Witajcie,
Mam do ogłoszenia kilka bieżących spraw.
1. Przygotowaliśmy niewielkie zmiany w regulaminie forum. Są to głównie małe dopowiedzenia, doprecyzowania itd. W niektórych momentach jest to też tylko formalne zapisanie punktów, które i tak w praktyce są realizowane. Nowy regulamin dostępny jest tutaj, a w życie wejdzie za 14 dni – daję ten czas na przyzwyczajenie się do nowych zapisów. Zmienione lub dodane elementy oznaczone są szarym tłem. Proszę o uważne zapoznanie się z nimi. W przypadku gdy ktoś nie akceptuje zmian ma oczywiście prawo poprosić o usunięcie konta – wolałbym jednak jakąś informację, abyśmy mogli razem pomyśleć jak temu zaradzić :)
Krótko omówię najważniejsze zmiany:
- 2.1.10. każdy link prowadzący do programu partnerskiego lub innej strony, z której umieszczający go ma otrzymać bezpośrednią korzyść, musi być w wyraźny i zrozumiały sposób oznaczony.
W głosowaniu administracji i ekspertów postanowiliśmy, że każdy link umieszczany w postach zawierający program partnerski ma być w czytelny sposób oznaczony. Co to znaczy "wyraźny i zrozumiały sposób"? Cokolwiek, co będzie jasne dla każdego. Może to być na przykład: "polecam tego laptopa (link zawiera program partnerski)". Ma to trochę rozjaśnić sytuację z takowymi linkami. Nie ma ich u nas aż tak wiele, ale zdarzają się. Myślę więc, że będzie to dobre usprawnienie.
- 2.3.3. postarać się udzielić jak najlepszej pomocy, starając się przy tym nie podać gotowego rozwiązania.
Chciałbym zwrócić tutaj uwagę na jedną rzecz: "postarać się" - proszę więc nie traktować tego jako zakaz dawania gotowych rozwiązań, bo czasem jest to po prostu konieczne. Chodzi o to, aby tam gdzie to możliwe, pomagać, naprowadzać i uczyć, a nie rzucać od razu gotowcem.
- Cały punkt 2.5. dotyczący wiadomości prywatnych dodany jest z powodu wymagań prawnych. W przypadku na przykład spamu w prywatnych wiadomościach do tej pory wgląd nie był prawnie uregulowany. Teraz już jest, jednak oczywiście nikt bez żadnych specjalnych przesłanek nie przegląda tych wiadomości – bądźcie zupełnie spokojni.
- 3.1.1. W razie znalezienia odpowiedzi w sposób inny niż poprzez pytanie zadane na forum, Pasjonat ma obowiązek podania źródła, z którego uzyskał odpowiedź lub wytłumaczenie, jak do niej doszedł.
Często zdarza się, że ktoś zada pytanie, po czym nie uzyska żadnej odpowiedzi i zamyka je z powodem "znalazłem rozwiązanie". Takie coś nic nam jednak nie daje – ktoś, kto trafi na to pytanie w przyszłości nadal nie znajdzie pomocy. Stąd zapis, aby podanie rozwiązania było konieczne.
- 5.4.1. Jego uprawnienia są przypisane tylko do jednej kategorii na forum. Ekspert może w niej edytować posty, wybierać najlepsze odpowiedzi, pokazywać i ukrywać treści oraz zamykać i otwierać pytania.
Dodanie uprawnień edycji oraz otwierania i zamykania pytań dla ekspertów. Będą mogli oni teraz pomóc przy moderacji pytań, jeżeli oczywiście będą chcieli – nadal ma być to ranga bardziej honorowa.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to można śmiało pisać, lecz do najbliższej zmiany już raczej dołączone nie zostaną. Zmiany były dyskutowane wśród administracji i ekspertów forum.
2. Do ekipy moderatorów zechciał powrócić event15, który jakiś czas temu sam zdecydował się zrezygnować z funkcji. Przeprowadziłem głosowanie wśród administracji i większość opowiedziała się "za". Tak więc witamy znów na pokładzie :)
3. Wraz z Argeento przygotowaliśmy nowe usprawnienie w działaniu forum. Otóż od dziś nie musicie już odświeżać strony głównej! Nowe pytania, odpowiedzi oraz głosy pojawią się automatycznie dzięki zastosowaniu websocketów.
Przy okazji wyłączyliśmy możliwość głosowania na listach pytań – chyba nie trzeba tego specjalnie tłumaczyć: nikt, kto chce normalnie zagłosować, nie będzie tego robił bez przeczytania tematu. Co prawda czasem może zdarzyć się, że na przykład ktoś temat przeczyta, wróci na listę i dopiero zechce zagłosować, lecz to raczej jednostkowe przypadki. A w ten sposób wyeliminujemy część spamerów i uprościmy layout. Zwiększyliśmy też ilość wyświetlanych na stronie głównej pytań – z 20 na 26, aby było widać więcej aktywnych tematów.
Mam nadzieje, że nowy dodatek będzie użyteczny. Bardzo dziękuję argeento za pomoc przy tworzeniu tego dodatku i cały wkład w nasze forum. Wszystkich zainteresowanych pomocą przy rozwoju kodu forum (do czego ciągle zachęcam, choć wiem, że nie jest łatwo) mogę również poinformować, że na serwerze dostępny jest node.js. Jeśli ktoś miałby jakieś propozycje jego kolejnych zastosowań dla forum to można śmiało pisać.
To by było na tyle ode mnie. Dziękuję za uwagę :)