• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pobieranie wysokości diva i ustawianie innemu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
631 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2017 w JavaScript przez besest Użytkownik (530 p.)

Witam, robię próbną stronę. Zrobiłem skrypt w javascript, który sprawdza wysokość głównego diva, i ustawia temu z boku. (content i sidebar).

var contentHeight = document.getElementById('content').offsetHeight;
var sidebarHeight = contentHeight - 20;
document.getElementById('sidebar').style.height = sidebarHeight + 'px';

Działa. Ale gdy zrobiłem (w JQuery) event, gdzie kliknięcie w przycisk zmieni zawartość diva "content"

/*-----changing content-----*/
$('#room1').on('click', function()
{
	$('#content').html('<img src = "img/pokoj1-1.png" alt = "pokój nr 1" width = "70%"/>');
	/*--repeating setting divs' hight--*/
	var contentHeight = document.getElementById('content').offsetHeight;
	var sidebarHeight = contentHeight - 20;
	document.getElementById('sidebar').style.height = sidebarHeight + 'px';
	/*--repeating setting divs' hight--*/		
});
/*-----changing content-----*/

, to zdjęcie się wstawia, ale div "sidebar" jest dużo niższy, więc powtórzenie czynności nie działa. Dodam jeszcze, że ponowne kliknięcie przycisku już ustawi prawidłową wysokość diva "sidebar". Pozdrawiam, i proszę o pomoc.

2 odpowiedzi

–1 głos
odpowiedź 9 sierpnia 2017 przez besest Użytkownik (530 p.)
 
Najlepsza

Uwaga! Znalazłem rozwiązanie (dla kogoś, kto będzie miał podobny problem). Trzeba poczekać aż zdjęcia (u mnie były zdjęcia) się załadują, a dopiero pózniej zmienić rozmiar. Poczekać można dzięki 

setTimeout(nazwa_funkcji, czas_za_jaki_ma_sie_wykonac);

seTimeout(zmien, 100) /*100 milisekund*/

Dziękuję wam za pomoc :D

2
komentarz 9 sierpnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Jedna odpowiedź gościa który poprosił Cię o kod. Dostała minusa. I Twoją najlepsza

komentarz 9 sierpnia 2017 przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)
Co zrobisz, ukarał mnie srogo.
komentarz 11 sierpnia 2017 przez besest Użytkownik (530 p.)
no jeśli ktoś nie udzielił mi odpowiedzi na pytanie, a ja znalazłem odpowiedz na pytanie, to dlaczego mam nie dać najlepszej? Jak ktoś będzie miał podobny problem, to niech ma rozwiązanie na samej górze. Nie wiem o co ból dupy.
komentarz 11 sierpnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Wtedy się zamyka temat z odpowiednim komentarzem.
–1 głos
odpowiedź 9 sierpnia 2017 przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)
Pokaż jeszcze HTML'a, żebym mógł zobaczyć jak to działa.
komentarz 9 sierpnia 2017 przez besest Użytkownik (530 p.)
<div id = "sidebar">				
	<ol>
		<li id = "room1">Pokój nr 1 (2-osobowy)</li>
		<li id = "room2">Pokój nr 2 (2-osobowy)</li>
		<li id = "room3">Pokój nr 3 (2-osobowy z dostawką)</li>
		<li id = "room4">Pokój nr 4 (2-osobowy z dostawką)</li>
	</ol>			
</div>

Więcej chyba pokazywać nie trzeba :)

komentarz 9 sierpnia 2017 przez besest Użytkownik (530 p.)
nie ma rozwiązania? :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,870 wizyt
pytanie zadane 3 września 2016 w JavaScript przez 123skiper Bywalec (2,170 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 530 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2016 w JavaScript przez Rico305 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 114 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2015 w JavaScript przez artimal Gaduła (4,800 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...