• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Od czego zacząć tworzenie aplikacji na Android?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
1,666 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2017 w Java przez Kacper Lewandowski Nowicjusz (120 p.)
Witam, mam pytanie dotyczące od czego zacząć naukę w programowaniu na androida?

Polecacie jakieś strony czy książki? Podstawy Javy miałem w szkole ale chciałbym robić coś swojego! Z góry dziękuję za uzyskanie informacji!

6 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 22 sierpnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Polecam sobie na początek i na całą karierę programowania w Androidzie zapamiętać:
https://developer.android.com/training/index.html

Z książek, które jakoś na poziomie ogarniają temat (chociaż ja tam wolę dokumentację, ale na początek to może i z książki więcej się nauczysz) to Head First Android Development.

komentarz 22 sierpnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Ogólnie książki head first są świetne, są fajnie napisane, jakbyś rozmawiał z człowiekiem twarzą w twarz. Może to i wada, dla mnie to zaleta :)
komentarz 23 sierpnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Dokładnie, dla mnie też przypadły do gustu chociaż czytałem tylko dwie ;)
+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez bartek-koduje Bywalec (2,490 p.)
Najważniejszy jest pomysł i chęć robienia czegoś swojego. Wysoka motywacja do działania powinna sama sprawić, żebyś szukał źródeł nauki w każdym zakątku internetu. Możesz wybrać dwie drogi. Pierwsza to uczyć się z wszechobecnych źródeł, a druga to skorzystać z płatnego Bootcampu, na którym nauczą Cię czego trzeba.

Aby to nie był Offtop to ze swojej strony polecę Youtube. Jeśli Twój angielski jest na dobrym poziomie to świetnie. No i pamiętaj, że proste aplikacje na Androida można zrobić korzystając z HTML, CSS i JavaScriptu. Ale to raczej malowanie trawy na zielono.

PS Warto zajrzeć na serwisy: Codecademy, Udemy, Codewars
komentarz 21 sierpnia 2017 przez Kacper Lewandowski Nowicjusz (120 p.)
Dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam!
+1 głos
odpowiedź 22 sierpnia 2017 przez xmigox Obywatel (1,090 p.)
Ja uczę się tworzenia apek ze strony udacity.com.

Zrozumiałe i profesjonalne video tutoriale. Oczywiście za darmo
0 głosów
odpowiedź 22 sierpnia 2017 przez Rubeus024 Obywatel (1,680 p.)
Ja polecam książkę Android Programming: The Big Nerd Ranch Guide (3rd Edition) jeśli angielski nie sprawia dla Ciebie problemu. Jeżeli nie potrafiłem rozgryźć o co biega w danej części posiłkowałem się internetem.
0 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2017 przez aitik Nowicjusz (140 p.)
Nie ograniczać się do jednego źródła - szukać, szukać i jeszcze raz - mądrze - szukać. I przede wszystkim w języku angielskim, bo jest tego znacznie więcej i z reguły są to pozycje bardziej wartościowe. A jak już ogarniesz podstawy, to dopiero wtedy polecam zainteresować się odpowiednim kursem.
0 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2017 przez plucins Stary wyjadacz (11,130 p.)
Polecam wymyślić jakiś projekt i postarać się go wykonać od zera. Moim zdaniem jest to najlepszy sposób na naukę, praca z na realnym problemie. Możesz przeczytać kilka książek, wykonać kilka kursów, lecz i tak najwięcej się nauczysz przez praktykę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 582 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2018 w Nasze projekty przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 761 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 2,059 wizyt

93,434 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,662 komentarzy

62,799 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...