• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

LO czy technikum na wiśniowej

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,783 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez NeAst Obywatel (1,170 p.)
Czesc, stoję przed wyborem szkoły średniej. Programuje głównie w php i js i zastanawiam się czy warto iść do technikum mechatronicznego na Wiśniowej ( 1 w Warszawie) czey do LO o profilu mat-fiz-inf?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2017 przez ForeverFriendzone Dyskutant (7,520 p.)
Jeżeli na poważnie wiążesz przyszłość z informatyką - wybierz liceum. Nie polecam również rozszerzania informatyki, bo tam nikt Cię niczego nie nauczy- chyba że trafi Ci się Mirosław Zelent ;)

Technikum jest tak na prawdę stratą jednego roku życia. Nie słyszałem, żeby po nim jakaś poważniejsza firma zatrudniła kogokolwiek na stanowisko programisty - zazwyczaj wymagany jest papierek inżyniera.

Pewnie zaraz każdy kto chodził do technikum rzuci się, że przecież po technikum można mieć zawód- nic bardziej mylnego-zazwyczaj pensja z takim wykształceniem ogranicza się do 2000 zł

Oprócz tego (zależy oczywiście też od szkoły) w liceach stawiają większy nacisk na maturę, a w technikach (przynajmniej w moich okolicach) słyszę, że jest ona totalnie olewana, bo właśnie leniuszki chcą zakończyć edukację na etapie technikum (poziom przez to spada).
komentarz 7 sierpnia 2017 przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
Sporo racji, jeżeli w tymże liceum poziom informatyki będzie na dość dobrym poziomie. Ja tylko dołożę od siebie, że wybrałem technikum i tego nie żałuję. Co prawda może przygotowania do matury nie są na wysokim poziomie (przynajmniej u mnie), ponieważ skupienie szkoły polega przede wszystkim na przygotowaniu ucznia do egzaminów zawodowych i z tego powodu do matury muszę też zasuwać sam w domu ale z informatyki jestem w miarę dobrze przygotowany(czy to z podstaw eksploatacji, sieci czy programowania) i to poskutkuje w przyszłości(na studiach). Znam osobę co poszła na studia informatyczne po liceum i musiała podstawy szybko ogarniać sama, przez co natłok nauki był ogromny.

Więc jeżeli w tym LO dobrze przygotują z informatyki to można iść tam spokojnie :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 339 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 718 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 881 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Młody Nowicjusz (120 p.)

93,028 zapytań

141,991 odpowiedzi

321,294 komentarzy

62,375 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...