• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Do czego służą stałe w PHP?

0 głosów
331 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2017 w Offtop przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Cześć! Jakiś czas temu natknąłem się na termin stałych w PHP, poczytałem o tym i wiem, jak się je definiuje, i czym są... Ale nie rozumiem do czego służą... Poco jest "pojemnik na dane" którego wartości nie można zmienić, skoro ma się zmienną, a jej wartość da się zmienić... Nie rozumiem tego... Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 2 sierpnia 2017 przez mibdbz Gaduła (4,300 p.)
wybrane 2 sierpnia 2017 przez Hiskiel

Najlepsza
Stałe służą, do tego, aby przez pomyłkę nie zmienić wartości. W skomplikowanym programie zawierającym wiele funkcji, obiektów współpracujących ze sobą może się zdarzyć ze któraś instrukcja zechce przypadkiem podstawic tam coś innego. Np. Gdyby stała reprezentowała ilość dni w roku, albo ilość minut w godzinie nie chcielibyśmy tego zmieniac nawet przypadkiem bo wyszły by nam bzdury.
komentarz 2 sierpnia 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
W sumie... Logiczne... Dziękuje za odpowiedź!
–1 głos
odpowiedź 2 sierpnia 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Nie wiem jak w phpie, ale może po to, aby jej nie zmieniać? Czasem chcesz, aby dana wartość była stała ( np. dane do połączenia z bazą danych ).
komentarz 2 sierpnia 2017 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Wiem, że nie da się jej zmienić, ale nie rozumiem, poco. Według mnie przykład z bazą danych jest nie trafny. Przecież może się zmienić hosting i może się zmienić nazwa bazy...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 365 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2020 w PHP przez MAXIM7 Obywatel (1,990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 742 wizyt
pytanie zadane 11 października 2017 w Systemy operacyjne, programy przez uczen_tech123 Początkujący (420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 723 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2020 w PHP przez MAXIM7 Obywatel (1,990 p.)

93,604 zapytań

142,528 odpowiedzi

322,995 komentarzy

63,090 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...