• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozpoczęcie nauki programowania w wieku 15 lat

VPS Starter Arubacloud
+5 głosów
2,894 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez TheBeginner Nowicjusz (200 p.)
zmienione kategorie 21 sierpnia 2017 przez Arkadiusz Waluk

Witam, mam 15 lat i po wakacjach idę do 3 klasy gimnazjum chciałbym w końcu raz a dobrze rozpocząć naukę programowania. Próbowałem parę razy, ale nie mogłem znaleźć motywacji, dodatkowo wiele osób umie coś już robić w życiu a ja nadal nic specjalnego :/ I teraz pytanie: czy jest jeszcze szansa na nauczenie się programować? Poszukałem trochę w internecie i znalazłem parę świetnych książek na początek choćby tą: http://www.amazon.com/Primer-Plus-6th-Developers-Library/dp/0321776402/ podobno jest strasznie dobra i nauczy mnie wszystkiego od podstaw tyle, że jest po angielsku (jest jeszcze druga opcja książka "Od zera do gier kodera" ale słyszałem że jest już trochę przestarzała). Łapię dołą gdy widzę wiele osób w moim wieku, które mają jakąś pasję/talent a ja nadal nic jeszcze ze sobą nie zrobiłem :/ Jest dla mnie jeszcze szansa? 

komentarz 20 sierpnia 2017 przez xmigox Obywatel (1,090 p.)
Rozumiem ciebie jak nikt inny :V Jestem dokładnie w tym samym wieku. Programować zacząłem rok temu - na początku jakieś proste stronki html, CSS, js. Po kilku miesiącach zacząłem kodzic w PHP, lecz szybko zrozumiałem że to nie jest język dla mnie. Teraz pisze w Javie, bardzo lubię ten język i być może będę zajmował się właśnie Javą w przyszłości.

Uczę się z darmowych materiałów dostępnych w internecie i oczywiście dokumentacji - jest tego masa i można wiele się z taki źródeł nauczyć.

Pracuj ciężko i systematycznie, pisz dużo własnych programów, stronek czy co tam chcesz. Pokazuj te projekty rówieśnikom, rodzicom, i udostępniaj je na forach takie jak to. Dzięki temu napewno osiągniesz sukces.

Nie ma co się dołować bo to nie przybliży ciebie to sukcesu. Pracuj regularnie i z pasją.

Jeśli bark ci motywacji to polecam Ci filmy motywacyjne. Sam oglądam je prawie codziennie. Mój ulubiony to "Krok pierwszy" autorstwa Krzysztofa Gonciarza. Mnie jeszcze motywuje perspektywa pracy w wspaniałej firmie, rozwijanie się każdego dnia, i zarabianiu sporych pieniędzy robiąc to co się lubi.

Początki zawsze są trudne, mówię to z własnych doświadczeń. Taka "depresja programistyczna" to chyba coś czego każdy doświadczył, ale nie matrtw się ten stan minie zanim się obejrzysz :)

Mam nadzieje że pomogłem.

P.S.

Jeśli chcesz porozmawiać więcej na ten temat i poznać programistę w swoim wieku (może nawet pisać wspólne Projekty) to pisz do mnie w wiadomości prywatnej :)

10 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

mam 15 lat ... Jest dla mnie jeszcze szansa? 

Czy jakieś dwadzieścia lat temu ktoś w tym wieku aż tak myślał o konieczności samorozwoju? :D

No i nie przesadzaj, są starsze osoby, którym się do nauki nie spieszy i nadal nie wiedzą co chcą w życiu robić.

komentarz 20 sierpnia 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Zuckerberg :D
komentarz 20 sierpnia 2017 przez TheBeginner Nowicjusz (200 p.)
Prosiłbym o jakieś rady dotyczące książek i samej nauki, ale dziękuję za odpowiedź.
komentarz 20 sierpnia 2017 przez niezalogowany
Co prawda nie było to 20 lat temu, ale już w podstawówce "grałem" w CeeBota :D
0 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez niezalogowany

Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć. Jeśli bardzo czegoś chcesz to nie widzę nic przeciwko. Na początku nie patrz na innych. Zawsze tak jest, że znajdzie się osoba, która więcej wie od Cb i może być nawet młodsza. W sumie to nawet lepiej, bo w razie problemów możesz iść swoich kolegów żeby Ci pomogli wink

0 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez DobryKurczak Bywalec (2,320 p.)
Nie da się od razu nauczyć programować. Wogóle nie da się tego wyuczyć, to zawód który polega na ciągłej nauce. Nie wiem czy jest sens wydawać kasę na książki, zacznij naukę od kursów online, dużo jest na YT.

