• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak się nie pogubić w nauce i rozwoju.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
599 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MCdeveloper Nowicjusz (160 p.)

Cześć,

Pytanie z tych banalnych, ale spędzających mi od dwóch miesięcy sen z powiek. Kodowania uczę się od roku i paru miesięcy po zamknięciu rozdziału w życiu jakim była freelancerka z grafiki (częsta niewypłacalność/nieterminowość klientów). Chciałem spróbować czegoś innego i pomyślałem, że dobrze mi idzie z excela, którym bawiłem się do prostych rozliczeń, więc douczyłem się makr i nawet trochę vba i dostałem pracę jako analityk IT. Parę miesięcy temu sięgnąłem do webkodowania i ogarnąłem myślę podstawy:

html, css na poziomie umożliwiającym bawienie się stylem i pozycjonowaniem elementów na stronie.

sass na podstawowym poziomie, bo bardzo podoba mi się używanie zmiennych w css.

javascript raz lepiej raz gorzej często posiłkując się jQUERY.

Electron, Paper, Howler, faker, chart... bardziej dla zabawy jako dołączanie ciekawych package z npm.

Node, Express, MongoDB, Mongoose, border-parse, ejs, MySQL na razie jedynie na takim  poziomie by postawić jakiś prosty blog z komentarzami, stronkę typu gumtree czy olx, nic po za REST, podstawowy CRUD i system logowania i rejestracji.

i pierwszy raz stoję teraz przed wyborem co dalej żeby się jakoś rozwijać i móc umieć zrobić więcej niż obecnie.

 

Czy zdaniem innych początkujących powinienem liznąć php, albo skupić się na nauce jakiegoś frameworka do js w stylu vue, reacta, albo angulara? Jak się nie zgubić w morzu możliwości rozwoju by nie skończyć mając po trochu wszystkiego, ale bez konkretnej ścieżki :/ Nie proszę o gotowy przepis na dalsze miesiące, tylko bardziej ciekawi mnie to jak taka droga do programisty webowego wyglądała u innych :)

 

//Myślałem o przejściu na LAMP, a node traktować tylko do zabawy, ale generalnie jakoś node bardziej mi się podoba.

 

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 lipca 2017 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
Biorąc pod uwagę że pracujesz jako analityk z podstawami w excelu, vba jak napisałeś i sięgnąłeś po web to może warto by to połączyć i poznać .NET ? Rozwiniesz możliwości związane ze stanowiskiem C# + VSTO jak i możliwości webowe tym bardziej, że pracy dużo i pieniądze dobre. Oczywiście HTML/CSS/JS pozostaje i dalej szlifujesz.
komentarz 24 lipca 2017 przez MCdeveloper Nowicjusz (160 p.)
Myślałem o tym bo u mnie w pracy co prawda na asp.net webforms kod siedzi, ale nie wiem czy nie za wcześnie dla mnie na tak poważne programowanie jak w c# i to w takiej kobyle jak VS15/17 :D
1
komentarz 24 lipca 2017 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
Jakbyś się bał że może już jest za późno bo masz 90 lat to bym Cię może i pocieszył ale za wcześnie? Co to w ogóle znaczy? :D W każdym kolejnym poście podajesz mimowolnie argumenty opowiadające się za C# .NET. Poza tym programowanie w JS wcale nie jest mniej poważne niż w C#, wszystko zależy od tego co robisz. Powiedziałbym nawet że C# + .NET jest łatwiejsze niż JS + (te wszystkie biblioteki i nażędzia których nie chce mi się wymieniać :D).
+2 głosów
odpowiedź 24 lipca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
edycja 24 lipca 2017 przez imklau

parę miesięcy tzn ile?  4? - przeczytałam parę miesięcy, zamiast rok i parę miesięcy, głupia ja :<


Bo bardzo dużo rzeczy wymieniłeś i wybacz, że tak bez dodatkowych informacji (typu Twój kod) ale myślę, że nawet dobrze JS nie ogarnąłeś (tym bardziej, że dopisałeś o pomaganiu sobie jquery).
Więc nie znając dobrze JS wziąłeś się, za electron, node, express? A teraz zastanawiasz się nad Reactem lub Angularem? i jeszcze php :D
Nie lepiej skupić się na jednym języku, jednym frameworku?
Jeśli chcesz iść w stronę frontu to php możesz sobie odpuścić na razie (zdaję sobie sprawę, że podstawy php front-end też może znać) i skupić się na JS + vue, React lub Angular.

ps. możesz pokazać tu na forum kod i Ci bardziej doświadczeni ocenią, ile faktycznie potrafisz i może wtedy lepiej nakierują;)
ps2. uczę się technologii front-endowych też od "kilku" miesięcy (nie 2-3h/tygodniowo, ale regularnie po 3-6h dziennie) i o połowie rzeczy, które wymieniłeś nawet nie słyszałam, więc jestem podwójnie ciekawa ile nauka u Ciebie trwała i w jakim stopniu faktycznie to wszystko znasz :P

komentarz 24 lipca 2017 przez MCdeveloper Nowicjusz (160 p.)

