• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Roczna szkoła programowania

Cloud VPS
0 głosów
664 wizyt
pytanie zadane 1 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez BolesnyP Początkujący (340 p.)
Mam zamiar uczyć się programowania samemu, ale ciężko będzie w CV z tym wiadomo. Czy warto iść do takiej szkoły na rok? http://www.teb.pl/files/media/pdf/2017/karta_kierunku_2017_programowanie_aplikacji.pdf

Dodam, że nie będzie mi szkoda weekendu przez ten rok a na studia nie mam zamiaru iśc.
1
komentarz 1 września 2017 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
Dopytam tylko który oddział TEB Cię interesuje?
komentarz 1 września 2017 przez BolesnyP Początkujący (340 p.)
Płock, jeżeli o to chodzi.
2
Wiem że w innych oddziałach niż Lublin kierunek ten jest oblegany przez młodych adeptów sztuki programowania.

I podobno opinie są pozytywne. Tak twierdzi główna siedziba w Poznaniu :-)

W LBN dopiero od tego roku rusza ten kierunek i na chwile obecną chętnych co kot napłakał.

Z mojego doświadczenia (jako wykładowca w ów "szkole") mogę powiedzieć tyle. Ilość godzin przewidzianych w ramach kursu jest stosunkowo za mała jeżeli chodzi o materiał jaki jest proponowany. Więc łatwo można sobie wywnioskować że wszystko leciane jest po totalnych podstawach. Nie ma czasu na naukę narzędzi (GIT/SVN, GitHub, edytory), frameworków (jQuery, Laravel/CodeIgniter, Node.js) czy systemów CMS (WordPress/Joomla).

Dodatkowo grupy jakie się tworzą są mocno zróżnicowane, pod każdym względem. Dlatego ciężko jest zrobić coś ciekawego na takim kursie aby móc wpisać sobie w portfolio.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 1 września 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Według mnie nie ma sensu. Od zera na juniora da się nauczyć dowolnej technologii samemu w 3-6 miesięcy (chyba, że wcześniej programowałeś to szybciej). Robisz sobie jakieś projekty przez ten czas żeby móc się pochwalić. Później sobie szukasz pracy. Tyle.
Nie sądzi Pan, że taki junior po liceum będzie źle postrzegany?
1
komentarz 1 września 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Jak będziesz miał się czymś sensownym pochwalić (jakieś 2-3 większe projekty) i miał choć trochę chęci do nauki to nie powinno być problemu.
1
Zgadzam się.

Określ sobie tylko ścieżkę jaką chcesz iść. Front czy Back.

Tylko pamiętaj nie skreślaj nigdy innej/drugiej opcji!
Rodzi to drugie pytanie, czy taka szkoła w ogóle będzie wpływała na moje dostanie się do pracy jako junior czy ani trochę jak w przypadku szkoły technik informatyk(tak słyszałem z tego forum)?
1

Powiem tak. Teraz na rozmowach o pracę pada takie zdanie (oczywiście coś w tym stylu):

"Pokaż mi swojego GitHub'a a powiem Ci czy Cię zatrudnimy" - tak z przymrużeniem oka wink

Hehe, warto wiedzieć, dzięki ;p
+1 głos
odpowiedź 6 września 2017 przez karolinka777 Początkujący (380 p.)
Informatyka to jeden z niewielu zawodów gdzie patrzy się na umiejętności a nie na papiery. Wszystkie szkolenia, i certyfikaty które są na polskim rynku mało znaczą. Co z tego jak ktoś pokaże papier ze szkoleń jak nie będzie miał wiedzy praktycznej? I nie przejmuj się, że po liceum jesteś, są ludzie co po gimnazjum pracują jako programiści.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 683 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 437 wizyt
+6 głosów
6 odpowiedzi 1,307 wizyt

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...