• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java CreateProcess error=2 :V

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,286 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2017 w Java przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

Cześć! Znowu kolejny problem z javą. Otóż postanowiłem se napisać grę (taką zwyczajną konsolową) o nazwie "Kamień, papier, nożyce" (tutaj nieskończony kod jeśli to potrzebne: [LINK]), ale jest taki problem, że przyda mi się do tej gry czyszczenie ekranu konsoli, wygooglowałem, że do tego służy komenda Runtime.getRuntime().exec("cls");. Tylko, że to mi nie działa. Dostaję takie błędy:

Exception in thread "main" java.io.IOException: Cannot run program "cls": CreateProcess error=2, Nie można odnaleźć określonego pliku
	at java.lang.ProcessBuilder.start(Unknown Source)
	at java.lang.Runtime.exec(Unknown Source)
	at java.lang.Runtime.exec(Unknown Source)
	at java.lang.Runtime.exec(Unknown Source)
	at Game.spr(Game.java:111)
	at Game.gra(Game.java:39)
	at Main.main(Main.java:21)
Caused by: java.io.IOException: CreateProcess error=2, Nie można odnaleźć określonego pliku
	at java.lang.ProcessImpl.create(Native Method)
	at java.lang.ProcessImpl.<init>(Unknown Source)
	at java.lang.ProcessImpl.start(Unknown Source)
	... 7 more

Zobaczyłem w internecie, że takie coś powinno pomóc: Process <nazwa> = Runtime.getRuntime().exec("cls");, tylko, że kompilator "mówi mi", że trzeba stworzyć nową klasę itd. itp... Prosiłbym o pomoc ...

 

 

PS. Mam linię Import java.io.IOException oraz w każdej metodzie jest "dodatkowy napis" throws IOException...

 

PPS. Dodatkowo nie działa to, że metoda spr nic nie wypisuje + tak jakby nie dodaje punktów... 

komentarz 19 sierpnia 2017 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
edycja 19 sierpnia 2017 przez xenonso
Wygooglowałem "java clear console" pierwszy link to StackOverflow. Użytkownik napisał tam, że ten sposób NIE działa i wymienia dlaczego. Tak to jest jeśli kopiujesz coś bez czytania :P

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2017 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
edycja 20 sierpnia 2017 przez xenonso

Spróbuj tego rozwiązania 

import java.io.IOException;

public class Main {
    public static void main(String... arg) throws IOException, InterruptedException {
        new ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().waitFor();
    }
}

 

komentarz 20 sierpnia 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

czyli 

to: 

new ProccessBuilder(""cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().waitFor();

ma zastępować to:

Runtime.getRuntime().exec("cls");

?

komentarz 20 sierpnia 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Okay, ale coś nie działa, gdy wpisuje tą komendę, to kompilator "mówi" mi, że trzeba utworzyć nową klasę, czy tak ma być?
komentarz 20 sierpnia 2017 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)

Tu masz przykładowy program, odpal go w cmd i sobie zobacz jak to działa

 

import java.io.IOException;

public class Main {

	public static void main(String[] args) throws InterruptedException, IOException {
		System.out.println("Test");
		Thread.sleep(3000);
		new ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().waitFor();
		System.out.println("Dzialania");
		Thread.sleep(4000);
		new ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().waitFor();
		System.out.println("Czyszczenia");
		Thread.sleep(5000);
	}

}

 

komentarz 20 sierpnia 2017 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
a to Proces nazwa to wywal ze swojego kodu
komentarz 20 sierpnia 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

Przykro mi, ale ten przykładowy program nie działa. Nie mogę nawet skompilować, ponieważ "wywala" mi takie błędy:

