• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W jaki sposób podzielić stronę na części w php?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
724 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2017 w PHP przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)

Dobry.

Pytanie może nie jest zbyt precyzyjne, więc już mówię o co mi chodzi dokładnie.
Gdy mamy jakąś stronę i wiemy, że będzie sporo podstron, to w momencie małej zmiany np. w nawigacji, czy stopce, trzeba zmieniać kod w każdym pliku osobno. I tu moje pytanie, czy jest jakaś funkcja w php, która będzie ładować ten kod z osobnego pliku? Żeby było czytelniej np.:

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatibile" content="IE=edge,chrome=1">
    <title>Gra</title>
</head>
<body>
<?php załaduj(nav)?>
<?php załaduj(content)?>
<?php załaduj(footer)?>
</body>
</html>


 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
wybrane 3 sierpnia 2017 przez MałyAleWariat
 
Najlepsza

include/include_once lub require/require_once. Jeśli robisz tylko takie proste dołączanie to myślę, że w zupełności wystarczy. Gdybyś jednak chciał dawać tam więcej PHP i logiki to polecam system szablonów Twig.

komentarz 3 sierpnia 2017 przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
Opierając się na odcinkach Szefa, działa to jak dobrze rozumiem na zasadzie łączenia z bazą danych w connect.php? Czyli wystarczy, że napiszę kod w osobnym pliku, a następnie dodam go przez include_once, i php w tym momencie dodaje kod w danym miejscu?
komentarz 3 sierpnia 2017 przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
No tak sam sobie odpowiedziałem. Dziękuję bardzo.
komentarz 3 sierpnia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Tak, to co dołączasz jest jakby wklejane do docelowego pliku ;)
+2 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
Zainteresuj się jakimś systemem szablonów, np. Twig lub po prostu pisz szablony w czystym PHP. Ostatecznie możesz podzielić kod na fragmenty i je includować do głównego pliku (require_once).

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 4,818 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2016 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 108 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2023 w Systemy operacyjne, programy przez mataaak Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...