• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs C++ odc. 3 --> Xcode

Object Storage Arubacloud
0 głosów
586 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w C i C++ przez systemXYZ Początkujący (290 p.)

Hej ! 

Może trochę późno, ale lepiej późno niż wcale :) chciałem się nauczyć jak napisać stronę www .... ale na jednym z filmików o HTML Pan Mirosław polecił najlepiej zacząć od C++       więc postanowiłem się posłuchać jego rady. Na 3 lekcji mam problem. Pracuję na OS Sierra i z racji, że Code::Blocks się mi często samo wyłączało i zawieszało i inne dziwne rzeczy się działo to postanowiłem pisać i pracować na Xcode-beta.

W lekcji jest mowa o odliczaniu jak pamiętacie pewnie ... i było powiedziane co się wstawia jak ktoś pracuje na Win lub Linuxie ... ale nie o Mac OS :/ i coś mi tu nie stykło. Z racji, że mac też chyba lata na jądrze linuksa i ogólnie z tej rodziny pochodzi to wstawiłem

#include <unistd.h> 

Sleep(1000);         ale to nie działa :| ktoś coś ? 

 

komentarz 26 lipca 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

chciałem się nauczyć jak napisać stronę www .... ale na jednym z filmików o HTML Pan Mirosław polecił najlepiej zacząć od C++       więc postanowiłem się posłuchać jego rady.

Wracaj do html. Nie wiem co MZ powiedział, ale html nawet nie jest językiem programowania. Nie wiem w czym miałaby ci pomóc znajomość podstaw c++.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

Użyj std::this_thread::sleep_for. Zawsze staraj się szukać czy interesującej cie rzeczy nie ma w std - wtedy nie będziesz musiał się przejmować platformą na której piszesz.

0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 26 lipca 2017 przez jpacanowski

Z racji, że mac też chyba lata na jądrze linuksa i ogólnie z tej rodziny pochodzi to wstawiłem

Mac OS nie jest na jądrze Linux, ale jest to UNIXowy system. Ale z tej samej rodziny to tak, chociaż bliżej mu do BSD. Jest na jądrze NXU, które z resztą jest Open Source.

Funkcji Sleep() używa się w Windowsie. Użyj POSIXowej funkcji sleep(). Z tym, że Sleep() przyjmuje parametr w milisekundach, a sleep() w sekundach, więc może użyj usleep().

No i tam po wywołaniu funkcji system() w 10 linijce zapomniałeś o średniku.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 305 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 827 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...