• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Logiczne myślenie - trening

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
+3 głosów
3,154 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
Witam.

Jak trenujecie logiczne myślenie? Każdy z nas wie jak ważne jest logiczne myślenie nie tylko w pracy, ale też w codziennym życiu. Mózg pobudzany do regularnej pracy lepiej funkcjonuje na co dzień. Jakie macie sposoby na poprawę logicznego myślenia? Czy w ogóle uważacie, że takie treningi są potrzebne?

9 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,970 p.)
Cześć,

Na co dzień zajmuję się programowaniem, więc zgodzę się z tobą, że logiczne myślenie jest bardzo ważne. Jednak nie sądzę, żeby były mi potrzebne jakiekolwiek treningi. Spotykanie się z różną rangą problemów w pracy i hobbystycznym programowaniu jest bardzo rozwijające. Poza tym w wolnych chwilach gram w gry planszowe i papierowe RPG. Obecnie wychodzi tyle różnych tytułów i czasami tak bardzo trudnych do przejścia, że głowa mała. One bardzo rozwijają logiczne, strategiczne i nieszablonowe myślenie.
komentarz 13 sierpnia 2017 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

Zgodzę się z Tobą Kornelio, że codzienne programowanie jest treningiem dla naszych mózgów. Treningiem mózgu nie jest tylko logiczne myślenie, ale też pamięć podręczna, szybkość, koncentracja. Jeśli chodzi o wspomniane przez Ciebie gry RPG mogą być świetnym treningiem. Dziękuje Ci za odpowiedź. 

PS. Zainteresował mnie temat gier papierowych i planszowych RPG. Strasznie lubię grać w gry RPG ale na PC. Jakie Ty gry planszowe i papierowe polecasz? 

komentarz 13 sierpnia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,970 p.)
Zarówno gry planszowe jak i RPG, to kwestia gustu. Jeśli chodzi o te pierwsze, to obecnie w wielu miastach powstają sklepy z grami, a przy ich okazji wypożyczalnie. Wtedy za niewielką kwotę można wypożyczyć i sprawdzić, czy nam się spodoba. Muszę nadmienić, że jest to dość kosztowne hobby. Ceny gier zaczynają się od kilkudziesięciu złotych za jakiś lajtowy tytuł, a kończą na kilkuset za pudełko.  Wybierać można z róznych typów gier, mechanik, a nawet realiów i tematyk. Ciężko mi dobrać coś dla kogoś, o kim nie wiem nic. Moje ulubione tytuły to: Alchemicy, Listy z White Chappell, SmallWorld ( dość fajna i niezbyt trudna strategia na początek w klimacie zabawnego fantasy), Pupile Podziemi, Władcy Podziemii.

Z papierowymi grami RPG jest trudniejsza sprawa. Polega to z grubsza na tym, że są różne systemy, wybiera się jeden. Kupuje / drukuje podręczniki i jedna osoba ( zwana mistrzem gry ) wymyśla intrygi i historie dla graczy, natomiast pozostali tworzą swoich bohaterów i przeżywają swoje przygody. Znowu, jest wiele różnych systemów w różnych realiach ( post-apo, fantasy, steampunk, cyberpunk, gotyk, itp. ) i fajnie byłoby się na początek dowiedzieć, jak to jest jako gracz. Może w twoim mieście działa jakiś klub fantastyki, albo lokalna grupa RPG, która cię przygarnie. Na zasadzie, żeby zagrać w cokolwiek i sprawdzić, czy nam się to w ogóle podoba. Można się też wybrać na konwent fantastyki i wziąć udział w pojedynczej sesji. Pozdrawiam
Nigdy bym nie przypuścił, że bez PC da się grać w tak rozwinięte RPG. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Niestety u mnie w mieście nie ma takich grup :( , ponieważ mieszkam w mniejszym miasteczku. Ale bardzo się tematem zainteresowałem. Dziękuje Ci bardzo Kornelio :)
komentarz 13 sierpnia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,970 p.)
To podpowiem ci, że te komputerowe RPG powstały właśnie na kanwie i mechanice papierowych. Dungeons and Dragons doczekało się wielu adaptacji komputerowych, jak chociażby Baldurs Gate. Podobnie jest z grą Wampir Maskarada i Zew Cthulu. Jeśli chcesz można też pograć online, są grupy np. na FB zrzeszające graczy.
+2 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2017 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)

Mi brakuje jeszcze systematyczności, ale staram się często zaglądnąć i pogłówkować nad Łamigłówkami logicznymi (aut. Bogusz, Zarzycki, Zieliński). Wydaje mi się, że niektóre problemy wymagają innego niż tradycyjne podejścia do tematu i znajdowania innych dróg do rozwiązania. A nawet jeśli by nie wpływały na "logiczne myślenie", to czasem są świetną zabawą.

