• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problemy z ekranem (gaśnie na 2 sekundy / czarne okno zamiast programu)

0 głosów
1,733 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

Witam, mam laptopa Asus N71V i od pewnego czasu borykam się z problemami które dosyć mocno utrudniają korzystanie z niego, a odnoszą się do ekranu. Są to:

- gaśnięcie ekranu - w czasie korzystania z laptopa nagle gaśnie ekran i po około dwóch sekundach obraz pojawia się z powrotem, lecz towarzyszy temu bardzo często komunikat typu program ... przestał działać (czasem działa dalej, czasem nie) oraz komunikat: Sterownik ekranu NVIDIA Windows Kernel Mode driver 342.01 przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność. Próbowałem instalować starsze i nowsze sterowniki, na wszystkich problem występował (aktualny jest najnowszy). Niektórym pomogło wyczyszczenie laptopa od środka z kurzu, też próbowałem, na razie problem dalej występuje. Problem zdecydowanie się nasila podczas gry w LOLa.

- aktualnie otwarte okna i te które otworze są całe czarne - tutaj wrzucę obrazki które mogą to zilustrować (zrobione przeze mnie bo zrzutu ekranu nie da się zapisać a ze zdjęcia źle widać - ale wygląda dokładnie tak jak ekran):

i tak wyglądają wszystkie otwarte aplikacje - po prostu całe czarne okno, przy czym nie da się ich w żaden sposób wyłączyć, aczkolwiek reagują na klikanie (na ślepo) tam gdzie ma być menu (w sensie jak tan kliknę to wyskakuje okno też całe czarne ale aplikacja reaguje), czarne jest też menu start (tam gdzie mają być aplikacje jest czarno, tan gdzie mają być przyciski Dokumenty, Obrazy, Muzyka, Komputer, ... przycisków nie ma, kolor tła zostaje zachowany), jak na pulpit kliknę prawym przyciskiem myszy to pojawia się czarny prostokąt a jak włączę menedżer zadań (ctrl+alt+delete) to okno wyskakuje - ramka + cały czarny środek. W tym przypadku żeby powrócić do stanu normalnego trzeba wyłączyć komputer, ostatnio pomogło też wylogowanie.

Byłbym wdzięczny za wszystkie wskazówki co do przyczyny i rozwiązania obu problemów. Szukałem już w google i nie tylko ja mam te problemy ale do rozwiązania się półki co nie dokopałem

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 sierpnia 2017 przez seba Dyskutant (8,900 p.)
Mam ten sam laptop, ale nigdy nie próbowałem na nim grać w nic więcej niż hs'a ponieważ on nie jest stworzony do gier, ma zaledwie 2 rdzenie znaczy się że lepiej się sprawdza w pracy biurowej. Do gier procesor musi mieć 4 rdzenie. Według mnie twój procek jak i karta graf może nie wytrzymywać i dlatego tak się dzieje. Włącz sobie program do pomiaru temperatury obu podzespołów włącz grę i jeśli pojawi się czarny ekran a następnie zniknie, zajzyj do programu i zobacz jaką była max temperatura.
komentarz 30 sierpnia 2017 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
ok przyznaję - sprzęt do grania to to nie jest tylko pozostają kwestie: to się dzieje podczas normalnego użytkowania laptopa (np. oglądanie zdjęć) nie tylko pod obciążeniem, jakby rzeczywiście obciążenie było zbyt duże to powinny polecieć fps, ciąć się gra ale nie gasnąć ekran oraz w trakcie gry w np. Wiedźmina 1 problem nie występuje wcale częściej niż przy oglądaniu zdjęć, siedzeniu na internecie itp.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 1,787 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,937 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez MOnster1753 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 6,016 wizyt
pytanie zadane 29 października 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Faraon85 Nowicjusz (140 p.)

93,721 zapytań

142,651 odpowiedzi

323,267 komentarzy

63,270 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...