• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Angielski w IT

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
3,081 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez mmpat Nowicjusz (190 p.)
Macie jakieś książki do nauki angielskiego dla branży IT, z dobrze omówionymi również innymi istotnymi zagadnieniami (gramatyka, itp.)? Pan Zelent na swojej stronie poleca książkę Beaty Błaszczyk "English 4 IT. Praktyczny kurs języka angielskiego dla specjalistów IT i nie tylko". Ktoś ją miał i może polecić?
komentarz 4 sierpnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

z dobrze omówionymi również innymi istotnymi zagadnieniami (gramatyka, itp.)?

http://www.isel.pl/materialy/index.php

2 odpowiedzi

+7 głosów
odpowiedź 4 sierpnia 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
edycja 4 sierpnia 2017 przez Damian11131
Ja zamiast książek polecam po prostu czytać różnego rodzaju dokumentacje, poradniki, datasheet'y itp., słownictwo samo wchodzi do głowy a i z gramatyki można się poduczyć.
+3 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Jeżeli chcesz się podszkolić z angielskiej gramatyki, to polecam książkę "English Grammar in use". Co do słownictwa w IT, to mogę się podzielić swoim doświadczeniem z tego zakresu. Na studiach mieliśmy język angielski techniczny ukierunkowany na IT, gdzie często to była strata czasu. Zajęcia prowadzone w bardzo przyjemny sposób i nie mam im nic do zarzucenia. Ale skoro język informatyki to język angielski i większości terminów się nie tłumaczy, tylko co najwyżej spolszcza (pisownię i wymowę), to po czytaniu dokumentacji, tutoriali z internetu i innych źródeł, odpowiednie słownictwo wchodzi do głowy samo.

Mały pro-tip ode mnie. Zainstaluj sobie dodatek do przeglądarki z translatorem. W czasie czytania tutorialu w internecie będziesz mógł szybko poznać znaczenie słówka, którego nie rozumiesz.

Podobne pytania

+2 głosów
4 odpowiedzi 1,676 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 198 wizyt
+3 głosów
1 odpowiedź 254 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2024 w Offtop przez olekjs Gaduła (4,590 p.)

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,527 komentarzy

62,724 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...