• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd w funkcji klasy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
324 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2015 w C i C++ przez mcjulcz44 Użytkownik (810 p.)
string int2string(int liczba)
{
    string cc;
    bool bb=false;
    int a=-1, b=liczba, j=-1;
    do
    {
        a++;
        b=b/10;
        if(b==0)
        {
            bb=true;
        }

    }
    while(bb!=true);
    if(a==0)
    {
        cc=char(48+liczba);
        return cc;
    }
    else
    {
        bb=false;
        do
        {
            b=liczba;
            j++;
            if(a!=0)
            {
                for(int i=0; i<a;)
                {
                    i++;
                    if(i==a)
                    {
                        cc[j]=char(48+b);
                        a--;
                    }
                    else
                    {
                        b=b/10;
                    }
                }
            }
            else
            {
                bb=true;
                return cc;
            }
        }
        while(bb!=true);
    }

}

Witam! Próbuję stworzyć funkcję, która będzie zamieniała int na string. Jednak jeśli liczba nie jest jednocyfrowa to funkcja nic nie zwraca. Wie ktoś o co może chodzić? Z góry dziękuje za pomoc ;)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 czerwca 2015 przez Adam Knie Mądrala (5,650 p.)
wybrane 8 czerwca 2015 przez mcjulcz44
 
Najlepsza
komentarz 8 czerwca 2015 przez mcjulcz44 Użytkownik (810 p.)
tylko, że ja chcę sobie to zrobić w celach "ćwiczeniowych"
komentarz 8 czerwca 2015 przez Adam Knie Mądrala (5,650 p.)
To poleciłbym poćwiczyć nazywanie zmiennych, stosowania komentarzy, oraz stosowania funkcji które zostały już napisane. :) Bo wymyślanie 'koła' od nowa, to mija się z celem.
Gotowa funkcja:
http://pastebin.com/P1aTQX2C
Masz wszystko otoczone komentarzami.
Kompiluj z flagą C++11.
komentarz 8 czerwca 2015 przez mcjulcz44 Użytkownik (810 p.)
wielkie dzięki ;)
0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2015 przez Pinio Gaduła (3,520 p.)

a nie można tak sobie życia uprościć?

int a = 10;
string b = to_string(a);

 

komentarz 7 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
A jakim cudem to ma zadziałać? :) Zwrócę uwagę, że to C++. ;)
komentarz 7 czerwca 2015 przez Pinio Gaduła (3,520 p.)
Będzie więc CUD ;p proszę sprawdz moje rozwiązanie zajmie Ci to 10sekund:)
komentarz 7 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Ja? Sprawdziłem. :) U mnie nie działa. :P Co ma znaczyć zawieszone w powietrzu "to"? ;)
komentarz 7 czerwca 2015 przez Pinio Gaduła (3,520 p.)
to z angielskiego 'do' .. zamien do stringa:)

jaki masz błąd? dodałeś bibliotekę <string> ?
komentarz 7 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Oczywiście, że włączyłem nagłówek string. :) Ustawiłem również flagę kompilatora -std=c++11, żeby wiedział, do którego standardu się odnoszę. :)

string s = to_string(7); // to się poprawnie skompiluje, przy założeniu zadeklarowania użycia przestrzeni nazw std

string s = to string(7); // to się nie skompiluje, gdyż nie ma w danej jednostce translacji określonego identyfikatora "to"

 

komentarz 8 czerwca 2015 przez Pinio Gaduła (3,520 p.)

zdziwiłbym się gdyby 'string s = to string(7)' Ci poszło wyraznie uzyłem 'to_string' :) 

Dobra koniec tematu szkoda czasu na taka pierdołe:)

komentarz 8 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
To spójrz jeszcze raz na Twój pierwszy post. ;) I zgadzam się, nasz wątek można zamknąć.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 265 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 124 wizyt
–1 głos
2 odpowiedzi 213 wizyt

92,687 zapytań

141,598 odpowiedzi

320,087 komentarzy

62,048 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...