• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodawanie klucza obcego (sql)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
34,106 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2017 w SQL, bazy danych przez Radek Begej Użytkownik (580 p.)
Witam
Mam zadanie, w którym mam dane dwie tabele :

CREATE TABLE student(id INT PRIMARY KEY, imie VARCHAR(10), nazwisko VARCHAR(15), id_grupa INT);

CREATE TABLE grupa(id_grupa INT PRIMARY KEY, nazwa VARCHAR(20));

muszę napisać instrukcję sql , która spowoduje dodanie klucza obcego do tabeli student (kolumna id_grupa)

Moje pytanie czy coś takiego wystarczy :

ALTER TABLE student
ADD FOREIGN KEY (id_grupa);

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 grudnia 2017 przez Samwoja Początkujący (270 p.)
odpowiedz jest prosta - słowo po słowie musisz przeanalizować o oznaczają :
ALTER - po polsku oznacza "zmieniać"
TABLE - tabela
Orders - nazwa tabeli, któą chcesz zmienić
ADD - po polsku "dodaj"
FOREIGN KEY - po polsku "klucz obcy"
(PersonID) - to jest kolumna odnosząca się do klucza obcego, który chces zmienić
 REFERENCES - po polsku "odniesienie", 'nawiązanie", "odwolanie się"
 Persons(PersonID) - tutaj jest konkretna nazwa odniesienia "nawa_tabeli.nazaw_kolumnu"

reasumujac, w MySQL (np.5) dodanie zewnętrznie klucza obcego będzie wyglądać tak :
ALTER TABLE student
ADD FOREIGN KEY (id_grupa) REFERENCES grupa(id_grupa);
0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
ALTER TABLE Orders
ADD FOREIGN KEY (PersonID) REFERENCES Persons(PersonID)

+ reguły zachowania  w przypadku usuwania/aktualizajcji np cascade restrict itd.

serio wystarczyło wpisac w google i jest tego 1234346567678 wyników..
komentarz 26 sierpnia 2017 przez Radek Begej Użytkownik (580 p.)
Dzięki za odpowiedź znalazłem to w google ale chodzi mi o zastosowanie tego do tego własnie przykładu do momentu PersonID rozumiem ale dalej REFERENCES .... po co mi to do tego zadania?
komentarz 26 sierpnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
bo musisz określić do jakiej tabeli się odnosi ten FK?
komentarz 26 sierpnia 2017 przez Radek Begej Użytkownik (580 p.)
kurcze nadal nie wiem jak zastosować to do treści mojego zadania

jeśli chcem dodać klucz obcy do tabeli student to piszę :

ALTER TABLE student
ADD FOREIGN KEY (id_grupa) REFERENCES (..........) i teraz co powinienem wstawić w miejce po references ?

Sorry za takie pytania pewnie dla cb to jest śmieszne .
1
komentarz 8 grudnia 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
@Boshi

Nie bądź taki chamski i nie pisz w tak ironiczny sposób. Każdy się kiedyś uczył

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 313 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2022 w SQL, bazy danych przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 303 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 409 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2020 w PHP przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...