W szkole ucz się matematyki, może niekoniecznie jest związana za skillem programistycznym, ale pomaga w ćwiczeniu myślenia, co stanowi klucz w byciu programistą.

Ja też zaczynałem naukę w tym wieku - od Javy. Mój znajomy sobie radził, ja nie. A dlaczego? Bo za szybko chciałem się uczyć ;) Żeby wskoczyć na poziom juniora trzeba dużo cierpliwości i dużo ćwiczyć ;)

 

Życzę powodzenia!
komentarz 20 sierpnia 2017 przez TheBeginner Nowicjusz (200 p.)
Dziękuje uprzejmie za odpowiedź jednak pewien programista na Wykopie napisał bardzo bogaty wpis i polecał książki dla początkujących.Z kursów na YT również skorzystam ale tylko jako uzupełnienie do książki. Dlaczego w ogóle chcę uczyć się z książek? Są one napisane przez doświadczonych programistów i wyjaśniają dogłębnie podstawowe rzeczy dla zupełnych laików typu: co to jest funkcja, algorytm itp. Ale czy żeby zostać dobrym trzeba znać te wszystkie rzeczy?
komentarz 20 sierpnia 2017 przez DobryKurczak Bywalec (2,320 p.)
Żeby być dobrym programistą trzeba znać takie podstawowe pojęcia jak zmienna, stała, funkcja. Jeśli to język obiektowy to na pewno klasa, dziedziczenie i inne.

Czy książka jest Ci potrzebna? Moim zdaniem najlepiej się uczyć na bootcampach - dużo kasy, ale mentor ci powie, co robisz źle itp.

Są też okazje na zagranicznych stronach ebooki za free, ja parę pobrałem i nie narzekam. Ale rób jak uważasz.
0 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez xmigox Obywatel (1,090 p.)
Rozumiem ciebie jak nikt inny :V Jestem dokładnie w tym samym wieku. Programować zacząłem rok temu - na początku jakieś proste stronki html, CSS, js. Po kilku miesiącach zacząłem kodzic w PHP, lecz szybko zrozumiałem że to nie jest język dla mnie. Teraz pisze w Javie, bardzo lubię ten język i być może będę zajmował się właśnie Javą w przyszłości.

Uczę się z darmowych materiałów dostępnych w internecie i oczywiście dokumentacji - jest tego masa i można wiele się z taki źródeł nauczyć.

Pracuj ciężko i systematycznie, pisz dużo własnych programów, stronek czy co tam chcesz. Pokazuj te projekty rówieśnikom, rodzicom, i udostępniaj je na forach takie jak to. Dzięki temu napewno osiągniesz sukces.

Nie ma co się dołować bo to nie przybliży ciebie to sukcesu. Pracuj regularnie i z pasją.

Jeśli bark ci motywacji to polecam Ci filmy motywacyjne. Sam oglądam je prawie codziennie. Mój ulubiony to "Krok pierwszy" autorstwa Krzysztofa Gonciarza. Mnie jeszcze motywuje perspektywa pracy w wspaniałej firmie, rozwijanie się każdego dnia, i zarabianiu sporych pieniędzy robiąc to co się lubi.

Początki zawsze są trudne, mówię to z własnych doświadczeń. Taka "depresja programistyczna" to chyba coś czego każdy doświadczył, ale nie matrtw się ten stan minie zanim się obejrzysz :)

Mam nadzieje że pomogłem.

P.S.

Jeśli chcesz porozmawiać więcej na ten temat i poznać programistę w swoim wieku (może nawet pisać wspólne Projekty) to pisz do mnie w wiadomości prywatnej :)
komentarz 20 sierpnia 2017 przez TheBeginner Nowicjusz (200 p.)
Spoko, dzięki za rady jeżeli czegokolwiek się nauczę to dam znać na PV.
0 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Bardzo dobry czas na naukę programowania. Upewnij się najpierw, w jakim kierunku chcesz się rozwijać, jakie programy chcesz pisać, czy C++ to na pewno będzie dobry wybór (jest to świetny język, ale nie każdy go lubi, niektórych zniechęca do programowania). Jeżeli C++ – polecam na początek stronę learncpp.com, Alex wykonał kawał dobrej roboty. Miałem tłumaczyć ten kurs na język polski, ale urwał mi się kontakt z nim… :/

