• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Pytanie z baz danych

Object Storage Arubacloud
–1 głos
257 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2017 w SQL, bazy danych przez Radek Begej Użytkownik (580 p.)
zamknięte 22 sierpnia 2017 przez Arkadiusz Waluk

1. Napisz instrukcję MS SQL Server, która zabroni prawa do dopisywania do tabeli magazynier roli magazynier .

2. Dane są tabele : CREATE TABLE student(id INT PRIMARY KEY, imie VARCHAR(10), nazwisko VARCHAR(15),id_grupa INT); CREATE TABLE grupa(id_grupa INT PRIMARY KEY, nazwa VARCHAR(20));

Napisać instrukcję SQL, która spowoduje usunięcie kolumny id_grupa z tabeli student 

3.Napisać funkcję składniową w T-SQL obliczającą ilość rekordów w tabeli towar. 

Postać tabeli: CREATE TABLE towar( id INT IDENTITY(1,1) PRIMARY KEY, nazwa VARCHAR(20),cena MONEY);

4. Napisać instrukcję SQL, która dla każdej firmy obliczamy sumę dokonanych wpłat: firma(id_firma,nazwa); wypłata (id_wypłata,id_firma,data,kwota);

5. Co zostanie wypisane na ekranie po wykonaniu poniższej instrukcji :

SELECT COUNT(*) FROM a INNER JOIN b ON a.id_a=b.id_a;

6. Ile rekordów zostanie zmodyfikowanych po wykonaniu poniższej instrukcji ?

UPDATE b SET nazwa='x' WHERE id_a NOT IN (SELECT DISTINCT id_a FROM a WHERE id_a<3);

Z góry dziękuję za pomoc laugh

komentarz zamknięcia: Nie dajemy gotowców
komentarz 22 sierpnia 2017 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
To nie zadane.pl :P

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 22 sierpnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
100zł od punktu. PW
1
komentarz 22 sierpnia 2017 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
U mnie 65 zł. Szósty punkt w gratisie.
1
komentarz 22 sierpnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Rynek psujesz.. daj choć 90zl.

Gdyby nie to, ze jemu się totalnie nie chce to bym to zrobił 10 zł/punkt no ale lenistwo kosztuje.
komentarz 22 sierpnia 2017 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Ja chciałem za 25 zł/punkt, ale już w pierwszym zdaniu zniesmaczył mnie ten rozkazujący tryb "Napisz !". Brak uprzejmości kosztuje, no niestety.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 301 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2020 w SQL, bazy danych przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 589 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 709 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2020 w SQL, bazy danych przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)

92,567 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,616 komentarzy

61,953 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...