• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pliki tekstowe 8 błędów przy kompilacji "E0349 żaden operator ">>" nie pasuje do tych argumentów operacji"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,573 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w C i C++ przez hiror Nowicjusz (150 p.)
edycja 26 lipca 2017 przez hiror
#include <iostream>
#include <fstream>

using namespace std;

string imie, nazwisko;
int nr;

int main()
{
	cout << "Podaj imie:"; cin >> imie;
	cout << "Podaj nazwisko:"; cin >> nazwisko;
	cout << "Podaj numer telefonu"; cin >> nr;
	
	fstream plik;

	plik.open("wizytowka.txt", ios::out);
	plik << imie << endl;
	plik << nazwisko << endl;
	plik << nr << endl;

	plik.close();

	return 0;
}

 

komentarz 26 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
I gdzie te 8 błędów? Zwracaj zawsze uwagę na pierwszy wyświetlony błąd, bo po jednym błędzie tworzy się potem lawina innych błędów, które błędami nie są.
komentarz 26 lipca 2017 przez niezalogowany

Jak napisał @up Kod jest poprawny, musisz mieć coś źle skonfigurowane

$ g++ test.cc -o test
$ echo $?
0

 

komentarz 26 lipca 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
A jak dla mnie to brakuje mu #include string
komentarz 26 lipca 2017 przez niezalogowany
Hmm, GCC jak widać nie zrobił problemów
komentarz 26 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Kompiluj zawsze z parametrami
-W -Werror -Wall -pedantic
komentarz 26 lipca 2017 przez niezalogowany
@jpacanowski w środowisku produkcyjnym tak robię, ale w tym przypadku to i tak nic nie zmienia, brak najmniejszego warninga (btw tytuł pytania i tak sugeruje inny typ problemów - niezwiązany z include)
komentarz 26 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Pisałem do autora tematu, aby na przyszłość tak robił.

https://forum.pasja-informatyki.pl/272477/pliki-tekstowe-bledow-kompilacji-e0349-zaden-operator-pasuje-argumentow-operacji?show=272503#a272503

No to prawdopodobnie brak właśnie include.

Ja używam akurat kompilatora Clang. U mnie z tymi parametrami -W -Wall już by wyszło na jaw, że brakuje właśnie include.

Miałem raz tak, że użyłem funkcji malloc(), ale zwracała domyślnie typ integer, bo zapomniałem dodać include. Gdybym potem nie użył -W -Wall to laptop pewnie by wylądował za oknem ;) A bez tych parametrów kod kompilował się ładnie.

komentarz 26 lipca 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Wiele środowisk dodaje automatycznie niektóre pliki nagłówkowe (sam to dostrzegam przy swoim VS 2017).
komentarz 26 lipca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Ale VS 2017 to sztuczna inteligencja...
komentarz 27 lipca 2017 przez niezalogowany
@Evelek tylko że czemu to zrobił też czysty GCC? :P

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2017 przez Velta Maniak (52,010 p.)
wybrane 26 lipca 2017 przez hiror
 
Najlepsza
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <string>

using namespace std;

int main()
{
	string imie, nazwisko;
	int nr;
	fstream plik;
	cout << "Podaj imie: ";
	cin >> imie;
	cout << "Podaj nazwisko: ";
	cin >> nazwisko;
	cout << "Podaj numer telefonu: ";
	cin >> nr;
	plik.open("wizytowka.txt", ios::out);
	plik << imie << endl;
	plik << nazwisko << endl;
	plik << nr << endl;
	plik.close();
	return 0;
}

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 2,691 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 233 wizyt

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,632 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...