• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przygotowanie do zawodu

Cloud VPS
0 głosów
858 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Biznes Nowicjusz (150 p.)
edycja 8 czerwca 2015 przez Biznes
Witam,

Jestem uczniem klasy 3 gimnazjalnej i właśnie stoję przed wyborem szkoły średniej. Mój problem polega na wybraniu pomiędzy liceum, a technikum. Moim zasadniczym pytaniem jest, czy wybierając liceum opanuję optymalną wiedzę matematyczną, aby spokojnie rozpocząć studia i wykształcić się na dobrego programiste? Czy na studiach informatycznych nauczę się zagadnień poruszanych w technikach, czy odpuścić liceum i kreować się w wybranych kierunku? Obecnie zacząłem moją przygodę z książką o programowaniu Jerzego Grębosza pt."Symfonia c++ standart - 2 tomy", jednak szkoła nadal trwa i trzeba wszystko pozaliczać przez co nauka języka rozpoczyna się w kółko od nowa. Dodatkowym pytaniem będzie jaki język mogę dodatkowo wziąć pod uwagę do rozpoczęcia nauki, może jakiś łatwiejszy? przydatniejszy? Czekam na wasze odpowiedzi ;z  Przepraszam za spam związany z już istniejącymi podobnymi pytaniami, ale jednak wolę prowadzić coś na swoją rękę, zresztą już cały internet został przeszukany i zapoznany przeze mnie pod tym kątem i dalej mój dylemat nie został rozwiązany, a wciąż mam jeszcze wiele pytan odnośnych też mechatroniki, ale to już na kiedy indziej, może i na inny temat.

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Nasos Bywalec (2,730 p.)
Jeśli wybierzesz liceum to pewnie informatyki będziesz się musiał uczyć na własną ręke, a w technikum może być różnie. Osobiście skończyłem właśnie liceum, ale mimo tego że informatyki praktycznie nie miałem to cieszę się że już studia i czegoś się nauczę, gdybym był w technikum to bym musiał czekać jeszcze rok. To moja opinia bez wiedzy o tym jak jest w technikum, może przyda się przy dokonywaniu wyboru :)
0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Kozerski Igor Użytkownik (610 p.)
teraz trochę w technikach się pozmieniało na lepsze, w porównaniu kiedy ja w nim byłem, mają tera dużo praktycznych rzeczy niż kiedyś i jeszcze przedmioty rozszerzone,

co do twoich rozterek, matematyka w technikach jest na niższym poziomie niż w liceum

w liceach programowania jest bardzo mało, w technikach jest, ale to wszystko zależy od nauczycieli

poziom intelektualny nauczycieli informatyki ogólnie w szkołach średnich często nie zachwyca, a prowadzenie lekcji tym bardziej, czesto granie w jakieś gry i przeglądanie neta

na studiach dla ludzi po technikum pierwszy rok jest prawie gratisowy , a ludzie z liceum w tedy nadrabiają, ale czy to warte było jednemu rokowi w plecy?

w liceum będziesz miał sporo rozszerzonych dodatkowo przedmiotów nie informatycznych i tego bedziesz musiał się uczyć

podstawa w technikach się sporo zmieniła wydaje się że sporo na lepsze niż kiedyś, ale ciężko je jest oceniać teraz kiedy jeszcze żaden technik po niej nie poszedł na studia

w skrócie wszystko zależy od nauczycieli i szkoły w jakiej będziesz, ale prawdopodobnie, co nie skończysz i tak będziesz narzekać bo taka jest edukacja w polsce :) nauka samemu w domu dożo daje
0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez Pyro Gaduła (4,210 p.)

Ja obecnie jestem w II gim (a że mamy już czerwiec to jedną nogą w IIIwink) i też doszukję się informacji co by było lepsze ponieważ za rok będziemy musieli się do tego przygotować i osobiście sądze że lepiej iść do Technikum ponieważ wtedy dostajesz odrazu zawód po ukończeniu egzaminów wystarczy że zdasz maturę i możesz iść na studia natomiast po liceum masz tylko maturę a ponieważ wszędzie żądzą papierki  to lepiej iść do technikum gdzie już po ukończeniu będziesz informatykiem i będziesz miał to na papierze i potem się sam czegoś douczyć niż iść do liceum i mieć tylko mature która w zasadzie daje ci tylko tyle że możesz iść na studia i nie masz 100% że się dostaniesz a gdyby tak się nie daj boże stało to zostajesz na lodzie bez zawodu

komentarz 8 czerwca 2015 przez Adam Knie Mądrala (5,650 p.)
Nie rozpędzał bym się na Twoim miejscu z tym zawodem. Nasz 'cudowny' rynek pracy oferuje sporo miejsca dla programistów itd. ale z doświadczeniem zawodowym. Możesz skończyć technikum lub liceum, ale to własne doświadczenia pozwolą Ci zdobyć pracę, nie matura i zawodowy. Studia swoją drogą otwierają sporo możliwości, i większy zarobek, ale to dopiero po ich ukończeniu.
komentarz 8 czerwca 2015 przez Pyro Gaduła (4,210 p.)
Wybiegasz troszkę za daleko chodziło mi o to że nawet jeśli to doświadczenie decyduje o tym to jednak po liceum nie ma zawodu a po technikum je już ma i nawet gdyby nie miał doświadczenia to i tak łatwiej mu będzie jeżeli będzie miał przynajmniej zawód
0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
Co do matematyki w liceum to na rozszerzonym profilu jest jej dużo. W 3 klasie miałem 8 matematyk tygodniowo + 2 kółka (nowa podstawa programowa). Nie wiem jak jest z matemtyką w technikum, ale w liceum można się dużo nauczyć. Z informatyką zależy jak trafisz. Najwięcej godzin z informatyki ile miałem to 3 tygodniowo, ale tylko przez jeden rok w 2 klasie, w 1 i 3 było mniej, ale to pewnie zależy od szkoły. Zdarzało się, że nic nie robiliśmy. Z jednej strony nie wszyscy chcieli coś robić, a z drugiej chyba nie chciało się też nauczycielowi. Chociaż w 3 klasie mało robiliśmy po to by mieć czas na naukę przedmiotów do matury, a informatyki nikt u mnie w klasie nie zdawał.

Podobne pytania

+50 głosów
38 odpowiedzi 17,964 wizyt
+4 głosów
7 odpowiedzi 644 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez WiteXDan Nowicjusz (190 p.)

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...