• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Macbook Pro na studia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,496 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez Ferrow Początkujący (360 p.)
edycja 27 sierpnia 2017 przez Ferrow
Cześć wszystkim! Już kiedyś zadałem podobne pytanie jednak teraz je modyfikuję. Mam zamiar kupić Macbooka Pro na studia informatyczne. Będą dopiero za dwa lata jednak już teraz chcę wiedzieć do jakiej kwoty muszę dojść. Będę na nim programował w C++, HTML, JavaScript itd. a także oglądał filmy i czasami zagram w jakąś małowymagającą grę jak np. LoL. Jaki najlepszy i dlaczego? Do kwoty 8000 zł powiedzmy, nowy nie używany. Aha i napisałem Macbooka, nie zwykłego laptopa więc proszę o NIE POLECANIE mi ponownie laptopa z Windowsem czy Linuxem. Pozdrawiam.
komentarz 26 sierpnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Będą dopiero za dwa lata jednak już teraz chcę wiedzieć do jakiej kwoty muszę dojść.

To nie forum wróżbity Macieja !!!

On po pierwsze będzie wiedział co będzie za 2 lata, a po drugie, będzie wiedział co będziesz na tym komputerze robił.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 sierpnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 27 sierpnia 2017 przez jpacanowski
Nie napisałeś do czego będzie służył ten komputer...

Może jednak jakiś inny laptop z Linuksem? ;)

Produkty Appla nie są produktami lecz emocją. Klienci zakochują się w niektórych markach, które przybierają wymiar religii. Np. Harley Davidson, Hello Kitty i Apple, które stały się markami kultowymi i cieszą się wręcz religijnym uwielbieniem. Co ciekawe, im gorzej się mają na świecie religie, tym Apple ma się lepiej, bo ludzie potrzebują w coś wierzyć. Z tego powodu religie są zastępowane przez produkty i marki. Bycie kultową warką jest ważne. Jeśli naprawdę chcesz się wybić dzieją się dwie rzeczy - po pierwsze, marża - zarabiasz więcej pieniędzy kiedy ludzie nie patrzą na urządzenie jako takie, tylko czują z nią emocjonalną więź. To trochę tak jakby poprosić kogoś o wycenienie kogoś dziewczyny i podałbym swoją cenę. To niemożliwe. To samo jest z iPhonem - chcę kupić kogoś iPhona ze wszystkimi danymi i aplikacjami i kontaktami. Nie możemy z tym żyć. I jak ją wycenić...? Nie możesz. Dbajmy tylko o to aby rynek nie odebrał nam wolności.

Poczucie wolności jest w stałym konflikcie z potrzebą bezpieczeństwa i wygodnictwem. To paradoks ludzkiej natury, jak paradoks dyktatora. Jaki jest najlepszy ustrój? Mówi się, że demokracja, ale spójrz tylko, jest chaotyczna, zwariowana... Nie działa. Platon powiedział, a Arystoteles pewnie by się z nim zgodził, że najlepsza jest dyktatura właściwych ludzi. Jobs świetnie rozumiał, że najlepiej działa dyktatura odpowiedniego człowieka.

To ważne, że są ludzie którzy jeszcze wiedzą co to znaczy wolność i są świadomi ograniczeń nawet tych nieoczywistych. To jest oczywiste jak jesteś w syryjskim więzieniu, ale musimy mieć świadomość, że istnieje subtelna technologia która kontroluje to kim jesteśmy. Nosisz iPhona ze sobą, on wie gdzie jesteś, stale śledzi gdzie i co robisz, zaufałeś mu, wszyscy go lubią bo to świetny produkt, powierzyłeś mu wybranie tego co najlepsze, musisz tylko wiedzieć co robisz.

