• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Front end dalsza ścieżka rozwoju

Object Storage Arubacloud
0 głosów
847 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez sialkovsky Początkujący (260 p.)
Witam, Mam problem ponieważ nie wiem jak dalej się rozwijać jeśli chodzi o front end. Oczywiście programuje jakieś małe strony jednak chodzi mi bardziej o poznawanie nowych metod,tagów itd. Odrazu mówię że mam za sobą wszystkie odcinki z serii HTML, CSS, JAVASCRIPT. (Za PHP za biorę się po obejrzeniu serii z nauki programowania objektowego w C++) Nie czytałem także żadnych książek.I tutaj moje pytanie do was. Czy mógłby ktoś polecić mi rzeczy których warto się nauczyć oraz strony/poradniki/ksiazki z ktorych mógłbym czerpać wiedzę ? Interesowała by mnie również wasza ścieżka rozwoju, Jak to wyglądało u was, od czego zaczynaliście itd.
komentarz 26 lipca 2017 przez niezalogowany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
wybrane 27 lipca 2017 przez sialkovsky
 
Najlepsza

To ja polecam teraz skupić się na pisaniu lepszego semantycznego kodu HTML5

http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

poczytać o hierarchii nagłówków w HTML

http://blog.memtor.pl/naglowki-html-h1-h2-h3-podstawy-optymalizacji-strony/

i rozwijaj się w ES6... polecam książkę Comandeera

http://helion.pl/view/8497w/jascpz.htm

https://www.youtube.com/playlist?list=PLGjoxB-1BV8IKoG_fb934nZXSVi_v-4yg

https://www.sitepoint.com/dom-manipulation-vanilla-javascript-no-jquery/

poczytać o IIFE, strict mode i hoistingu
https://www.idaszak.com/article/2017/04/05/es6-2-var-let-const

zapoznać się z CSS3 Flexbox i CSS3 Grid...

i polecam jeszcze ten kanał na YT

https://www.youtube.com/user/jurkian/videos

0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2017 przez Drajvon Bywalec (2,250 p.)

Polecam Ci zapoznać się z framworkiem Bootstrap. Opanować SASS lub LESS oraz nauczyć się jak przygotować sobie środowisko do pracy (node.js, gulp). Jestem po miesięcznym stażu w firmie i bez tego ani rusz. Wszystkie projekty się na tym opierają. Poucz się również o bardziej zaawansowanych selektorach CSS oraz poznaj bibliotekę jQuery jest ona podstawą znacząco ułatwia pracę. Możesz również zajrzeć na fanpage Weekly WebDev Challenge gdzie masz gotowe projekty stron które musisz pociąć. Masz również wskazówki jakich technologii użyć oraz jakie "hasła" mogą się okazać przydatne przy projektowaniu strony. Polecam Ci również zapoznanie się z systemem kontroli wersji GIT moim zdaniem jest ona niezbędny. 

 

komentarz 26 lipca 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Frontend i bootstrap ( po co? Tak będzie kleił własne RWD ). jQuery, naprawdę?
komentarz 27 lipca 2017 przez Drajvon Bywalec (2,250 p.)
Kleić własne RWD? po co jak można skorzystać z gotowego? jQuery ? zaoszczędza kilkadziesiąt linijek kodu i tym samym przyspiesza prace. Nie twierdze, że nie trzeba umieć stworzyć własne RWD ale skoro się wie jak to działa lepiej skorzystać z gotowca.
komentarz 27 lipca 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Po co tworzyć strony, skoro można sobie taką wygenerować? Przecież to gotowiec?
komentarz 28 lipca 2017 przez Drajvon Bywalec (2,250 p.)
Chyba mylisz RWD z generatorem stron kolego. Skoro twierdzisz że bootstrap jest zbędny jak wytłumaczysz to, że firmy które profesjonalnie projektują strony korzystają z bootstrapa? Dlaczego w większości ogłoszeń o prace jest wymagana znajomość bootstrapa lub innego frameworka RWD?
komentarz 28 lipca 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Oczywiście, że korzystają, ale niech się go nie uczy. Większość osób "kandydujących" robi każdą stronę na bootstrapie i finał. Niech zrobi wszystko sam na czystym cssie z mediami. Nauka bootstrapa to tylko przejrzenie jak to wygląda w doc i tyle.

Co do generatora - chodziło im oczywiście o powiedzenie twoje " po co jak można skorzystać z gotowego ". #noHomo :P
komentarz 30 lipca 2017 przez Drajvon Bywalec (2,250 p.)
Chyba się nie zrozumieliśmy. Tak jak już pisałem wcześniej nie chodzi mi o to, żeby robić wszystko na bootstrapie i jQuery. Miałem na myśli, że dobrze jest je znać bo znacząco ułatwiają pracę, ale warto jest ich używać dopiero wtedy jak się ma wiedzę jak to zrobić samemu bez ich użycia. Nie chodziło mi o to żeby olać javascript i css i używać tylko bootstrapa i jQuery.

Może źle się wcześniej wyraziłem.
komentarz 30 lipca 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Spoko spoko. Rozumiem :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 206 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 220 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez fenq80 Bywalec (2,940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 530 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...