• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Code Review] Prosty kalkulator w js

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,183 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2017 w Nasze projekty przez Cyborek Użytkownik (850 p.)
zmienione kategorie 7 sierpnia 2017 przez Cyborek

Witam

Stworzyłem prosty kalkulator w js i chciałbym poznać waszą opinie na jego temat. Głównie zależy mi na ocenie kodu co warto poprawić i jakie błędy popełniłem przy jego tworzeniu. Dziękuje za pomoc yes

Link do strony: https://cyborek.github.io/Kalkulator/

Link do repozytorium: https://github.com/Cyborek/Kalkulator

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 sierpnia 2017 przez Comandeer Guru (600,330 p.)
<button class="calc-btn--function" type="button" value="*">*</button>

W BEM klasę z modyfikatorem zawsze nadaje się razem z klasą podstawową. Ogólnie to nie bardzo BEM, bo porozrywane są relacje pomiędzy blokami i elementami.

<p id="screen" class="calc-tile__score"></p>

A może output?

Po co stosujesz let skoro większość tych zmiennych nigdy się nie zmieni (jak choćby mainModule)? No i czemu nie stosujesz składni modułów ES?

Użyj event delegation, żeby nie przypinać tylu listenerów.

A samo liczenie też nie jest jakoś super sprawne. Wykonanie w ciągu działań typu 7*2-5 podaje jakiś wynik z kosmosu.

komentarz 7 sierpnia 2017 przez Cyborek Użytkownik (850 p.)
Dzięki Comandeer

Przy okazji chciałbym się Ciebie zapytać o materiały do nauki js. Nie chodzi mi o materiały dla początkujących, lecz materiały zaawansowane. Większość mojej pracy w javascript ograniczała się do przypisywania prostych zdarzeń na stronie, lecz ta wiedza powoli mi nie wystarcza i chciałbym podnieść swoje umiejętności na wyższy poziom.

Czy dobry rozwiązaniem byłoby dalej korzystać z poradników polskich i zagranicznych, czytać dokumentacje albo zakupić książkę (tutaj najbardziej wpadła mi w oko książka Twojego autorstwa) ?
1
komentarz 7 sierpnia 2017 przez Comandeer Guru (600,330 p.)
Z polskich raczej nie ma jakichś mega zaawansowanych poradników, więc skupiłbym się na zagranicznej Sieci. A z książek to raczej też zagraniczne (chociaż, z oczywistych względów, swoją książkę polecam ;)).
2
komentarz 7 sierpnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Przy okazji chciałbym się Ciebie zapytać o materiały do nauki js. Nie chodzi mi o materiały dla początkujących, lecz materiały zaawansowane.

http://helion.pl/ksiazki/javascript-programowanie-zaawansowane-tomasz-comandeer-jakut,jascpz.htm

https://github.com/getify/You-Dont-Know-JS

+1 głos
odpowiedź 7 sierpnia 2017 przez ziemjok Gaduła (4,160 p.)
co do błędów to popracuj nad resetowaniem, bo łatwo dojść do błędu uniemożliwiającego liczenie

np. wybieram 5, potem *, potem 2, daje = i wychodzi poprawnie 10

ale jak dam reset to już nie mogę wprowadzać wyrażeń więcej niż 1-cyfrowych albo z częścią dziesiętną

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 653 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2017 w PHP przez Tymek Baran Użytkownik (520 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 618 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 331 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2021 w Java przez ITshnyk Obywatel (1,800 p.)

92,536 zapytań

141,376 odpowiedzi

319,449 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...