• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skalowanie zdjecia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
939 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez wariacik Użytkownik (680 p.)
Witam

Jak osiagnac taki efekt jak na tej stronie: http://masarniabukowina.pl/

Chodzi mi o to pierwsze duze zdjecie gdzie wraz ze zmiana rozmiaru okna ono sie tak fajnie skaluje

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 sierpnia 2017 przez Milesky Nowicjusz (180 p.)
Jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie, to sądzę, że odpowiedzą będą Media Querry.
Kiedy okno przeglądarki ma pewien rozmiar, wykonywane są instrukcje css w tym wypadku zmiana właściwości owego obrazka.
Ten filmik może być pomocny: https://www.youtube.com/watch?v=5xzaGSYd7jM

Może ciebie także zainteresować efekt Parallax stron internetowych, który jest użyty na owej stronie:https://www.youtube.com/watch?v=JttTcnidSdQ&t=718s
komentarz 22 sierpnia 2017 przez wariacik Użytkownik (680 p.)
no tak ale czy w media query nie jest tak ze obrazek zmieni rozmiar dopiero przy osoagnieciu danego rozmiaru okna ustawionego w media query?

Bo tutaj z kazda nawet najmniejsza zmiana okna przegladarki obraz zmiena rozmiar
komentarz 22 sierpnia 2017 przez Milesky Nowicjusz (180 p.)

Ustaw właściwość background-size:cover; dla tła. Może o to ci chodzi.

#bg
{
  background-image: url("bg.jpg");
  height:50vh;
  background-size: cover;
  margin-top: 10%;
}

ja ustawiłem takie właściwości i sądzę, że o ten efekt Tobie chodziło.

komentarz 22 sierpnia 2017 przez wariacik Użytkownik (680 p.)
O tak teraz dobrze to sie zachowuje tylko przy duzym ekranie ucina mi dolną polowe zdjecia nawet kiedy zwiekszylem wysokosc. Na małym ekranie jest idealnie
0 głosów
odpowiedź 22 sierpnia 2017 przez bartek-koduje Bywalec (2,490 p.)
Jeśli sobie włączysz "Narzędzia Developerskie" np. w chrome (F12) i zaznaczysz obszar, który Cię interesuje to w zakładce Styles zobaczysz w jaki sposób ten element się zmienia podczas zmniejszania szerokości okna.

Przede wszystkim jest to background-image w CSS i zależności od szerokości okna (media query) zmienia się jego wysokość i w pewnym momencie background-position.
komentarz 22 sierpnia 2017 przez wariacik Użytkownik (680 p.)
no tak ale czy w media query nie jest tak ze obrazek zmieni rozmiar dopiero przy osoagnieciu danego rozmiaru okna ustawionego w media query?

Bo tutaj z kazda nawet najmniejsza zmiana okna przegladarki obraz zmiena rozmiar
komentarz 22 sierpnia 2017 przez bartek-koduje Bywalec (2,490 p.)

Dzieje się tak ponieważ to nie jest

<img src="" alt="">

a tło ustawione dla elementu

<section></section>

 

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 268 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2021 w HTML i CSS przez Dawidziu Bywalec (2,610 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 913 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 707 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2019 w HTML i CSS przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...