• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór drogi i następnych projektów do zrealizowania

+1 głos
204 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2017 w Java przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)
zmienione kategorie 19 sierpnia 2017 przez plkpiotr

Chciałbym prosić Was o nakierowanie odnośnie pisania projektów w Javie.

Moja znajomość tego języka jest na miernym poziomie tzn. orientuję się w mechanizmach rządzącymi Javą, operuję na wybranych elementach Java SE 8, pisałem aplikacje desktopowe poprzez AWT/Swing jednak nigdy nie wykorzystywałem jej do pisania aplikacji webowych. W przyszłości chciałbym się zajmować właśnie tym - wykorzystując Springa, jednak wydaje mi się, że jest za wcześnie na naukę tego frameworka.

Jeszcze w czerwcu, przed wakacjami (jestem studentem) nie miałem pojęcia o technologiach webowych i bazach danych (pisałem dotychczas w C, C++, Javie i Matlab), przez co poświęciłem miesiąc na nauczenie się podstaw HTML, CSS, JS, SQL i PHP oraz zrealizowanie domorosłego projektu SquashCourt, zdaję sobie z tego sprawę, że takich aplikacji nie pisze się na produkcji, że zabrakło oddzielenia mechaniki od struktury, a także innych rzeczy które zawarłem w opisie projektu na moim repozytorium, a na które zwróciłem uwagę pod koniec lub już po zakończeniu jego realizacji, jednak stwierdziłem, że najwięcej nauczę się właśnie poprzez napisanie działającego projektu.

Myślicie, że warto było?

Tak wykorzystałem lipiec... W sierpniu rozpocząłem naukę wzorców projektowych i powrót do podstaw Javy. Tutaj są moje wątpliwości, co dalej robić uwzględniając drugi akapit o Javie... Mam takie plany:

• zrealizować w tydzień projekt z JDBC + JUnit (tego za bardzo nie umiem), będę potrzebował coś różnego od MySQL - zastanawiam się nad PostgreSQL/Oracle, co wybrać?
  • w kolejny tydzień napisać coś z wykorzystaniem socketów/serwletów
  • wrzesień poświęcić na naukę podstaw Springa i Hibernate

Co o tym sądzicie, jest to możliwe do zrealizowania?
Te dwa tygodnie pozwolą na lepsze zrozumienie Springa i Hibernate, czy od razu przejść do nich?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 171 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w Java przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 696 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 1,232 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2015 w Java przez nowszy94 Bywalec (2,320 p.)

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,996 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...