Polecam także trudniejsze sudoku, szachy lub inne gry wymagające myślenia. Z mniej "nudnych" nawet gra w Tabu czy Czarne historie, gdzie musimy myśleć nad rozwiązaniem zagadki, są imho rozwijające.

Czy w ogóle uważacie, że takie treningi są potrzebne?

Często się nad tym zastanawiałem, aż doszedłem do wniosku, że nigdy nie zaszkodzą :)

1

Fakt sudoku i szachy świetnie rozwijają. Z łamigłówek mogę polecić jeszcze 250 łamigłówek i zagadek logicznych, czyli fitness dla umysłu można się pobawić. 

+2 głosów
odpowiedź 6 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Przy nauce, pracy umysłowej - jaką jest programowanie nie ma lepszego, naturalnego sposobu na podniesienie sprawności umysłu i koncentracji jak wysiłek fizyczny - relaksujący sport, gimnastyka, marsz,, proste ćwiczenia (choćby przysiady). Wszystko przy otwartym oknie, a już najlepiej na świeżym powietrzu.

Programowanie jest najwyższą formą wysiłku umysłowego, nie trzeba szukać dodatkowego treningu (samo w sobie jest treningiem). Odradzał bym zasiadania do szachów - już lepiej jakiś lekki pasjans (np.FreeCell).

Przy zbyt jednostronnym, intensywnym wysiłku umysłowym można się "wypalić zawodowo" będąc jeszcze w szkole  - jak pisał jeden z kolegów.

Dla relaksu, zresetowania. zachowania równowagi psychicznej najlepszy jest sport, kino, spacer z psem, jakaś firma zabawy.
+1 głos
odpowiedź 13 sierpnia 2017 przez andrut Użytkownik (870 p.)

Ostatnio czytałem artykuł, że granie w pracy pozwala być bardziej kreatywnym i wzmaga sprawność intelektualną... Wręcz jest to konieczne :D
http://www.antyradio.pl/Technologia/Gry/Naukowcy-udowodnili-ze-trzeba-grac-w-pracy-16509

Ja osobiście też korzystam w przerwach od komputera z piłeczki - odbijam ją sobie od ściany (jest bardzo miękka, więc nie hałasuje, a jednocześnie nigdy do końca nie wiadomo, w którą stronę się odbije). Podpatrzyłem to u Dr. House'a ;)

1
komentarz 13 sierpnia 2017 przez szacho Gaduła (3,840 p.)
Spróbuj żonglowania w takim razie ;]
komentarz 13 sierpnia 2017 przez Benek Szeryf (90,560 p.)
Też polecam żonglerkę. Czasem wychodziła mi kaskada 5. piłeczkami.
+1 głos
odpowiedź 13 sierpnia 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,900 p.)
Znając jakiś język programowania na tyle, aby nie był on przeszkodą, a jedynie narzędziem pracy, może Ci pomóc nauka algorytmiki i rozwiązywanie zadań z tym związanych. No i ćwicz skupienie.
Jaką masz metodę na ćwiczenie skupienia i koncentracji?
komentarz 13 sierpnia 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,900 p.)
U mnie z tym właśnie jest najgorzej, u mnie na koncentrację pomagają tylko leki… :D
A jakie to masz leki na koncentrację jeśli można wiedzieć?
komentarz 13 sierpnia 2017 przez szacho Gaduła (3,840 p.)
Niektóre rośliny są równie skuteczne, a nawet mocniejsze niż leki, polecam ilex guayusa, yerba mate, rooibos, gotu kola, shankhapushpi i zwykłe zielone herbaty. Na leki jeszcze przyjdzie czas...

