• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co programować?

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
1,607 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2017 w C i C++ przez VeNeSky Początkujący (350 p.)
Jakiś czas temu programowałem trochę w C++.Głównie przykłady z poradników + parę własnych pomysłów.Spodobało mi się.Pytanie w zasadzie proste.Co programować?Tzn. skończyły mi się pomysły ,a nie chciałbym przestawać.Mógłbym dalej tylko przykłady z poradników ale to słabo utrwala wiedzę bo większości funkcji użyję tylko raz ,a potem zapomnę.Nie chodzi mi o konkretne przykłady np. "Napisz program generujący liczby losowe" tylko bardziej ogólnie.

11 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
wybrane 21 sierpnia 2017 przez VeNeSky
 
Najlepsza
Kiedy inni polecają jakieś strony z zadaniami to ja polecam uczyć się bardziej "praktycznych" rzeczy.

Czy zagadnienia: wzorce, programowanie asynchroniczne, klasy(dziedziczenie, abstrakcyjne klasy) są ci znane?

Co cię interesuje w programowaniu?  Chciałbyś stworzyć aplikację która potrafi obsługiwać proste połączenia sieciowe?
A może chcesz poznać inne sposoby na zapisywanie danych? (Serializacja)

Ja od tego zaczynałem, nie korzystałem ze SPOJ'a gdyż tam masz po prostu określone cele, raczej ze SPOJ'a nie nauczysz się czegoś bardziej "sensownego". (Oczywiście nie mówię że SPOJ jest zły, SPOJ jest dobry)

Gdy ja się uczyłem bardziej "praktycznych" rzeczy z różnych przykładów/dokumentacji poznawałem także rdzenną wiedzę ogólną. (np. Dziedziczenie, klasy abstrakcyjne)

Mój sposób nauki jest specyficzny, ale w taki sposób wiele się nauczyłem.

Oczywiście jak czegoś nie rozumiem to po prostu szukam to w internecie aby uzyskać więcej informacji. (taki jakby "pod-wątek" <= Nauka o klasie X wymaga poznanie zagadnienia Y, uczysz się najpierw zagadnienia Y, jak musisz poznać zagadnienie Z aby nauczyć się Y to uczysz się Z)

Warto wiedzieć także jak się programuje, pisanie byle jakich klas/funkcji aby po prostu aplikacja działała nie jest dobrym pomysłem. Warto tworzyć aplikację w taki sposób aby łatwo je rozwinąć.

Ja tak się uczę i nie narzekam, ale czy polecam?
Nie wiem.

Pozdrawiam i niech moc będzie z tobą.
+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Jezeli chcesz w C++ to moze sie w Unreal zaglebisz?

Mi sie najlepiej uczyc z filmow, wiec wklepuje w youtube np laravel  tutorial i lece. Po pewnym czasie pomysly przychodza same. Musisz tylko kilka programow/stron napisac z kims. A wydaje mi sie ze piszac gre nauczysz sie sporo. No ale to tylko taka propozycja
komentarz 21 sierpnia 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Może niech najpierw zrobi kilka większych i mniejszych gierek 2d, bo zaczynanie od 3d to niezbyt dobry pomysl
komentarz 21 sierpnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Przy takim kombajnie jak unreal różnicy nie odczuje :D
+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez Lrror Bywalec (2,720 p.)

Mógłbym dalej tylko przykłady z poradników ale to słabo utrwala wiedzę bo większości funkcji użyję tylko raz ,a potem zapomnę.

Nie rozumiem cie. Zaprzeczasz sam sobie.

