• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odejmowanie marginesu w CSS

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
492 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Witam

Piszę stronę internetową i natknąłem się na pewien problem.

Posiadam diva o szerokości 100%, w tym divie są kolejne dwa które mają po 50% szerokości oraz instrukcję float: left

Pytanie brzmi: Jak dodać lewy margines o długości 50px do pierwszego z tych dwóch divów, nie zmienając jego długości?

Chodzi mi o to jak odjąć od tych 50% te 50 px? Próbowałem funkcją calc(), ale coś nie chce działć ;D

 

Wiem, że wypowiedziałem się dosyć chaotycznie i niezrozumiale, ale chciałbym jeszcze dzisiaj to ukończyć ;)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
wybrane 8 sierpnia 2017 przez WireNess
 
Najlepsza

Sprawdź czy poprawnie użyłeś funkcji calc(). Nie zapomniałeś o spacjach między znakiem odejmowania?

The + and - operators must always be surrounded by whitespace.

Link do MDN

komentarz 8 sierpnia 2017 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Nie użyłem spacji ;D

Dzięki!
0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2017 przez cz3ran Stary wyjadacz (13,380 p.)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem bo: jak masz diva 100% i 2 divy w środku po 50%, to jak dodasz margines po lewej stronie to nie mogą one zostać takie same (bo obszaru roboczego zostaje Ci 100% szerokości - 50px).

Natomiast jeżeli chcesz dodać po lewej stronie margines tak żeby 2 divy nadal pozostały koło siebie (ale pomniejszone), to użyj 

padding-left: 50px;

na elemencie, który jest rodzicem tych dwóch divów (czyli tego, który ma 100% width).

https://jsfiddle.net/x9ybzou2/

Tutaj masz przykład, jeżeli nie chodzi o to, to prosił bym o dokładniejsze wyjaśnienie problemu.

Pozdrawiam

 

 

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 494 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 246 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2017 w JavaScript przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 203 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...