• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Własny CMS i kilka pytań

Object Storage Arubacloud
+1 głos
301 wizyt
pytanie zadane 1 września 2017 w PHP przez KlejnotNilu Użytkownik (750 p.)

Cześć.

Chciałbym napisać własny CMS i od wczoraj pojawiło się kilka problemów/przemyśleń.

1. Czy warto jest dzielić wspólne elementy występujące na wszystkich stronach i potem dodawać je includami? ( np. pasek nawigacji wygląda na każdej stronie tak samo, różni się tylko ten który jest aktualnie aktywny ). 

2. Czy należy rozbijać logikę aplikacji na kilka plików PHP? Ewentualnie stworzyć katalog z nimi i potem je tylko dodawać przy użyciu  include lub require

3. Czy przy użyciu PDO w celu połączania się z bazą i wykonaniu zapytań ( np. zalogować się na konto ) trzeba wykonywać walidacje podawanych pól? ( w moim przypadku: email i hasło ) Jeżeli tak, to co trzeba sprawdzać? 

4. Czy użycie $pdo->prepare() zapobiega SQL Injection? Jeżeli nie to jak się przed tym bronić? ( htmlspecialchars() ?)

5. Aktualnie mam problem z przekierowaniem po błędnym logowaniu. Chciałem wrócić do strony logowania i podać tam komunikat o błędzie. I teraz rodzi się pytanie: jak przekazać do strony z formularzem logowania, że wystąpił błąd? Za pomocą ciasteczek? Czy po prostu przekazać to za pomocą GETa i na stronie z logowaniem sprawdzać czy $error == 1?

header('Location: index.php?error=1');

 

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 1 września 2017 przez Benek Szeryf (91,010 p.)

Ad. 1 Warto, ale do tego celu najlepiej skorzystać z mechanizmu szablonów. Używałem do tej pory z Twiga i mogę go polecić. Tobie chodzi o funkcję block. Oddziel za pomocą szablonów warstwę logiczną (PHP) od warstwy prezentacji (HTML/CSS).

Ad. 2 Rozbić projekt na pliki. Najlepiej tak, by każda klasa była w osobnym pliku, ponadto nazwa tego pliku powinna być zgodna z nazwą klasy. Poczytaj o przestrzeniach nazw i PSR-4. Klasy powinny być automatycznie ładowane z użyciem use.

Ad. 3 Tak, jak najbardziej. Spróbuj wykorzystać ten walidator.

Tych zagadnień jest dużo i są dość złożone. Ogólnie widzę, że chyba idziesz nie w tym kierunku co trzeba. Jeśli jesteś zafascynowany PHP, to warto w to wejść. Niemniej jednak Twój sposób pisania mocno odbiega od obecnych standardów.

komentarz 1 września 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Rozszerzę tylko. Spróbuj to napisać w OOP. Wiem, że będzie to i tak OOP-strukturalne, ale poduczysz się. Zamiast korzystać z require wykorzystaj autoloading klas composera.
komentarz 1 września 2017 przez KlejnotNilu Użytkownik (750 p.)
edycja 1 września 2017 przez KlejnotNilu

Ogólnie widzę, że chyba idziesz nie w tym kierunku co trzeba. Jeśli jesteś zafascynowany PHP, to warto w to wejść. Niemniej jednak Twój sposób pisania mocno odbiega od obecnych standardów.

Pewnie tak jest i właśnie dlatego postanowiłem się zapytać. Jak coś robić to wypadałoby to robić porządnie smiley.

PHP zacząłem się uczyć kilka dni temu i bardzo mi się spodobał. No i w związku z tym, że nigdy nie miałem z nim do czynienia to nie znam żadnych narzędzi oraz standardów. 

Dziękuję za odpowiedzi i jeżeli miałbyś jeszcze jakieś rady ( linki do źródeł ) to byłbym wdzięczny. Chciałbym trochę się w to zagłębić, a będąc na takim etapie nie mam pojęcia za co się zabrać i czy właśnie nie uczę się złych nawyków.

komentarz 1 września 2017 przez KlejnotNilu Użytkownik (750 p.)
@Boshi No właśnie nie wiem czy warto zagłębiać się w podejście proceduralne czy od razu zabrać się za OOP. Jakieś za i przeciw?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 231 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2019 w PHP przez Rocket Gaduła (3,030 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,510 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w PHP przez typowy_endriu Użytkownik (620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 5,494 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2015 w PHP przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...