Jasne, że naturalne rzeczy są lepsze i równie skuteczne co leki a przede wszystkim zdrowsze , ale jestem ciekaw to za leki kolega m4sk1n ma na myśli. 

komentarz 13 sierpnia 2017 przez m4sk1n Pasjonat (16,900 p.)
Ciężka sprawa, mam Zespół Aspergera, z tego powodu mam ogromne problemy ze skupieniem… Nie biorę nic bezpośrednio na koncentrację, swoją drogą to nie miejsce na rozmowy o tym. XD
+1 głos
odpowiedź 14 sierpnia 2017 przez event15 Szeryf (94,320 p.)
Ucz się łaciny ;) jest opinia, że nic tak dobrze nie uczy logiki, jak łacina :) No i oczywiście, przejdź kurs matematyki i logiki, aż do dyskretnych ich form :) w końcu logika to dział matematyki.
1
komentarz 6 marca 2018 przez andrut Użytkownik (870 p.)
Właściwie, to logika jest działem filozofii. A przynajmniej tak było u początków :)
Ale jak znam życie to, jest w matematyce taki dział...
1
komentarz 6 marca 2018 przez event15 Szeryf (94,320 p.)
Wiedzieć, że logika jest działem filozofii, a nie wiedzieć, że jest działem matematyki...
+1 głos
odpowiedź 3 października 2017 przez dzideos Obywatel (1,320 p.)
Jeżeli chodzi o suplementy.

Miłorząb japoński, muira puama, b-complex obowiązkowo z b12, acetyl-l-karnityna, jabłczan magnezu i ewentualnie noopept, ale to większy kaliber i nie wypada mi polecać.
Zacznij od b-complex, mi bardzo pomogło bo najwyraźniej miałem braki. Muira puama ma efekt uboczny w postaci zwiększonego popędu seksualnego i podobno ma również działanie antydepresyjne. W sumie dodałbym jeszcze taki suplement jak logiq czyli gotu kola i brahmi. No i tran nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli jadasz mało ryb. Ze standardowych, ogólnodostępnych produktów podobno gorzka czekolada i orzechy ogółem mają pozytywny wpływ na umysł.
Swoją drogą jeżeli chodzi o zwiększenie zdolności intelektualnych to nieoceniona jest nauka języków obcych, ale i gra na jakimś instrumencie(osobiście jestem fanem klawiszy, uczę się grać) plus jakieś czynności typowo zręcznościowe- żonglowanie czy granie w tenisa stołowego. Poleciłbym też taką aplikację jak mensa academy, jedna z najlepszych do ćwiczenia umysłu, ale ciężką ją znaleźć obecnie, jak coś to mam jeszcze gdzieś instalkę na androida.

Poprawa koncentracji:

Phenibut sprawdzi się, nopept, też ja stosuje 5htp, tryptofan, salbutiamina i pea na allegro użytkownik Marcepan001 ma bardzo duży wybór i różne pojemność i co najważniesze co się tyczy nopeptów to to że czuć działanie. Jeżeli chodzi o adaptogeny ziółka to polecam ashwagande, różaniec górski

noopept działa średnio, modafinil działa dobrze ale jest na receptę w PL
0 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2017 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
Mam jeszcze pytanie z innej beczki czy „resetujecie” jakoś mózg przed programowaniem? Jaki jest sposób, żeby w 100 % skoncentrować się nad programowaniem? Czy stosujecie technikę pomodoro?
0 głosów
odpowiedź 3 października 2017 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
Odświeżam temat dzięki koledze, który zadał mi ciekawe pytanie. Powiedział mniej więcej tak,  żeby został programistą trzeba logicznie myśleć a czy logicznego myślenia można się nauczyć podczas nauki programowania? On sam jest w separacji z matematyką od lat dziecięcych i nie wiem co mam mu właściwie odpowiedzieć? Czy myślicie ,że jak ktoś może się nauczyć logicznie myśleć wraz z nauką języka programowania? Jakie macie zdania na ten temat bo jestem bardzo ciekawy. Moim zdaniem trzeba mieć oleju w głowie, żeby zostać programistą, i byle kto nim nie zostanie. Nie same dobre chęci się liczą. A wy jak sądzicie?
1
komentarz 6 marca 2018 przez andrut Użytkownik (870 p.)

Przysłowiowy olej w głowie trzeba mieć...

Ale na pewno da się zostać programistą "wyrobnikiem", który po prostu robi co mu każą i nic ponad to.
Myślę, że nie każdy musi stać się ekspertem - wielu pozostanie na poziomie bycia rzemieślnikiem w programowaniu (nie mylić z wyrobnikami).
Ja sam (póki co) dążę do bycia rzemieślnikiem. Do eksperta to mi daleko jak stąd na Księżyc... laugh

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 171 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2017 w C i C++ przez Yomen Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 117 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 200 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2016 w C i C++ przez destropowea Nowicjusz (120 p.)

90,831 zapytań

139,507 odpowiedzi

313,599 komentarzy

60,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...