• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Value checkboxa z własnego atrybutu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
253 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2017 w JavaScript przez SzymonSmith Użytkownik (870 p.)

Witam, mam skrypcik w JS wypisujący wartości z wybranych checkboxow. Chcę przerobić skrypt, ponieważ teraz tą wartością jest value odczytana z odpowiedniej komórki w tabeli, tak aby pobierana została wartość z wlasnego atrybutu HTML np. patientno.
https://pastebin.com/BRAaUzW8
To mój skrypt razem z HTML.

Moje rozwiązanie niestety nie działa

_this.find("input[type='checkbox']").val(_this.getAttribute"patientno");

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez niezalogowany
wybrane 20 sierpnia 2017 przez SzymonSmith
 
Najlepsza

tldr; 

_this.find("input[type='checkbox']").val(_this.getAttribute"patientno");

Brakuje nawiasów przy getAttribute

komentarz 20 sierpnia 2017 przez SzymonSmith Użytkownik (870 p.)
Testowałem to już, niestety nie działa :/

https://jsfiddle.net/6ob76h0p/4/
komentarz 20 sierpnia 2017 przez niezalogowany

7 linijka, _this nie ma takiej metody jak getAttribute - to jQuery - użyj attr()

komentarz 20 sierpnia 2017 przez SzymonSmith Użytkownik (870 p.)
po zamianie na attr("patirntno") również nie działa, nie mam pojęcia co może być nie tak
komentarz 20 sierpnia 2017 przez SzymonSmith Użytkownik (870 p.)
Dzięki za częściową, ale jednak znaczącą pomoc ;)

_this.find("input[type='checkbox']").val(_this.attr("patnr"));

i drugim problemem było wpisanie mojego atrybutu w odpowiedni znacznik.

<tr patnr="1">

Pozdrawiam
1
komentarz 20 sierpnia 2017 przez niezalogowany

: ) Zawsze patrz w konsolę, błędy o których Ci napisałem, były w niej podane. Niżej jeszcze @ProgramistaStepek ma dobrą radę.

+1 głos
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
przywrócone 20 sierpnia 2017
Tworzenie niestandardowych atrybutów HTML w sposób taki jak przestawiłeś nie jest najlepsze. O wiele lepiej jest poprzedzać je "data-".
1
komentarz 20 sierpnia 2017 przez SzymonSmith Użytkownik (870 p.)
a jaka jest różnica jeśli mogę spytać, nigdy zbyt wiele dodatkowej wiedzy :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 881 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 579 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2019 w JavaScript przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 686 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2017 w JavaScript przez Q_Nick Mądrala (5,010 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...