• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed arduino problem kompilacji

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,012 wizyt
pytanie zadane 3 września 2017 w Mikrokontrolery przez niezalogowany
zamknięte 20 sierpnia 2019
Gdy włączam arduino - przez sudo - to w trakcie kompilacji pokazuje mi się to:

Arduino:1.8.3 (Linux), P?ytka:"Arduino/Genuino Uno"

avr-g++: error trying to exec 'cc1plus': execvp: No such file or directory
exit status 1
B??d kompilacji dla p?ytki Arduino/Genuino Uno.

Ten raport powinien zawiera? wi?cej informacji je?li w
File -> Preferencje zostanie w??czona opcja "Poka?
szczegó?owe informacje podczas kompilacji"

Szczegółowe dane:

Arduino:1.8.3 (Linux), Płytka:"Arduino/Genuino Uno"

/usr/share/arduino/arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware /usr/share/arduino/hardware -hardware /root/.arduino15/packages -tools /usr/share/arduino/tools-builder -tools /root/.arduino15/packages -libraries /root/Arduino/libraries -fqbn=arduino:avr:uno -ide-version=10803 -build-path /tmp/arduino_build_491427 -warnings=none -build-cache /tmp/arduino_cache_620746 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=/root/.arduino15/packages/arduino/tools/avr-gcc/4.9.2-atmel3.5.4-arduino2 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=/root/.arduino15/packages/arduino/tools/avrdude/6.3.0-arduino9 -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=/root/.arduino15/packages/arduino/tools/arduinoOTA/1.1.1 -verbose /usr/share/arduino/examples/01.Basics/Blink/Blink.ino
/usr/share/arduino/arduino-builder -compile -logger=machine -hardware /usr/share/arduino/hardware -hardware /root/.arduino15/packages -tools /usr/share/arduino/tools-builder -tools /root/.arduino15/packages -libraries /root/Arduino/libraries -fqbn=arduino:avr:uno -ide-version=10803 -build-path /tmp/arduino_build_491427 -warnings=none -build-cache /tmp/arduino_cache_620746 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=/root/.arduino15/packages/arduino/tools/avr-gcc/4.9.2-atmel3.5.4-arduino2 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=/root/.arduino15/packages/arduino/tools/avrdude/6.3.0-arduino9 -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=/root/.arduino15/packages/arduino/tools/arduinoOTA/1.1.1 -verbose /usr/share/arduino/examples/01.Basics/Blink/Blink.ino
Using board 'uno' from platform in folder: /root/.arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.6.20
Using core 'arduino' from platform in folder: /root/.arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.6.20
Detecting libraries used...
"/root/.arduino15/packages/arduino/tools/avr-gcc/4.9.2-atmel3.5.4-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10803 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-I/root/.arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.6.20/cores/arduino" "-I/root/.arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.6.20/variants/standard" "/tmp/arduino_build_491427/sketch/Blink.ino.cpp" -o "/dev/null"
Generating function prototypes...
"/root/.arduino15/packages/arduino/tools/avr-gcc/4.9.2-atmel3.5.4-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega328p -DF_CPU=16000000L -DARDUINO=10803 -DARDUINO_AVR_UNO -DARDUINO_ARCH_AVR   "-I/root/.arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.6.20/cores/arduino" "-I/root/.arduino15/packages/arduino/hardware/avr/1.6.20/variants/standard" "/tmp/arduino_build_491427/sketch/Blink.ino.cpp" -o "/tmp/arduino_build_491427/preproc/ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
avr-g++: error trying to exec 'cc1plus': execvp: No such file or directory
exit status 1
Błąd kompilacji dla płytki Arduino/Genuino Uno.
komentarz zamknięcia: Najlepsza
komentarz 3 września 2017 przez niezalogowany
Jak to coś pomoże to mam linux manjaro xfce

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 września 2017 przez Mikołaj Kawczynski Dyskutant (9,160 p.)
wybrane 20 sierpnia 2019
 
Najlepsza
sudo pacman -S avr-g++

Ewentualnie reinstal pakietu arduino ze wszystkimi powiązanymi.
komentarz 25 września 2017 przez niezalogowany
reinstall zadziałał dzięki ci wielkie
0 głosów
odpowiedź 3 września 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
komentarz 3 września 2017 przez niezalogowany
nie rozumiem
komentarz 3 września 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Spróbuj wpisać w terminal:

sudo pacman -S gcc-c++

Nie wiem czy pomoże, nie mogę w tej chwili sprawdzić.
komentarz 3 września 2017 przez niezalogowany
Wyskakuje nieprawidłowa opcja -s
komentarz 3 września 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Bo nie przepisałeś tak samo, jak Ci napisałem. Ma być duże S, nie małe s :)
komentarz 3 września 2017 przez niezalogowany
teraz pakiet gcc-c++ nie został znaleziony
komentarz 3 września 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
A spróbuj z pakietem g++.
komentarz 3 września 2017 przez niezalogowany
też nie

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 388 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2020 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2020 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 385 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2018 w Mikrokontrolery przez Jezel123 Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,076 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...