Main.java:2: error: illegal character: '\u00a0'
á
^
Main.java:4: error: illegal character: '\u00a0'
á
^
Main.java:5: error: illegal character: '\u00a0'
áááápublic static void main(String[] args) throws InterruptedExcept
^
Main.java:5: error: illegal character: '\u00a0'
áááápublic static void main(String[] args) throws InterruptedExcept
 ^
Main.java:5: error: illegal character: '\u00a0'
áááápublic static void main(String[] args) throws InterruptedExcept
  ^
Main.java:5: error: illegal character: '\u00a0'
áááápublic static void main(String[] args) throws InterruptedExcept
   ^
Main.java:6: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Test");
^
Main.java:6: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Test");
 ^
Main.java:6: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Test");
  ^
Main.java:6: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Test");
   ^
Main.java:6: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Test");
    ^
Main.java:6: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Test");
     ^
Main.java:6: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Test");
      ^
Main.java:6: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Test");
       ^
Main.java:6: error: ';' expected
ááááááááSystem.out.println("Test");
              ^
Main.java:7: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(3000);
^
Main.java:7: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(3000);
 ^
Main.java:7: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(3000);
  ^
Main.java:7: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(3000);
   ^
Main.java:7: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(3000);
    ^
Main.java:7: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(3000);
     ^
Main.java:7: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(3000);
      ^
Main.java:7: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(3000);
       ^
Main.java:7: error: ';' expected
ááááááááThread.sleep(3000);
              ^
Main.java:8: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
^
Main.java:8: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
 ^
Main.java:8: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
  ^
Main.java:8: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
   ^
Main.java:8: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
    ^
Main.java:8: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
     ^
Main.java:8: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
      ^
Main.java:8: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
       ^
Main.java:8: error: ';' expected
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
        ^
Main.java:9: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Dzialania");
^
Main.java:9: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Dzialania");
 ^
Main.java:9: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Dzialania");
  ^
Main.java:9: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Dzialania");
   ^
Main.java:9: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Dzialania");
    ^
Main.java:9: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Dzialania");
     ^
Main.java:9: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Dzialania");
      ^
Main.java:9: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Dzialania");
       ^
Main.java:9: error: ';' expected
ááááááááSystem.out.println("Dzialania");
              ^
Main.java:10: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(4000);
^
Main.java:10: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(4000);
 ^
Main.java:10: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(4000);
  ^
Main.java:10: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(4000);
   ^
Main.java:10: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(4000);
    ^
Main.java:10: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(4000);
     ^
Main.java:10: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(4000);
      ^
Main.java:10: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(4000);
       ^
Main.java:10: error: ';' expected
ááááááááThread.sleep(4000);
              ^
Main.java:11: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
^
Main.java:11: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
 ^
Main.java:11: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
  ^
Main.java:11: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
   ^
Main.java:11: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
    ^
Main.java:11: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
     ^
Main.java:11: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
      ^
Main.java:11: error: illegal character: '\u00a0'
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
       ^
Main.java:11: error: ';' expected
áááááááánew ProcessBuilder("cmd", "/c", "cls").inheritIO().start().
        ^
Main.java:12: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Czyszczenia");
^
Main.java:12: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Czyszczenia");
 ^
Main.java:12: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Czyszczenia");
  ^
Main.java:12: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Czyszczenia");
   ^
Main.java:12: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Czyszczenia");
    ^
Main.java:12: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Czyszczenia");
     ^
Main.java:12: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Czyszczenia");
      ^
Main.java:12: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááSystem.out.println("Czyszczenia");
       ^
Main.java:12: error: ';' expected
ááááááááSystem.out.println("Czyszczenia");
              ^
Main.java:13: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(5000);
^
Main.java:13: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(5000);
 ^
Main.java:13: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(5000);
  ^
Main.java:13: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(5000);
   ^
Main.java:13: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(5000);
    ^
Main.java:13: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(5000);
     ^
Main.java:13: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(5000);
      ^
Main.java:13: error: illegal character: '\u00a0'
ááááááááThread.sleep(5000);
       ^
Main.java:13: error: ';' expected
ááááááááThread.sleep(5000);
              ^
Main.java:14: error: illegal character: '\u00a0'
áááá}
^
Main.java:14: error: illegal character: '\u00a0'
áááá}
 ^
Main.java:14: error: illegal character: '\u00a0'
áááá}
  ^
Main.java:14: error: illegal character: '\u00a0'
áááá}
   ^
Main.java:14: error: ';' expected
áááá}
    ^
Main.java:15: error: illegal character: '\u00a0'
á
^
Main.java:15: error: ';' expected
á
 ^
Main.java:16: error: reached end of file while parsing
}
 ^
86 errors

 

I nwm o co chodzi...

 

 

PS. Nic nie zmieniałem, tylko skopiowałem i wkleiłem

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2019 w Java przez bastek Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 8,842 wizyt
pytanie zadane 15 października 2017 w Java przez mibdbz Gaduła (4,300 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 498 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2019 w Java przez kalendarmenn Obywatel (1,270 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...