• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wypisywanie rekordów z bazy w odwrotnej kolejności niż zostały wyciągniętę

Object Storage Arubacloud
0 głosów
110 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2017 w PHP przez Krzysztofson Użytkownik (620 p.)
witam,

napisałem czat w php, ale mam jeden problem chcę na początku wyciągać tylko najnowsze 20 wiadomości jednak wypisywac je na ekran w taki sposób, aby najnowsza wiadomość została wypisana jako pierwsza, więc ORDER BY data DESC LIMIT 20 nie spełnia moich oczekiwań ponieważ najnowsza wiadomośc jest wypisana jako pierwsza przez co jest na samej gorze konwersacji. Jak mogę rozwiązać ten problem, chciałbym aby wyglądało to podobnie jak na facebooku najnowsza wiadomość najbliżej pola tekstowego w którym wpisuje wiadomość

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
przywrócone 20 sierpnia 2017 przez xenonso

Nie siedzę w PHP i nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoje pytanie, ale może zastosuj podzapytanie, czyli daj coś w stylu
 

SELECT * FROM (twoje zapytanie wybierające wiadomości z bazy po dacie) AS Test
ORDER BY data ASC

 

0 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Order by data ASC?
komentarz 20 sierpnia 2017 przez Krzysztofson Użytkownik (620 p.)
wyciąga 20 pierwszych wiadomości, a ja potrzebuje 20 ostatnich tych najnowszych, ale kolejność ich wypisywania jest wtedy dobra
0 głosów
odpowiedź 20 sierpnia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

ORDER BY data ASC LIMIT 20 sprawdzales? 

1
komentarz 20 sierpnia 2017 przez Krzysztofson Użytkownik (620 p.)
wyciąga 20 pierwszych wiadomości, a ja potrzebuje 20 ostatnich tych najnowszych, ale kolejność ich wypisywania jest wtedy dobra
komentarz 20 sierpnia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
o matko no tak..., to po stronie serwera musisz odczytywac od konca a nie od poczatku

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 622 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2021 w C i C++ przez NukaNuka56 Obywatel (1,080 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 3,054 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2020 w C i C++ przez NukaNuka56 Obywatel (1,080 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,601 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2016 w C i C++ przez Lukasz95 Bywalec (2,160 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...