• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

href czy da się coś takiego zrobić?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
191 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2017 w HTML i CSS przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)

Cześć, mam pytanko. 

Mam stronę, i na niej przycisk udostępnij, wszystko śmiga, jak sie kliknie to się wyświetla okno facebooka aby udostepnic na swojej osi czasu, tą stronę co podałem w href.

Ogólnie mam pytanie czy da się zrobić coś takiego, aby nie musieć wpisać po "=" zawsze nowego adresu jak jest ten przycisk na innej stronie, czy można wpisać kod, który będzie pobierał adres url i sam go wpisał? W kodzie poniżej napisałem gdzie chce aby ten link się pojawił

<a target="_blank" href="https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=TUTAJ CHCE ABY TU SIE POJAWIAL ADRES URL AUTOMATYCZNIE ZALEZNIE OD TEGO NA JAKIEJ PODSTRONIE JESTESMY"><button name="share">Udostępnij</button></a>

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2017 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Zapewne da radę za pomocą JS/PHP. Nie wiem czy w HTML jest taka opcja :/

Zostawiam dla profesjonalistów :D
0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 25 lipca 2017 przez Chess

Skorzystaj ze zmiennej globalnej $_SERVER w PHP i poszukaj odpowiedniego indexu, np.:

$_SERVER['PATH_INFO'];
print_r($_SERVER);
<a target="_blank" href="https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=<?= $_SERVER['PHP_SELF']; ?>"><button name="share">Udostępnij</button></a>

Pod tym linkiem masz pełen zestaw tych index'ów do tej zmiennej globalnej:

http://php.net/manual/en/reserved.variables.server.php

komentarz 25 lipca 2017 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Wiedziałem, że PHP! :D
komentarz 25 lipca 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
W JS również można to zrobić.
komentarz 25 lipca 2017 przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
Mentor a jak? Bo z tych 2-uch rozwiazan wolalbym js'a
komentarz 25 lipca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/URL

Pamiętaj tylko o tym, że ktoś może wyłączyć u siebie obsługę JS.
komentarz 25 lipca 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Nadaj jakiś identyfikator dla tego linku, pobierz go, pobierz jego href i przypisz nową wartość.

PS. Usuń ten przycisk z tego linku bo to nie ma żadnego sensu.

PS2. Jak JS się nie wczyta, to nie będzie można udostępnić, więc chyba PHP zostaje.

komentarz 25 lipca 2017 przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
przywrócone 25 lipca 2017 przez xmentor
To chyba nie dam radę tego zrobić :(, bede musial do kazdej podstrony zmieniac recznie hrefa, dzieki za wszystkie odp
1
komentarz 25 lipca 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Można to w jednej klinice kodu zmieścić. window.location, href, getElementById/querySelector - tyle trzeba wiedzieć, googluj.
komentarz 25 lipca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Podaj przykład, link i podstronę jaka ma zostać wyprowadzona przez skrypt PHP.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 141 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2022 w JavaScript przez grewwwew Użytkownik (830 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 241 wizyt
pytanie zadane 11 października 2015 w Offtop przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 623 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2022 w Hostingi, domeny, usługi przez Pieski Nowicjusz (150 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,620 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...