• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wasza pierwsza własna gra

VPS Starter Arubacloud
+8 głosów
2,898 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2015 w Offtop przez Radfler VIP (101,030 p.)
edycja 16 czerwca 2015 przez Radfler
Witam!

Tak jak w temacie. Jaka była wasza pierwsza gra, którą napisaliście samodzielnie? Pytam z czystej ciekawości :)

Chętnie zobaczę wasze opisy i (może) kody źródłowe.

Pierwszą grą którą zrobiłem była moja wersja Eurobiznesu (miałem wtedy 7 lat), a moją pierwszą grą na komputer nazywała się "KWADRAT" (oryginalnie, wiem):

http://pastebin.com/4MK2AACq

Chodzi w niej o to, aby poruszać się ludzikiem po planszy i zbierać punkty. Napisałem ją w grudniu roku 2013 w C++.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :)

19 odpowiedzi

+7 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
Moim pierwszym projektem byl kalkulator alkoholowy :D Jestem jakis dziwny
1
komentarz 8 czerwca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No i prawidłowo! xD
komentarz 10 czerwca 2015 przez pred Nowicjusz (140 p.)
Hahah, moim tez :D
komentarz 16 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
komentarz 16 czerwca 2015 przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)
Tak tylko on jest udosokonalony ;D
+6 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Pieniek Gaduła (3,330 p.)
edycja 8 czerwca 2015 przez Pieniek

Turowy snejk w dev-pascalu (w konsolce rzecz jasna).
Jeszcze nie miałem wgl pojęcia na czym polega programowanie wszystko napisałem strukturalnie ale dumny byłem niesamowicie : )
Potem stworzyłem w c# muchę która uciekała przed kursorem i trzeba było ją nacisnąć i wtedy dostawało się punkt i pojawiała się kolejna mucha.

A pierwszą prawdziwą grą były statki umożliwiające grę przez internet w c++.

Jeszcze dodam tego potwora pierwsze co zrobiłem w js jest okropny ale mnie śmieszy : ) 
:http://nomat.nazwa.pl/stare/snejk/

komentarz 8 czerwca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ten ryj potwora mnie rozwala xD Masz plusa za niego ;D
komentarz 8 czerwca 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
eee... hehehe... otworzyłem w smartfonie :D a sterowanie wsad'em...
komentarz 8 czerwca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Hahaha xD

(trololololo, piszę, żeby było 12 znaków)

komentarz 10 czerwca 2015 przez niezalogowany
Ja też w smartfonie otworzyłem :D O dziwo nie pojawiła się klawiaturka :3
+5 głosów
odpowiedź 24 listopada 2016 przez Amiga4ever Użytkownik (570 p.)
edycja 25 listopada 2016 przez Amiga4ever

Moją przygodę z programowaniem na poważnie zacząłem dzięki Panu Mirkowi  (imiennik mojego chrzestnego :)) nie liczę pierwszych projektów w Amosie na Amidze 600 :p

Jego kursy są obłędne!  Nikogo tak przyjemnie się nie słucha. Na pierwszy ogień poszedł C++, potem HTML czego wynikiem są moje dwa projekty

- gra tekstowa jak i strona www jej poświęcona.

Jestem meega miłośnikiem Wiedźmina,  dlatego też owe uniwersum użyłem w mojej konsolowej grze napisanej w CodeBlocks.

Kod pisany głównie w pracy na tel,  dlatego też jako pierwszy projekt nie jest czysty - wnioski zostały wyciągnięte i nowy - obecny projekt jest znacząco "czystszy"

Jeszcze raz gorące podziękowania dla Pana Mirosława Zelenta- rządzisz chłopie!


Dobra dość gadania

WWW:  Wiedźmin Czas Zemsty

GAMEPLAY:  https://youtu.be/fMu8nTKalJg

 

+3 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Pierw podstawowo Snake, ale oczw nie chciałem zbytnio siedzieć w tej nudnej konsoli stworzyłem go już w 2D (SFML) nastepnie arkanoid na luziku
+2 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Moją pierwszą grę wykonałem w pierwszej klasie szkoły podstawowej. Napisałem i narysowałem ją na arkuszu A3. Polegała na rzucaniu kostką i ruszaniu się w celu pokonywania przeciwników. Było to połączenie Monopoly i Heroes Might&Magic. Tworzenie gry zajęło mi o wiele więcej czasu, niż gra, która szybko się znudziła, jako że sam ją wykonałem.