Pamiętaj, nie możesz zaniedbać nauki w szkole, jakoś musisz przez to przebrnąć, poza tym nie możesz traktować nauki programowania jako przymus. Po ogarnięciu podstaw wymyśl jakiś projekt (jeżeli zamierzasz później iść w graficzne programy, gdy ogarniesz konsolowe, spróbuj napisać program, pod który później napiszesz GUI tak, aby wyraźnie wydzielić front-end od back-endu) i stopniowo go realizuj, wybierz dalszy kierunek – biblioteka do gier, ogólny framework do GUI (Qt, wxWidgets), nie wiem co chcesz robić. Oczywiście zakładam, że pobrniesz w C++. Poza tym warto się uczyć (w miarę potrzeb) algorytmiki, wzorców projektowych, jakiegoś języka skryptowego i obsługi narzędzi takich jak Git. I oczywiście ćwiczyć język angielski. ;) Za późno zdecydowanie nie jest…

Udzielaj pomocy na forach, gdy ktoś ma mniejszą wiedzę od Ciebie, poza tym może zajrzysz na forumowego IRC-a?
1
komentarz 21 sierpnia 2017 przez TheBeginner Nowicjusz (200 p.)
Dzięki za polecenie strony Alex, serio dobrze tłumaczy. Co to jest IRC tak btw?
komentarz 21 sierpnia 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,750 p.)
Taka archaiczna metoda komunikacji, którą się tu posługujemy :P
0 głosów
odpowiedź 12 października 2017 przez filozof71 Nowicjusz (220 p.)
Hej. Po pierwsze masz jeszcze dużo czasu na rozwinięcie się i absolutnie nie dołuj się, że czegoś nie umiesz. Ja mam 46 lat i za sobą kilkanaście lat pracy jako programista. Programowania zacząłem się uczyć dopiero na studiach.

Samo programowanie jest o tyle trudne, że podstawy są toporne i ciężko jest napisać program w trybie graficznym, więc może to być dla Ciebie nudne bo nie szybko zobaczysz jakiś porywający efekt. Niestety trzeba przejść przez proste programy działające w trybie tekstowym, poznać podstawowe instrukcje danego języka.

Polecam kursy na Youtube. Jeśli chodzi o język to Java lub Python. HTML to nie jest język programowania. W PHP jest bardziej nacisk na efekt niż na piękno języka. C i C++ to trudne języki (np. zarządzanie pamięcią).

I ucz się angielskiego bo prędzej czy później trzeba sięgnąć do dokumentacji w tym jezyku.

Jak byś chciał pomocy to dodaj do mojego nicka @gmail.com i pisz śmiało.
0 głosów
odpowiedź 12 października 2017 przez Steady Obywatel (1,140 p.)
Według mnie jest to idealny moment na rozpoczęcie nauki programowania jeśli naprawdę to lubisz. Każdy wiek jest dobry ale im młodszy jesteś tym lepiej bo jeszcze masz sporo czasu żeby popróbować każdego języka i wybrać odpowiedni dla siebie.

Ja jestem nieco starszy od Ciebie ale też niedawno zacząłem się bawić C++.

Jeśli bardzo chcesz uczyć się z książki to ja polecam "Przewodnik dla początkujących" Alex Allain, jeśli chodzi o C++.

Jeśli jednak obojętne jest Ci źródło nauki to jak pewnie wielu z tego forum mogę polecić Ci kanał na youtube Pana Mirosława Zelenta. Bardzo mądry człowiek, który wie jak nauczyć.

 

Podsumowując, jeśli naprawdę Cię to kręci to próbuj wszystkiego :D
–1 głos
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez latajacaryba Nowicjusz (230 p.)

Też zaczynałem uczyć się jedynego słusznego języka programowania w Twoim wieku. Myślę, że za bardzo się przejmujesz. Mnóstwo osób w twoim wieku nie ma jeszcze żadnych zainteresowań, które mogłyby przynosić faktyczne korzyści. Powiem więcej, niektórzy zaczynali programować mając 13/14 lat. Nigdy nie będziemy najlepsi na świecie ;). Wielu programistów zaczęło szlifować swój fach dopiero na studiach, więc masz sporo czasu.

Co do książki, ja polecałbym poczekać [a href = "https://www.ifj.edu.pl/private/grebosz/opus.html" name = "Opus Magnum C++11". Co prawda nie jest to najnowszy standard, ale jest to książka Jerzego Grębosza, więc na pewno warto. Do tego czasu możesz oczywiście uczyć się z kursów, np na cpp0x lub - jeśli nie chcesz czekać - stać się szczęśliwym posiadaczem cenionej przez wielu "Język C++. Szkoła programowania". Sam również ją posiadam i faktycznie jest dobra, więc mogę Ci ją polecić. 


