona, maile, loginy to chyba powinno wystarczyć.
komentarz 4 września 2017 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,250 p.)
Doradzi ktoś jak rozróżnić nadawcę od odbiorcy?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 632 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2018 w Offtop przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 256 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2017 w Systemy CMS przez Mariusz08 Maniak (62,280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,247 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2020 w PHP przez Hansik Nowicjusz (170 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,299 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...