Snobizm polega na tym, że ktoś chce opuścić grupę w której się znajduje żeby przejść do innej, którą uważa za lepszą, bardziej elitarną. Społeczeństwo konsumpcyjne stwarza snobom wiele zadziwiających możliwości. Zawsze znajdzie się ktoś kto zapewni snobom środki do zaspokojenia snobizmu - zaspokoi jego pragnienia, spełni marzenia i fantazje. Snob żyje fantazjami i pławi się w wyższości, która jest często ułudą. Cwaniakiem jest ten kto mu to zapewni, taką firmą jest np. Apple. Kiedy Ien Fleming napisał swojego pierwszego James Bonda pod tytułem „Casino Ruajal” pierwszą rzecz jaką zrobił to kupił pozłacaną maszynę do pisania - tak postępują klienci Apple. Jak tylko mają trochę pieniędzy, kupują jakieś pozłacane urządzenia z logo firmy Apple tak jak inni kupują torebkę czy szalik firmy Hermes albo drogi samochód.

Podsumowując: wydasz te 8000 zł, i kupując MacBooka Pro zaspokoisz swoje pragnienie, marzenie i fantazje która jest tylko ułudą. A jednocześnie jesteś tylko trybikiem w całym tym mechaniźmie konsumpcyjnym. Płacisz tyle pieniędzy tylko za logo, a w przyszłości nie ulepszysz komputera dodając lepszy procesor czy pamięć RAM, bo ci po prostu nie wolno, bo musi się jak najszybciej zestarzeć abyś poszedł kupić nowego MacBooka Pro. Za połowę tej ceny kupisz zwykły laptop o lepszych parametrach.
komentarz 27 sierpnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Czy mowilem, ze jest nie zastapiony? Czlowieku, czytaj ze zrozumieniem, bo to juz najwyzszy czas, Kazdy system ma wady i zalety, chcesz wywal te 8k i bez problemu,

 

A de facto, kazdy system ma wady :) Wystarczylo spojrzec na wyslany przez mnie link i tyle, ale po co :)
komentarz 27 sierpnia 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Z tego co mi wiadomo, Apple wzorowal sie na systemie UNIX/POSIX, i probowal zrobic, owsza odnowiona wersje :)

??

Przepraszam ale źle Ci wiadomo. Posix oraz (w bardzo dużym stopniu i tu trochę upraszczając) Unix to zestaw standardów nie związanych z GUI i UX. Radzę poczytaj o historii systemów które wydawała Apple. Również o systemie NeXT skąd wzięto Objective-C. Na razie mijasz się mocno z prawdą :-/

komentarz 27 sierpnia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Proponuję skończyć już tę dyskusję. Akurat tutaj nikomu Linuksa nie wciskałem, chciałem tylko dowiedzieć się co takiego wyjątkowego jest w sprzęcie Apple, że autor nie chce o niczym innym słyszeć.

Nie usłyszałem niczego przekonującego, trudno. A portfel nie jest mój, jak autor pytania chce to niech wydaje sobie te 8 tysięcy. smiley

komentarz 27 sierpnia 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

@Eryk Andrzejewski to jest ta sama klasa zagadnień którą można ująć w pytaniu "co takiego fajnego jest w jeździe rowerem" :-) Warto np. wypożyczyć sprzęt na 1-2 tygodnie i trochę z nim popracować aby wyrobić sobie własne zdrowe zdanie (ja tak zrobiłem zanim zdecydowałem się na zakup do projektu w którym mi się sam sprzęt zwrócił). Pytanie innych to zawsze ryzyko wysłuchiwania domysłów lub fanatycznych obrońców tej czy innej sprawy. Poza tym laptop to tylko narzędzie. Stawianie świątyni "młotkom i gwoździom" nie wydaje się rozsądne. Bez względu na to czy ten młotek jest OpenSource czy nie jest :-)

komentarz 27 sierpnia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Tak się składa, że miałem okazję używać tego sprzętu i systemu i jakoś mnie nie powalił. wink

0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2017 przez niezalogowany
Za 8 tyś kupisz najnowszego Macbooka pro