Jeśli chodzi o motywację, to każdy tak ma. Nie myśl, że forumowicze jedząc obiad i zasypiając myślą: "ahh, jeszcze chwila i wrócę do kodu!". Nie zawsze każdemu się chce, powiem więcej, mi zwykle się nie chce. Ale kiedy się przemogę i zacznę pisać, to wtedy trudno mnie odciągnąć :D.
Masz 15 lat i jak brutalnie by to nie zabrzmiało i tak, dopóki nie skończysz przynajmniej liceum/technikum nikt do pracy jako programista Cię nie weźmie, a i tak najczęściej wymagane są studia.
Kończąc mój wywód: nic na siłę. Jeśli czujesz, że to nie dla Ciebie i denerwuje Cię to, to nie rób tego. Po co się męczyć? Może zainteresuje Cię coś innego, np. elektronika. Przy czym spróbuj, poczytaj, napisz trochę kodu i zdecyduj. Powodzenia :)

–1 głos
odpowiedź 12 października 2017 przez Frog Nowicjusz (240 p.)
Witaj!

Ja jestem nieco starszy bo mam 18 lat ale również przechodziłem przez taki dylemat jak Ty. Osobiście polecam Ci zacząć naukę programowania w C oraz C++. Dlaczego takie języki? Powód był prosty. Język C uczył mnie korzystania z procedur i funkcji, które stanowią najniższy, a zarazem podstawowy poziom programowania. Z kolei język C++ uczy podstaw programowania orientowanego obiektowo, który stanowi dobry punkt do nauki kolejnych języków. Co do książek to polecam Ci: "Szkoła programowania. Język C" Stephena Praty oraz "Szkoła programowania. Język C++" Stephena Praty. Są to książki "cegły" ale mnie doskonale wyuczyły. Pamiętaj również o radach P. Mirka.

Powodzenia :)
–2 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez maciek259 Nowicjusz (240 p.)
Polecam Ci znaleźć jakiś kurs w internecie na temat podstaw c++( Np. http://cpp0x.pl/ i https://main2.edu.pl/main2/courses/show/6/) Jeśli lubisz programować, to zawsze jest szansa.

Ale osobiście zamiast starać się w jak największym stopniu nauczyć się języka/języków programowania, polecam Ci (oczywiście jak oswoisz się z podstawami, czyli pętle, ify, funkcje, łańcuchy znaków,itp...) zająć się algorytmami. Olimpiada informatyczna i olimiapada informatyczna gimnazjalistów polegają właśnie na algorytmach. Dzięki OI masz większą szansę dostać się na wybrane studia oraz rywalizować z wieloma osobami w swoim wieku, co samo w sobie jest dobrą motywacją i rozrywką.
komentarz 20 sierpnia 2017 przez TheBeginner Nowicjusz (200 p.)
Strona jaką podajesz zawiera poradnik C++ o standardzie C++ 11 a wyszły już nowsze wersje. Książka jaką zamieściłem w linku zawiera poradnik do standardu C++14. W ogóle czy te standardy są aż tak ważne?
komentarz 20 sierpnia 2017 przez maciek259 Nowicjusz (240 p.)

Czy nowe standardy są ważne? Tak.

Czy są ważne dla kogoś, kto chce się nauczyć programować? Nie sądzę, żeby różnice między tymi standardami Cię interesowały przez dłuższy okres czasu. Oczywiście zawsze lepiej korzystać z nowszych źródeł, ale to nie oznacza, że starsze źródła są złe. 

Osobiście myślę, że korzystanie tylko z jednej książki lub tutoriala to przesada, która może Cię szybko zniechęcić. Dosyć łatwo o zbyt mało/zbyt dużo informacji na konkretny temat. Oczywiście musisz nauczyć się podstaw, których raczej wszędzie uczą tak samo lub podobnie. Tym bardziej im dalej w las, tym bardziej będziesz czerpał informacje z różnych forów np. Stack overflow lub z dokumentacji np. http://www.cplusplus.com/reference/ W celu zdobycia konkretnych informacji potrzebnych Ci do rozwiązania danego problemu.

Nie mówię, że np. kupno tej książki jest złe, ale wydaje mi się, że dużo szybciej się zniechęcisz do programowania. Dodatkowo założę się, że satysfakcja z wykonania jakiegoś zadania z tutoriala/ książki nie dorówna satysfakcji z wykonania własnego projektu.

Bo w nauce programowania najważniejsze jest programowanie 

Osobiście polecę Ci jeszcze jeden tutorial http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ 

I pamiętaj, że nie ważne jak się uczysz, ciągle się uczysz, więc zamiast pytać "jak nauczyć się programować", ściągnij IDE i zacznij pisać pierwsze programy wypisujące"Hello world" lub choinkę z samego znaku '*'. 

 

Podobne pytania

–1 głos
3 odpowiedzi 3,955 wizyt
pytanie zadane 3 września 2017 w C i C++ przez Adamk Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 280 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 380 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...