Ale z tego co zrozumiałem:
To pomyśl nad jakimś projektem. Pomyśl co chciał byś zrobić. Wtedy będziesz się uczył i zdobywał doświadczenie jednocześnie. Przypuśćmy że chcesz zrobić jakąś gre.
Na pewno będziesz musiał nauczyć się nowych rzeczy ze składni przez co nabierzesz doświadczenia i wiedzy która łatwo się utrwali bo tworzenie tego sprawiało ci przyjemność ;) 

+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Możesz sobie wybrać coś z list:
https://github.com/karan/Projects
http://rosettacode.org/wiki/Category:Programming_Tasks

I dodawać swoje funkcjonalności.
+1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Według mnie najlepszy sposób to stworzenie programu który coś robi, coś co ma związek z pracą z danym językiem W przypadku aplikacji internetowych może to być sklep, portal społecznościowy, system zarządzania blogiem itp Jeśli chodzi o C++ za bardzo nie mam pomysłu, nie siedzę za bardzo w aplikacjach desktopowych. Polecam przejrzeć zlecenia na stronie typu oferia.pl albo freelanceria.pl związane z aplikacjami desktopowymi i ogólnie c++ Można łatwo złapać pomysł na aplikacje, lub - jeśli zlecenie będzie na wystarczającym poziomie, możesz zabrać się za wykonywanie zlecenia (ale odradzam jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś podobnej aplikacji, jak przy zleceniu) Podczas robienia większych projektów napotykasz błędy i problemy, niektóre wynikają z nieznajomości języka/bibliotek, niektóre z nie przewidywania pewnych elementów. Oznacza to że każdy następny projekt będzie coraz lepszy. Odradzam robienie jedynie małych zadań, one są dobre bo pozwalają nauczyć się pewnych elementów języka, ale nie pokazują w jaki sposób można je wszystkie połączyć, w taki sposób aby program działał dobrze, wydajnie i w zrozumiały sposób.
0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Chyba najdziwniejsza rzecz, bo kreatywnosc ludzka teoretycznie jest nie ograniczona.

1. Na internecie znajdziesz 300 zadan, ktore maja jakis tam lvl, nie stety nie pamietam jak sie to nazywalo

2. http://acm.timus.ru/   

Spoj

4. Proste gry, kalkulatory, keyloger...
0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez Chin780424 Początkujący (320 p.)
Ja proponowałbym zaprogramować objektowo grę typu SUD (Gra, która wyświetla informacje o miejscach przedmiotach w konsoli, a sterujesz postacią komendami. Przykładowa gra SUD: Otchłań). Była to moja pierwsza aplikacja objektowa i dzięki niej zrozumiałem OOP.

Możesz wymyślić jakąś własną fabułe, zrobić system walki, questów, znajdywania przedmiotów i co tylko chcesz.

Utwórz np. poziomy ze sklepem dzięki dziedziczeniu z klasy zwykłego lvl. Klasy przeciwników, itemów i co tylko chcesz!

Napewno nie będzie to setny snake lub tetris.

Miłego kodzenia :)
komentarz 21 sierpnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Poziom otchlani to 20 lat pracy, stworzenie map i kreatywnosci, ale sam pomysl o steorzeniu SUD'a jest dobry :)
0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez cyklop123 Bywalec (2,790 p.)
Jest wiele stron z zadaniami. Ja osobicie bardzo polecam https://projecteuler.net/ ale możesz też zajrzeć na http://pl.spoj.com/.

Na projecteuler musisz zmierzyć się nie tylko z zadaniami programistycznymi ale również z matematycznymi, które często są na bardzo wysokim poziomie.
0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez amb00 Bywalec (2,000 p.)
W moim wątku na innym forum, w trzech ostatnich postach są ciekawe projekty jakie można wykonać nie mając dużego doświadczenia: https://odjechani.com.pl/Thread-Moje-niewielkie-kody?pid=152022#pid152022
0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez VeNeSky Początkujący (350 p.)
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Teraz chyba już wiem jak się do tego zabrać.Zacznę od już wcześniej gdzieś wspomnianej gry typu SUD :D
0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez Zero Dyskutant (8,210 p.)
Może to przypadnie do gustu
http://www.codewars.com
Jeśli wybierzesz najprostszy poziom zadań to jedno zrobisz w pół godziny.
Możesz to potraktować jako miły przerywnik.
Przy okazji poćwiczysz rozumienie technicznego angielskiego.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 13,394 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2019 w Offtop przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 670 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w C i C++ przez Maciej Złotorowicz Gaduła (4,230 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 220 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2018 w Sprzęt komputerowy przez RaFaL244 Nowicjusz (200 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...