Proste

Kup najnowszego MacBooka Pro w czasie gdy będziesz go kupował czyli za 2 lata

Weź wersje z 16GB RAM i dyskiem SSD 512GB gdyż te komponenty są nie wymienialne w najnowszych macbookach + bierz wersje bez touch bar raczej ci się nie przyda

Wersje 15" od 13" różnią się w sumie tylko o wiele mocniejszą dedykowaną grafiką więc to pozostawiam tobie do wyboru

W ciągu 2 lat może się w kwestii Macbooków dużo zmienić więc powtórz research za 2 lat
komentarz 26 sierpnia 2017 przez Ferrow Początkujący (360 p.)
mocniejszą grafiką? co to znaczy? jakość grafiki po prostu? Nie zamierzam niczego robic w photoshopie ale film czy malowymagajaca gra to sie przyda.
komentarz 26 sierpnia 2017 przez Ferrow Początkujący (360 p.)
Sprawdzałem na stronie Apple i nie da się kupić 13 calowego chociaz Macbooka Pro a takimi parametrami za 8000 zl
komentarz 27 sierpnia 2017 przez niezalogowany
Za 8000 kupisz model bazowy 8GB ram i SSD 128GB
0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2017 przez Marceli99 Obywatel (1,160 p.)
12 jest wystarczająca do XCode, Photoshopa i tego rodzaju oprogramowania, Pro to taki trochę pic na wodę, bo od nowej wersji ma mało wspólnego z Pro, a zwykłe macbooki, sporo tańsze, naprawdę są minimalnie słabsze. MacBook to zwykły laptop na którym możesz zainstalować Windowsa, linuxa i co chcesz, trochę inaczej się to robi niż na normalnym sprzęcie, ale wszystko da się zrobić - to normalny komputer.

Tak naprawdę wybór należy do ciebie - każdy obecny w ofercie Jabłka macbook będzie aż nadto, równie dobrze możesz wybrać Aira za 4 tysiące, od Pro prawie w ogóle nie odstaję nie licząc Retiny.

Jedynie modele od 12 tysięcy mają 4 rdzenie i dedykowaną grafikę, a to spora kwota nawet jak na ich osiągi.
0 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2017 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)

Apple MacBook Pro MJLQ2ZE/A - 8299zł za nowego

komentarz 27 sierpnia 2017 przez Ferrow Początkujący (360 p.)
Tak. tyle, że na x-kom a on nie ma zbyt dobrej opinii jeśli chodzi o chociażby sprzedaż produktów Apple. Produkty są czasami uszkodzone, lub używane ale odnowione a x- kom umywa ręcę gdy przyjdzie pora reklamacji mówiąc o odpowiedzialności kupującego za szkody. Sam się już trochę zraziłem do x-kom podczas zakupów. Wolę kupić w normalnej cenie na Cortland itp. niż potem się martwić o stan techniczny.
komentarz 27 sierpnia 2017 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)

"Produkty są czasami uszkodzone"
Uszkodzone to bywają nawet fabrycznie, miałem dwa zasilacze kiedyś Corsaira za 500zł sztuka co wywalały korki, więc masówka to masówka a na nocnych zmianach cuda się dzieją

"lub używane"
1. To nie kupuj na alledrogo, gdzieś muszą upłynnić laptopy z zwrotów 14 dniowych
2. Jeśli liczysz że dostaniesz laptopa bez rozbudowanego RAM-u lub dysku SSD M.2 - to się mylisz, większość jest rozbudowywanych. TO ja lata temu na stażu ze szkoły dokładałem RAM do lapków, nawet mi się nie trafił klient na dyski SSD w mSATA bo były zbyt drogie te 64GB :D

"Sam się już trochę zraziłem do x-kom podczas zakupów"
Reklamujesz u producenta a do sklepu to zwracasz na rękojmie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,713 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2021 w Sprzęt komputerowy przez o.li.e Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 3,257 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2017 w Sprzęt komputerowy przez Sidzej Użytkownik (850 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,139 wizyt
pytanie zadane 25 września 2017 w Sprzęt komputerowy przez Maciek Furmańczyk Nowicjusz (160 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...