• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy podczas tworzenia wielu fragmentów można użyć dziedziczenia?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
181 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2017 w Java przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

Witajcie,

próbuje poprawić błąd jaki zrobiłem jako początkujący programista :) Stworzyłem 42 Fragmenty.java i 42 Fragmenty.xml. Layout każdego Fragmentu zawiera to samo - tekst, jedno zdjęcie i trzy radio buttony. Różnica między tymi Fragmentami polega tylko na tym, że każdy fragment to różny tekst, różne zdjęcie i rożny tekst w radio buttonach.

To rozkład taki sam dla każdego z nich (tylko różne wpisane dane)

http://imgur.com/a/zvteQ

A to jak wygląda obecnie sytuacja w Android Studio

http://imgur.com/a/KHQHg

 

Chcę poprawić mój błąd i zastanawiam się czy teraz mam stworzyć jeden Fragment.java i dziedziczyć po nim do wszystkim pozostałych Fragmentów czy....?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Stworzyłem 42 Fragmenty.java i 42 Fragmenty.xml.

Nie trzeba czytać dalej żeby stwierdzić, że coś tu mocno nie gra.

Różnica między tymi Fragmentami polega tylko na tym, że każdy fragment to różny tekst, różne zdjęcie i rożny tekst w radio buttonach.

Zrób sobie jeden fragment, prześlij do niego dane (poczytaj o Bundle) i później (w zależności jakie dane przesłałeś) odpowiednio wrzuć tekst w dane kontrolki czy zmień wygląd z poziomu kodu, np. w metodzie onStart().

komentarz 21 sierpnia 2017 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Uff, brzmi dość skomplikowanie, spróbuje :) Dziękuje.
komentarz 18 września 2017 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Witaj Jedras. Mam trudności w rozwiązaniu tego problemu :( Czy mógłbyś napisać więcej informacji jak to wykonać lub podać jakiś konkretny link na ten temat? Po prostu nie daje rady. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez ziemjok Gaduła (4,160 p.)

nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale informacje o tym jaki tekst ma być w danym fragmencie, buttonie czy zdjęcie znajdują się w xmlu?

jeśli tak to wystarczy czy jeden Fragment.java gdzie te dane będą prezentowane i jeden Fragment.xml, który będzie zbiorem wszystkich dostępnych wartości 

dla przykładu

<Fragment>
   <numerFragmentu>1</numerFragmentu>
   <tekst> tu mozesz dac tekst </tekst>
   <sciezka> tu mozesz dac sciezke do zdjecia </sciezka>
   <buttony>
       <button1>tekst buttona pierwszego</button1>
       <button2>tekst buttona drugiego</button2>
       <button3>tekst buttona trzeciego</button3>
   </buttony>
</Fragment>

 

komentarz 21 sierpnia 2017 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
edycja 21 sierpnia 2017 przez Kubs
I tak przez 42 razy...? Zdjęcie jest w 'drawable' jako jpg. Dziękuje :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 418 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2017 w Java przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 140 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 400 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2019 w Java przez Virius Początkujący (490 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...