• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

ponowne używanie metod buldier

Object Storage Arubacloud
0 głosów
116 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2017 w C i C++ przez kvbq Obywatel (1,490 p.)
edycja 30 sierpnia 2017 przez Eryk Andrzejewski

Dzień dobry,

Próbuje w buldierze użyć ponownie metody odpowiedzialnej za działanie po kliknięciu obrazka. Chce żeby się wykonała w innej metodzie jeśli pojawi się odpowiednia zmienna. Nie wiem jakich argumentów mam użyć, buldier zawsze pokazuje błąd.

Chciałbym, żeby to wyglądało na tej zasadzie(tu jest w uproszczeniu bez żadnych innych zmiennych):

void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
    Form1->Image6Click(TObject *Sender);
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 sierpnia 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
wybrane 30 sierpnia 2017 przez kvbq
 
Najlepsza

Tak ma być:

void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
    Image6Click(Sender);
}

 

komentarz 30 sierpnia 2017 przez kvbq Obywatel (1,490 p.)
Ten sposób działa jednak chcąc usprawnić aplikacje i zrobić ją bardziej przejrzystą zamiast bezpośrednio do metody spróbowałem stworzyć procedurę, w niej umieścić ImageClick,
a całość dodać do Button1Click. Wtedy podany sposób nie działa.

Metoda Button1Click, a poniżej niej procedura: http://wklej.org/id/3245138/
komentarz 31 sierpnia 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Zrób pokaz() metodą klasy TForm1. I nie wklejaj bezmyślnie kodu, który dostajesz, tylko postaraj się go zrozumieć. Czym, według Ciebie, jest Sender w funkcji pokaz()?

 

I popracuj nad formatowaniem kodu, bo teraz to...

 

+2 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

buldier zawsze pokazuje błąd

Jaki?

Jeżeli używasz C++ Builder 6, to proponuję zrezygnować z tego archaicznego narzędzia i przerzucić się na coś nowszego, chociażby Qt.

komentarz 30 sierpnia 2017 przez kvbq Obywatel (1,490 p.)
Tak, to C++ Builder 6. Używam go, bo uczę się z kursów, na których jest wykorzystywany. Teraz kończę kurs i szukam kontynuacji. Czy mógłby Pan mi polecić jakiś kurs wykorzystujący Qt albo jakiś program, który jest lepszy od tego, czego używam teraz?Najlepiej w języku polskim.
komentarz 30 sierpnia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Jeżeli mowa o programie, to do Qt dołączony jest QtCreator, w którym całkiem wygodnie można tworzyć aplikacje okienkowe.

A co do kursów, to w języku polskim może być trochę ciężko. Jedyne, co mi przychodzi to głowy to to: http://szymonsiarkiewicz.pl/poradniki/kurs-qt-wstep-i-spis-tresci/ Natomiast nie jest on zbytnio obszerny, więc prędzej, czy później, trzeba będzie zacząć korzystać z dokumentacji Qt. Ogólnie te kursy mogą się starzeć i trzeba o tym pamiętać. sad

No ale nie samą dokumentacją żyje człowiek, wypadałoby choć na początek pooglądać jakieś przykłady. Takich w internecie jest, z tego co widzę, dość dużo, ale niestety w języku angielskim.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 121 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w C i C++ przez kvbq Obywatel (1,490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt
pytanie zadane 16 października 2016 w C i C++ przez Bartosz Dokurno Użytkownik (980 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 243 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2017 w C i C++ przez Bartosz Dokurno Użytkownik (980 p.)

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...