• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Capture the flag

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,380 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez secretname0x525 Początkujący (290 p.)
Hej. Już od ponad roku czasu programuje w C++. Napisałem kilka programów. Zrobiłem nawet jedno zlecenie. Ostatnio zainteresowałem się hackingiem, steganografią itd co ma związek z ciekawą zagadką na 4chanie, a raczej zagadkami zaczynającymi się na stronie eone.pw. Chciałbym rozszerzyć swoje umiejętności z informatyki, żeby móc takie coś rozwiązać. Słyszałem o Capture the flag, zrobiłem około 3 zadań z strony rozwal.to. Reszta jest według mnie trudna. Chociaż przewiduje, że uda mi się zrobić jeszcze 3-4. No i moje pytanie. Od czego zacząc, jakie książki? Bo np inżyniera wsteczna to chyba zły początek, bo dość trudna. I chciałem uprzedzić tak wiem, że takie capture the flag wymaga wiedzy z inzynieri odwrotnej, kryptografii, steganografii, programowania webowego i aplikacji desktopowej oraz czasami nawet takiej ogólnej nie dotyczącej informatyki czyli masy nauki

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 4 sierpnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
komentarz 5 sierpnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Gynvael jest wybitną osobą, programistą. tłumaczy wiele rzeczy, ale bardzo zagmatwanie, początkującą osoba może się w tym pogubić. Niemniej prowadzi zacne streamy :)
komentarz 5 sierpnia 2017 przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)
Zdecydowanie zgadzam się z opinią. Gynvael jest świetny. Wszystko co napisałem wiem z jego filmów.
+1 głos
odpowiedź 3 sierpnia 2017 przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)
Generalnie zależy jakie zadania chcesz rozwiązywać. Na CTF'ach z rodzaju jeopardy zadania zazwyczaj dzielą się na kategorie. Np. kryptografia, eksploitacja sieciowa, eksploitacja plików wykonywalnych, inżynieria śledcza i.t.d. Do eksploitacji plików wykonywalnych zazwyczaj potrzebna jest wiedza z zakresu inżynierii wstecznej i programowania na niskim poziomie abstrakcji, do eksploitacji sieciowej wiedzy z zakresu technik zabezpieczeń, protokołów sieciowych i.t.p. Do ćwiczeń polecam na przykład PicoCTF organizowany online przez PPP. Fakt, że żeby brać udział w zawodach to trzeba mieć licealną drużynę, ale po zawodach można swobodnie rozwiązywać zadania.
0 głosów
odpowiedź 5 sierpnia 2017 przez secretname0x525 Początkujący (290 p.)
Dziękuje wam za pomoc. Z pewnością zobaczę tę książkę.

Podobne pytania

+7 głosów
5 odpowiedzi 2,765 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2020 w Bezpieczeństwo, hacking przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,780 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 383 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2024 w Bezpieczeństwo, hacking przez xvzst Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 713 wizyt
pytanie zadane 25 września 2022 w Nasze projekty przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,780 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,658 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...