Jeśli mówimy o komputerowej grze, to był to 2D sidelook cosmic shooter, coś ala Space Impact 2.0 z nokii 3310. Kod usunąłem, bo miesiąc po ukończeniu sam się go wstydziłem. Developing zajął mi 70h, a gra w najlepszym wypadku 15 minut. Byłem już nią zmęczony przed końcem.
komentarz 8 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Właśnie się zorientowałem, że złą odpowiedź dałem, bo też kiedyś gry planszowe robiłem
+2 głosów
odpowiedź 23 czerwca 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)
komentarz 24 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Lajk za SOAD yes No i za samą grę :D

+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Flappy Kret, a następnie SFML Snake - obie powstały w styczniu 2015 :D
+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
hmm nie zabardzo pamietam kiedy i jaka dokladnie gre napisalem w c++ ale chyba to bylo cos takiego ze chodzilo sie takim czlowieczkiem i sie zabijalo potwory oczywiscie pisalem w kasoli
+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ja natomiast nie miałem niczego klasycznego ani w C++ :)

Była to skromna gierka 2D w konsoli systemu windows(napisana w Batchu). Nazywała się "Sprzątaczka". O czym jest, nie mówię, ci co wiedzą niech wiedzą ;D A czemu nie mówię? Bo planuję zrobić remake i wtedy będzie niespodzianka. Powiem tylko, że to taka logiczna gierka, z widoku od góry xD Jeśli ktoś koniecznie chce się dowiedzieć co to za gra, albo chce sobie pograć w oryginalik to zapraszam na PW :D Ale ostrzegam - to nie jest nic wymyślnego :D
+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Adam Knie Mądrala (5,650 p.)
Moją pierwszą grą (o ile można to tak nazwać) była konsolowa implementacja "Mastermind'a" w C#. Byłem wtedy taki szalony, że nawet kolorowa była ;d
+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
W sumie moją pierwszą grą, jaką naskrobałem, był… prymitywny klon Kurki Wodnej w JS. Dołączyłem to jako dodatek to własnego odtwarzacza filmików w HTML5 :D Niestety obydwa projekty już dawno umarły.
+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2015 przez Michau Xlow Pasjonat (15,190 p.)
Pierwszą grą na zaliczenie programowania na drugim roku był wąż tak zwany "snake" napisany w Turbo Pascalu.:P
+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2015 przez niezalogowany
Moją pierwsza własną grą była gra o skakaniu po klockach, zbieraniu pieniążków i dotarciu do mety. Robiona w Unity (nie skończyłem jej ;P). Następnymi "pierwszymi" grami było rysowanie kształtów na ekranie w SFML-u, teraz robię w nim spaca shooter'a :3
+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2015 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Pierwsz gra to Snake oraz Tetris :) [ orginalnie ] A jezeli chodzi o grę, w którą nie każdy grał to przesuwanie bloków na odpowiednie pola. Wszystko w Java
+1 głos
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez Amiga4ever Użytkownik (570 p.)

Mój drugi projekt po grze konslowej w C++. Tym razem mix HTML, JS, CSS i JQ.

Zapraszam do wyrażenia opini.

Gra pisana głównie w pracy na tel (oczywiście w wolnych chwilach :P )

http://www.tkk.pl/~martin/nela/memory_time_tablet_eng.html

+1 głos
odpowiedź 21 czerwca 2019 przez KriX89 Nowicjusz (200 p.)

W takiej kolejności ...
1. Saper

2. Kółko i krzyżyk    - wersja z możliwością gry w sieci lokalnej

3. Statki    - wersja z możliwością gry w sieci lokalnej

Pozdrawiam :)

0 głosów
odpowiedź 24 listopada 2016 przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)
Tytuł mojej pierwszej gry był równie enigmatyczny- "Color Game"

http://wbm-blog.pl/projects/color-game/

Gry zacząłem robić dopiero w JS'ie, czyli znałem już wcześniej podstawy algorytmiki wyuczone w C++.
0 głosów
odpowiedź 24 listopada 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,380 p.)
Moja pierwsza napisana, w sensie gra którą można nazwać grą to było coś podobnego do kopii Counter Strike. Zrobiłem ją w Scratchu 2. W grze były 4 mapy i trzeba było zabić określoną ilość terrorystów.
0 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2019 przez adam1324pl Użytkownik (600 p.)

Tetris w JS, zaczynałem wtedy przygodę z JS lata temu.

 

https://www.itcomplex-chodziez.pl/tetris/

Podobne pytania

+5 głosów
36 odpowiedzi 1,900 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2015 w Offtop przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2015 w C i C++ przez Piotr Marszałek Nowicjusz (140 p.)
+3 głosów
5 odpowiedzi 801 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2015 w Offtop przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...