• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pyglet - biblioteka 3D

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
316 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2017 w Python przez DODO Bywalec (2,950 p.)
Witam.

Po powrocie z wakacji postanowiłem wrócić do radosnego stukania w klawiaturę (tzw. programowanie) w pygame ale takie 2D już daje mi trochę mniej radości. Postanowiłem przetestować Unity. Pobrałem sobie tę darmową wersję, ale doszedłem do wniosku, że silniki nie za bardzo mi odpowiadają przez płatne subskrybcję po przekroczeniu pewnej zarobionej kwoty, czy logo pojawiającego się na początku. Postanowiłem więc poszukać jakiejś fajnej biblioteki 3D do pythona (nie musicie mi pisać "zostaw tego pythona i programuj w c++"). Znalazłem pyOpenGl albo pyglet. Pytanie jest jedno. Czy jeśli będę chciał w grze dodać jakiś model, np. kubek czy stół, trzeba go robić z poziomu kodu czy można gp zrobić np. w blenderze?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2017 przez adrian17 Ekspert (349,240 p.)

Pytanie jest jedno. Czy jeśli będę chciał w grze dodać jakiś model, np. kubek czy stół, trzeba go robić z poziomu kodu czy można gp zrobić np. w blenderze?

Można, wystarczy załadować model (np. w formacie .obj) używając jakąś bibliotekę (C++ ma assimp, nie wiem jak w Pythonie).

Natomiast Twoje powody by nie używać Unity są bez sensu. Ignorujesz gigantyczną wartość techniczną przez pierdoły:

płatne subskrybcję po przekroczeniu pewnej zarobionej kwoty

35$/msc, "pewna zarobiona kwota" to 100 tysięcy dolarów / rok. Minie masa czasu zanim zrobisz grę która by miała potencjał tyle zarabiać, a jak już zrobisz, to 35$/msc będzie kroplą w morzu.

czy logo pojawiającego się na początku

Większość gier AAA też ma logo dziesięciu innych technologii na początku i raczej nikt przez to ich nie odinstalowuje :)

+1 głos
odpowiedź 8 sierpnia 2017 przez Benek Szeryf (92,390 p.)
Moim zdaniem jest to tylko i wyłącznie kwestia konwersji z formatu 3D na dedykowany. Czyli w zasadzie musiałbyś przeczytać jakie formaty wczytuje biblioteka Pythona i sprawdzić czy istnieje import z blendera do tego formatu (funkcja wbudowana lub plugin).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,431 wizyt
pytanie zadane 30 września 2017 w Python przez Jakub Chomicz Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,148 wizyt
pytanie zadane 22 września 2017 w Python przez Jakub Chomicz Początkujący (380 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 522 wizyt
pytanie zadane 9 października 2017 w Python przez Jakub Chomicz 1 Użytkownik (840 p.)

92,961 zapytań

141,924 odpowiedzi

321,160 komentarzy

62,295 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...