• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Największa liczba z przedziału liczb?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,371 wizyt
pytanie zadane 1 września 2017 w JavaScript przez Karol Loczeski Użytkownik (820 p.)

Wypisz największą liczbę (nie większą niż 1000) niepodzielną przez 2,3,5,7.
Próbowałem z console.log(Math.max(i)); ale mimo to wypisuje wszystkie liczby.

var i=1
for(i;i<=1000;i++){
  
  if(i%2 != 0 && i%3 != 0 && i%5 != 0 && i%7 != 0){
    console.log(i);
  }
}

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 1 września 2017 przez Benek Szeryf (91,010 p.)
wybrane 1 września 2017 przez Karol Loczeski
 
Najlepsza
Zamiast wypisywać liczbę, zapisuj ją do tymczasowej zmiennej. Dopiero gdy pętla się zakończy, to wypisz tę zmienną na ekran. W ten sposób przelecisz wszystkie liczby, ale tymczasowa zmienna zachowa ostatnią z nich, bo wcześniejsze zostaną nadpisane.
1
komentarz 1 września 2017 przez Karol Loczeski Użytkownik (820 p.)

Dzięki!

var i=1
for(i;i<=1000;i++){
  
  if(i%2 != 0 && i%3 != 0 && i%5 != 0 && i%7 != 0){
    ii=i;
     
  }

}
 console.log(ii);

 

1
komentarz 1 września 2017 przez Benek Szeryf (91,010 p.)

Bezpieczniej byłoby zadeklarować zmienną z pomocą słowa var. Może to w tym przypadku to nie jest takie istotne, ale warto dbać o dobre nawyki od początku: https://stackoverflow.com/a/1470494/3548713

0 głosów
odpowiedź 1 września 2017 przez excavelty Bywalec (2,480 p.)
Skoro wypisana ma być liczba  największa to może lepiej zrobić pętlę od 1000 w dół? Wówczas wypisać pierwszą napotkaną liczbę spełniającą warunki zadania i następnie "wyskoczyć" z pętli. Chociaż na JS-ie się nie znam więc to taka ogólna sugestia, może jest lepszy sposób.
komentarz 13 lutego 2018 przez OlaG Nowicjusz (100 p.)

for (let i = 1000; i <= 1000, i >= 0; i--) {

    if (i % 2 !== 0 && i % 3 !== 0 && i % 5 !== 0 && i % 7 !== 0) {
        console.log(i);
        break;
    };
};

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,600 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2020 w C i C++ przez Atman Użytkownik (810 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 515 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2019 w Java przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,454 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2018 w C i C++ przez Marte Nowicjusz (140 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...