• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[JavaScript] Nie działa funkcja wpisująca tekst do div'a

Object Storage Arubacloud
0 głosów
534 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2017 w JavaScript przez Maciek123233 Gaduła (3,400 p.)

Witam, chciałem wpisać tekst (dokładnie to co przyszło z pliku skrypt.php) za pomocą JavaScript do div'a o id=table. W linii 32 wstawiałem już funkcje .append(); i przez .getElementById ale coś nie działa.

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<title>Test</title>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	<script src="jquery-1.11.3.min.js"></script>
	<link href="css/fontello.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
	
</head>
<body>
	<form>
		<input id="id_home" type="text"/>
		<input id="submit" type="submit"/>
	</form>
	</br></br>
	<div id="table"> 123 </div>
</body>
<script type="text/javascript">

	$("#submit").on('click',function()
    {
			var content = document.getElementById("id_home").value;
			//alert(content);
			$.ajax({
			url: 'skrypt.php',
			type: 'post',
			data:{ksiazka: content},
					success: function(response)
					{
						//alert(response);
						//o tutaj chciałem wpisać funkcję która wpisze do div'a table to co jest w zmiennej response.
					}
			});
    });
</script>
</html>

 

komentarz 11 sierpnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Ukryłem bo bzdurę palnąłem blush sprawdź najpierw czy dobrze łapiesz element na którym chcesz wykonywać operacje. 

komentarz 11 sierpnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Btw używaj innerHTML, bo jest najszybszy.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 11 sierpnia 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Jesli już używasz jQuery to szukasz funkcji HTML : http://api.jquery.com/html/
 

$("#table").html(response);

Pokaż swój skrypt który napisałeś wcześniej może podpowiemy ci co zrobiłeś źle ;)

komentarz 11 sierpnia 2017 przez Maciek123233 Gaduła (3,400 p.)
edycja 11 sierpnia 2017 przez Maciek123233

Ale o jaki wcześniejszy skrypt chodzi? Zmieniłem trochę ten kod ale to jest prawie to samo. Co bardzo dziwne jak naciskam na ten guzik (#submit) to "null" w div'ie table zmienia się na "XXXXX" (tak ustawiłem w kodzie, linia 22) lub na to co przyszło z pliku skrypt.php (linia 29) na jakieś ćwierć sekundy potem z powrotem wraca "null".

Nie wiem dlaczego ale to co przychodzi ze skryptu.php się wyświetla, ale ta strona nagle się restartuje (tak to wygląda) i z powrotem jest null.

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<title>Test</title>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	<script src="jquery-1.11.3.min.js"></script>
</head>
<body>
	<form>
		<input id="id_home" type="text"/>
		<input id="submit" type="submit"/>
	</form>
	</br></br>
	<div id="table">null</div>
</body>
<script type="text/javascript">

	$("#submit").on('click',function()
    {
		var content = document.getElementById("id_home").value;
		$("#table").html("XXXXX");
		$.ajax({
		url: 'skrypt.php',
		type: 'post',
		data:{ksiazka: content},
				success: function(response)
				{
					$("#table").html(response);
				}
		});
    });
</script>
</html>

 

komentarz 11 sierpnia 2017 przez Gohan Użytkownik (990 p.)
<input id="submit" type="submit"/>

zamień na to:

<input id="submit" type="button">

i sprawdź :D

komentarz 11 sierpnia 2017 przez Maciek123233 Gaduła (3,400 p.)
aa.a.. ale jak? dlaczego? dlaczego ten guzik miał wpływ na to? nieważne, nie wiem, ale dzięki, działa! :)
komentarz 11 sierpnia 2017 przez Gohan Użytkownik (990 p.)

Wsumie możesz też dopisac action z # i zostawic submit, np:

 

<form action="#">
        <input id="id_home" type="text"/>
        <input id="submit" type="submit">
</form>

 

komentarz 11 sierpnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
albo anulować domyślne zachowanie submita w skrypcie js

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 449 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w JavaScript przez Decay Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 207 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2022 w JavaScript przez sk1neq Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 646 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...