No trochę się rozpędziłem z nauk bo chciałem wszystko umieć :/ po electron sięgnąłem bo dziewczyna potrzebowała apki do zarządzania magazynem, a electron wydał się najfajniejszy :)

Może racja z tym skupieniem się na jednej ścieżce z javascriptem.

Tak, zwyczajne podstawy jak sądzę, nawet nie podchodzę do bardziej zaawansowanych tematów jak OOP :D

Nie wiem co dokładnie w kodzie pokazać, wrzucę kod z app.js do apki, którą się bawię na podstawie nauki u Colta Steela:

var express     = require("express"),
 app            = express(),
 bodyParser     = require("body-parser"),
 mongoose       = require("mongoose"),
 passport       = require("passport"),
 LocalStrategy  = require("passport-local");
 

var Campground  = require("./models/postd"),
    Comment     = require("./models/comment"),
    seedDB      = require("./seeds"),
    User        = require("./models/user"); 
    
var commentRoutes    = require("./routes/comments"),
    postRoutes = require("./routes/posts"),
    indexRoutes       = require("./routes/index");

mongoose.connect("mongodb://localhost/blog_app");
app.use(bodyParser.urlencoded({extended: true}));
app.use(express.static(__dirname + "/public"));
app.set("view engine", "ejs");
//seedDB();


app.use(require("express-session")({
    secret: "Cssiiii",
    resave: false,
    saveUninitialized: false
}));

app.use(passport.initialize());
app.use(passport.session());
passport.use(new LocalStrategy(User.authenticate()));
passport.serializeUser(User.serializeUser());
passport.deserializeUser(User.deserializeUser());

app.use(function(req, res, next){
    res.locals.currentUser = req.user;
    next();
});


app.use("/", indexRoutes);
app.use("/posts", postRoutes);
app.use("/posts/:id/comments", commentRoutes);


app.listen(process.env.PORT, process.env.IP, function(){
    console.log("Blog dziala! Muhahahahah!");
});

 

komentarz 24 lipca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

nie wiem, czy Ci się takie coś przyda, ale masz:

A co do Twojego kodu to cóż...ja siedzę w czystym JS, więc nawet nie wiem o co chodzi, ale może od kogoś innego uzyskasz lepszą podpowiedź i ocenę :P

 

+1 głos
odpowiedź 24 lipca 2017 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
Skoro wymienione technologie są na poziomie podstawowym, doszlifuj to żeby wskoczyło poziom wyżej.
+1 głos
odpowiedź 24 lipca 2017 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)

Pytasz o to jak taka droga wyglądała u innych - no to napiszę jak było u mnie. 

Naukę zacząłem od HTMLa i CSSa. Jakieś 7 lat temu będąc w gimnazjum. Umiałem naklepać proste stronki statyczne et cetera, jednocześnie gdzieś tam bawiłem się C++. W sumie o czymś poważniejszym nie było mowy, a ja w sumie nie bardzo wiedziałem co chce robić, a jedynie, że programowanie mnie strasznie jara. 

Poszedłem do technikum informatycznego, w między czasie nauczyłem się podstaw JS'a , PHP i SQL. Nie bardzo wiedziałem w sumie na czym się skupić, a nigdy nie wpadłem na to żeby pytać o to na forum, bo dość dziwne pytanie, nikt mi nie powie co mam robić. 

Wystartowałem w konkursie Daj Się Poznać - chciałem napisać aplikację do budżetowania w JS'ie, zarówno backend w node.js jak i klienta w React'cie - wtedy jednoznacznie stwierdziłem, że NIENAWIDZĘ JavaScriptu, a więc frontend w sumie odpadł, ale narodziła się miłość do PHP :D Zacząłem sobie go szlifować, ogarnąłem pewne zasady i tak znalazłem pracę jako junior PHP developer. 

---

Jeśli podoba Ci się node.js to przy nim zostań i rozwijaj się może właśnie w kierunku js dev'a. Taki niby fullstack. 

komentarz 24 lipca 2017 przez MCdeveloper Nowicjusz (160 p.)
tak, wiem jak takie pytania są denerwujące. Co zrobić, gdzie iść itp i na graffika i fejsbukowych forach graficznych spotykałem się z setkami takich osób, ale w przypadku kodowania, naprawdę przynajmniej MI ciężko ogarnąć w co iść.

 

Javascript może tak mi się spodobał po spotkaniu z VBA for Excel, który był dla mnie straszliwie nudny.

Właśnie zastanawiam się nad taką drogą przynajmniej hobbystyczną : fullstack javascript dla jakiś mniejszych apek ;)
1
komentarz 24 lipca 2017 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
W św. trójcy HTML CSS i JS możesz pisać nawet apki na smartfony. Ogólnie to jest ogrom możliwości więc jeśli mam radzic ,to chyba radziłbym w to brnąć :D

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 272 wizyt
pytanie zadane 20 października 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kakola3 Początkujący (270 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 490 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 315 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...